2200 Kalorili Hamile Diyeti

2200 Kalorili Hamile diyeti; adından da anlaşıldığı üzere hamilelik döneminde anne ve bebeğin ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulan bir beslenme programıdır. Anne karnındaki bebişin gelişimi ve annenin daha sağlıklı bir hamilelik geçirmesi için hamilelikte beslenme kavramının anlamını doğru bilmek ve doğru uygulamak gerekir.

‘Ohh yesin de büyüsün, yarasın benim yavruma’ diyerek gebelikte beslenme hususunda kendimize bonkör davranırsak bu onun için hiç iyi olmayabilir. Halbuki gebelik diyeti uygulasak hem o rahat edecek hem de biz…

Tabii ki hamilelik diyeti dediğimiz şey doktor kontrolünde yapılmalıdır. Diyetisyenden hamile diyeti önerileri alarak beslenme düzenini bu şekilde oluşturmak en sağlıklısıdır. Biz de sizin için hamile diyeti örnek listesi hazırladık.

Sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz temennisiyle, minişlere sevgiler!

Hamile Diyeti Faydaları

Örnek diyet listemize geçmeden önce 2200 Kalorili hamile diyetinin faydaları üzerinde kısaca duralım. Bu diyet ismiyle müsemma bir diyettir ve amaç, hamilelikte kilo kontrolü sağlamaktır. Eğer kadın, hamile kaldığında ideal kilonun üzerindeyse o halde gebelik diyeti uygulaması zaten gerekir.

Hamilelik Diyeti Nasıl Yapılır?

Bu dönemde aşırı kilo alımını önlemek için uygulanan diyetlerde esas olan, öğün sayısını değil öğünlerde alınan karbonhidrat miktarını azaltmaktır. Gebelikte diyet programı kadının hamilelikten önceki kilosuna göre belirlenir. Uzmanlara göre ideal kilodayken hamile kalan birinin bu süreçte yaklaşık 7-12 kilo alması normal. Fakat hamilelik başladığında kadının kilosu normalden fazlaysa alınan kilo 9 kg’ı geçmemelidir. (Tabii ki kadınlar bu dönemde birçok şey aşerir. Turşuyla çikolata yiyen bile olur. [Iyy iğrençç! Demeyin var.] Hele gecenin bi yarısında sizinkini uyandırıp ‘aşkım kalk benim canım acayip…’ Devamında her şey gelebilir: Kokoreç bile!)

Ama işte dikkat etmek gerekiyor, öyle her şeyi löp löp yiyemiyoruz maalesef. Bununla beraber gebelikte zayıflama için bilinçsizce diyet uygulamak bebeğin sağlığına zarar verebilir. O yüzden hamilelik diyet listeleri bir uzmana danışılmadan uygulanmamalıdır. (Kaş yaparken göz çıkarmamak lâzım. Tamam gebelikte kilomuzu kontrol altına alalım ama Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olmamak gerek.)

Hamilelik Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer gebelikte diyet listesi uygulayacaksanız bazı hususlara da riayet etmelisiniz. Gerçi bunlar, hamilelikte diyet listesi uygulamayan kişilerin de tatbik etmesi gereken kurallardır. Fakat özel olarak hamileler için diyet uygulayanlar tabii ki daha dikkatli olmalıdır.

Hamile diyet listesi tatbik edilirken makarna ve sebze gibi yiyeceklerin haşlama suyunu dökmemek gerekir. Aksi takdirde vitaminler ve minerallerde azalma olacaktır. (Halbuki bebişler sizden vitamin ve mineral bekler.)

Hamilelik diyet listesi fazla tuz içermemelidir. Üstünde bebek resminin olduğu, iyotlu tuzlar kullanılmalıdır. Bu tuzlar koyu renkli cam kavanozda muhafaza edilmelidir ve ışık ile fazla temas ettirilmemelidir.
Hamile diyeti listesi için hazırlanan yemeklerde tuz, piştikten sonra eklenmelidir. Ardından da yemeğin ağzı kapatılmalı ve sofraya getirilene kadar açılmamalıdır. Aksi takdirde iyot kaybı olur. Halbuki iyot, bebeğin beyin gelişimi için çok mühimdir. (Tabii fazla iyot alayım diye tuzu basıp şor gibi etmeyin.)

Hamilelikte kilo verme diyeti yapanlar için dışarıda satılan açık sütler uygun değildir. Bunun yerine UHT sütler kullanılmalıdır. (Bizim mahallenin her zamanki sütçüsü, bizim oralı falan fişmekân olsa da böyledir.)
Hamilelikte beslenme listesi elbette asla sigara ve alkol içeremez. (Canım bir dal? Bir fırt? Bir yudum? Öyle şeylere hamile kadının lügatinde yer yoktur.) Hamilelikte kilo almamak için diyet listesi uygulayanların her gün bir miktar ceviz tüketmesi önerilir. Ceviz, bebeklerin zihinsel gelişimine büyük katkı sağlar. (‘Zekâ küpü olacak kesin, tıpkı bana çekecek’ diye düşünüyorsanız o zaman haklı çıkmak için bunu yapın.)

Hamilelikte beslenme programı nasıl olmalı diye merak eden anneler bu tavsiyelere uydukları takdirde zaten otomatikmen hamile diyeti yapmış olacaklardır. Ayrıca cevize ilâveten badem ve fındık da sağlıklı yağ kaynaklarıdır. Çiğ olarak tüketilmeleri daha sağlıklıdır. Tekrar hatırlatalım ki gebelikte beslenme diyetisyen rehberliğinde olmalıdır.

Hamilelikte beslenme programı uygulayanların sebze ve meyveleri sirkede beklettikten sonra tüketmeleri daha iyidir. Hamile beslenme programı ile birlikte her gün güneş ışığı almak da önemlidir. Bu, kemik sağlığının korunmasında büyük rol oynar. Birazdan hamile beslenme tablosu göreceksiniz. Ona geçmeden evvel hamilelik boyunca günlük 10-12 bardak su tüketmenin de gerekli olduğunu anımsatmak isteriz.

Hamile beslenme listesi hazırlanırken kuru baklagillere de yer verilmeli, haftada en az 1-2 defa fırında veya ızgara balık ile yine haftada en az 1-2 defa nohut, mercimek, barbunya, kuru fasulye gibi besinler tüketilmelidir.

Hamilelikte günlük beslenme listesi beyaz pirinç, beyaz ekmek ve beyaz un gibi basit karbonhidratlar içermemelidir.

Ayrıca hamilelikte beslenme listesi 3 ana, 3 ara öğün şeklinde olmalıdır. Yani gebelikte beslenme listesi uygulanırken yemekleri 3-4 saat ara ile, sık sık fakat azar azar yemek gerekir.
Gebelikte beslenme listesi her gün süt, peynir ve yoğurt gibi gıdaları da ihtiva edecek şekilde düzenlenmelidir.

Aynı zamanda hamile yemek listesi balık, tavuk ve et gibi protein kaynaklarından zengin olmalıdır.
Gebelikte beslenme programı yapacağız, bütün kurallar tamam; ama bazı şeyler yasak no no no!: Katkı maddeleri, koruyucu içeren paketlenmiş ürünler. Bunlar früktoz şurubu, glikoz şurubu, envaiçeşit şey içeriyor. Konserve ürünler de mümkünse tercih edilmemeli. Sarkateri ürünlerden, işlenmiş etlerden uzak durmak şart. Margarin, iç yağı, sakatat ve kızartma gibi ürünler de bize hitap etmiyor. Aman yemeyiveririm ne olacak, bebeğimin sağlığından kıymetli mi? diyorsunuz, biliyoruz. O zaman size 2200 kalorilik hamilelikte beslenme menüsü verelim mi? (Verin ordan ablama bi gebelikte beslenme tablosu bakıyım!)

2200 Kalorili Hamile Diyet Listesi

Kahvaltı

  • 3 dilim tam tahıllı ekmek, ekşi mayalı ekmek veya kepek ekmeği
  • 100 gram beyaz peynir
  • 1-2 haşlanmış yumurta
  • Domates, maydanoz, salatalık
  • Şekersiz reçel

Ara Öğün

  • 1 büyük veya 2 küçük muz
  • 9-10 tane fıstık, fındık, badem vs.
  • 1 su bardağı süt
  • 1 elma
  • (Ara öğünlerde bunlardan ikişer tanesi seçilerek tüketilir.)

Öğle

  • Az yağlı bulgur veya pirinç pilavı/sade makarna
  • Bir adet meyve

Akşam

  • Ortalama 300-350 gram beyaz et veya balık ya da kırmızı et
  • Yeşillikli, zeytinyağlı salata
  • 1 dilim çavdar, kepek ekmeği veya tahıllı ekmek
  • 1 bardak ayran

Tabii ki gebelikte beslenme tablosu her kadın için aynı olmaz. Mesela gebelik şekeri olanlar farklı diyet uygular.

Hamilelik Şekeri Diyeti Nedir?

Hamilelik diyeti demişken hamilelik şekeri diyetinden de bahsetmek gerekir. Hamilelikte şeker diyeti, önceden şeker hastalığı olmamasına rağmen gebelik döneminde kandaki glikoz seviyesi artan kadınlar tarafından bir uzman kontrolünde uygulanması gereken bir diyet çeşididir. Bu kişiler için hamilelikte günlük beslenme onlara özel olarak belirlenir.

Peki gebelikte şeker diyeti nasıl olmalı derseniz;

Bu diyette de 3 ana 3 ara öğün yenir.
Posadan zengin beslenilir.
Tokluk kan şekeri düzenli olarak takip edilir.
Karbonhidrat tüketimi gün içine yayılarak azar azar gerçekleştirilir.
Pekmez, üzüm, bal, incir, meyve suyu ve üzüm gibi kan şekerini birden yükselten besinlerden uzak durulur.
Glisemik indeksi düşük gıdalar tercih edilmelidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir