Yumurtalık kisti belirtileri ve kist belirtileri

Kistler günümüzde bir çok kadının maruz kalabildiği bazen kısa süre içerisinde geçen bazen ise yıllarca kalabilen, içi sıvı dolu kesecik şeklinde ki oluşumlara verilen isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedavi metotları olarak artık bir çok metodu olan bu kistlerin bu makalemizde nasıl oluştuğunu, kistlerin belirtilerini, kistlerin nasıl ortaya çıktığını yazacağız.

Kistler Nasıl Oluşur?

Genellikle yumurtalık kistleri olarak ortaya çıkan bu kistler, kadınlarda doğurganlık dönemlerinden itibaren ortaya çıkabilmektedir. Sağ ve sol kısımda, toplamda iki adet yumurtalığa sahip olan kadınların regl dönemleri her ay yenilenen bu yumurtalık bölümü aynı zamanda kistlere de ev sahipliği yapabilmektedir. Kimi kistler ise rahim de ya da farklı yerlerde oluşabilmektedir.Kistler genellikle kadınlarda genetik sebeplerden ya da regl döngüleri sonucu gibi çeşitli nedenlerden oluşabilmektedir. Yumurtalık kisti olarak adlandırılan kistler genellikle adet döngüleri sırasında atılabilmektedir. Aynı zamanda genellikle geçici olan bu kistlerin kimileri için ameliyat gibi cerrahi işlemler gerekebilmektedir.

Yumurtalık Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?

Kistlerin bazıları zararlı olabilmekte, şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir. Fakat fonksiyonel kist dediğimiz kistler genellikle zararsızdırlar ve vücut kendiliğinden bu kistleri atabilmektedir. Fonksiyonel kistler genellikle iki farklı isim altında incelenmektedir.Foliküler Kist; Normal şartlar altında Menstrual döngü sırasında kopması ve follop tüplerine girmesi gereken yumurta bir takım kist oluşturacak sebeplerden ötürü kopma işlemini yapamaz. Folikül kopmadığı için yumurta açığa çıkmaz ve bölgede büyüyerek zamanla kiste dönüşür.Korpus Luteum Kisti; Gebelik oluşması için açığa çıkan folikül, çok fazla östrojen ve progestreon üretmeye başlamaktadır. Bu durumda ki ismi ise Korpus Luetum olarak adlandırılmaktadır. Bu durumdayken kist oluşturacak sebeplerden ötürü kilidi açılan yumurtanın içerisine sıvı dolmaya başlamasıyla kist halini alır. Bu süreç zamanla gerçekleşir.Menstrual döngü sırasında genellikle ortaya çıkan ve bilinen diğer kist türleri ise aşağıda ki gibidir;

Diğer Kist Türleri Nelerdir?

Dermoid Kistler; Nadiren kanserojen olarak bilinen bir kist türüdür.Kistadenom ; Bu tür kistlerin içerisine genellikle sıvı ya da mukus sıvısı dolmaya başlayarak oluşmaktadır.Endometrioma; Bir tür rahim kistidir. Rahim dışında Endometrioma hücrelerinin büyümesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Genellikle yumurtalık kistleri herhangi bir problem meydana gelmeyecekse belirgin bir belirti ile ortaya çıkmamaktadır. Fakat kimi kistler ağrı, sancı gibi belirtiler sunabilmektedir.İlk belirti Pelvis AğrısıPelvis ağrısı genellikle en yaygın belirtidir. Pelvis bölgesi kasıkların üst kısmı olarak yorumlanmaktadır. Bu ağrılar regl dönemlerinde ya da gündelik hayatta ortaya çıkabileceği gibi genellikle cinsel münasebet sırasında da ortaya çıkabilmektedir.Karında Baskı Hissiyle Meydana Gelen AğrıDiğer bir belirti ise karında baskı hissiyle meydana gelen ağrılı haldir.Bulantılar ve Kusmalara DikkatKimi hastalarda gebelik döneminde meydana geldiği gibi bulantılar ve kusmalar dönem dönem meydana gelebilmektedir.Göğüslerde Hassasiyet YaşanabilirKadınların göğüslerinin hassas olması bir çok durumda meydana gelebilmektedir. Fakat kist konusunda göğüslerde hassasiyette bir belirti olarak görülebilmektedir. Yumurtalık kistleri ile doğrudan ilgili olabilmektedir. Vücudun bir nevi hamile kalma sinyali olarak algılanır ve bu sayede göğüs uçları oldukça hassaslaşır.İdarar Kesesinde Baskı, İdrar Kese Bölgesinde AğrıYumurtalık kistlerinin bazen boylarının büyümesi ya da çeşitli sebeplerden dolayı, kist kaynaklı olarak kadınlarda idrar kesesi üzerinde bir baskı ya da idrar kesesi bölgesinde bir ağrı dönem dönem olacak şekilde meydana gelebilmektedir.Bunlara Dikkat;Bazı kistler kadınlarda menopoz dönemleri sonrasında kanserojen etkiler bırakabilmektedir. Kimi kistler yumurtalıklarda bükülmeye, yumurtalıkların yırtılmasına neden olabilmektedir.Neler Yapılabilir?Kist muayenesi için mutlaka alanında bir uzman doktorla görüşülmesi gerekmektedir. Doktorla görüşme sırasında genellikle aşağıda ki yöntemler uygulanmaktadır.Ultrason ve Röntgen TeknikleriUltrason ve röntgen teknikleri genellikle en yaygın ve bilinen kanıyla en doğru sonuca yakın sonuçları gösteren teknikler olarak karşımıza çıkmaktadır.LaparoskopiAnestezi yöntemiyle uygulanan bu teknik kist çıkarılması ya da kist yapısı belirlemek için kullanılabilmektedir.CA 125 Kan Testi ; Genellikle kistin kanserojen olup olmadığı ya da yapısını daha iyi tanımak amacıyla uygulanabilmektedir.Tedavi ÇeşitleriTedavi çeşitleri genellikle kistin türüne göre değişmektedir. Fakat en bilindik tedavi metotları genellikle ameliyat, doğum kontrol hapları ya da benzeri ilaçlardır.Alınabilecek Önemler;Bilindiği kadarıyla herhangi bir alınacak önlem bilgisine henüz saptanmamıştır fakat bu tür konular hakkında oldukça çeşitli bilgiler mevcuttur.Siz yine de beslenmenize, uyku düzeninize, ruhsal ve bedensel sağlığınıza dikkat edin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri