Yulaf Hakkında Merak Edilen Her Şey

Yulafın faydaları nelerdir?

Yulaf, lif açısından zengindir. Ayrıca besin değeri açısından iyi bir kaynaktır.  İçeriğindeki bazı antioksidan maddeler sayesinde kalp ve damar hastalıklarına ve hatta bazı kanser türlerine karşı koruyucu ve iyileştirici bulunmuştur. Çözünür lifler sayesinde kan şekerinin dengelenmesinde de önemli rol oynar. Yine lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlar. Yulaf prebiyotik bir besindir yani bağırsaktaki faydalı bakterileri besler. Tüm bu sebepler ışığında yulaflı tarifler özellikle yulaf lapası diyet listelerinde bolca bulunmaktadır. Ayrıca yulaf lapasının yanı sıra yulaflı kahvaltı, yulaflı omlet, yulaflı kurabiye gibi tarifler de yulafın en çok sevildiği alternatiflerdir.

Yulaf kalori olarak çok mu yüksek?

Yulaf sağlıklı karbonhidratlar açısından zengin bir besindir. Temel enerji kaynağımız olan karbonhidratları yulaf gibi sağlıklı besinlerden almak iyi bir tercihtir. Lif olarak adlandırdığımız besin ögeleri de karbonhidratların bir üyesidir. Yani yulafın kalorisin yanında içeriği de çok önemlidir. 100 gram yulaf ezmesi 370 kaloridir. Ancak günlük tüketim önerisi 2-4 yemek kaşığı olduğu için yulaf kalori olarak yüksektir denemez.

1 yemek kaşığı yulaf kaç kalori?

Yulaf kalori olarak bakıldığında 1 yemek kaşığı (10 gram) 37 kaloridir. Günlük 2-4 yemek kaşığı tüketimi idealdir. Yulaf kalori dışında, 1 yemek kaşığında 6 gram karbonhidrat, 1.5 gram protein ve 0.5 gram yağ içermektedir.

Yulaf Lapası Nasıl Yapılır?

Yulaf lapası tarifi tatlı alternatifi olarak sağlıklı bir seçenektir. Sade yulaf lapası, ballı yulaf lapası, frambuazlı yulaf lapası, muzlu yulaf lapası, muzlu kakaolu yulaf lapası gibi çeşitli kombinasyonlarla diyet yulaf lapası tarifi yapabilirsinizAyrıca sütlü yulaf lapası, yoğurtlu yulaf lapası veya suyla yulaf lapası yapılabilmektedir.

Yulaf lapası tarifi isteyenler için ise kesinlikle denemeleri gereken bir çikolatalı yulaf tarifi hazırladık. Çikolatalı yulaf tarifi tatlı krizlerinde ve diyette oldukça sevilmektedir. 2 yemek kaşığı yulaf ezmesini 200 ml süt ile, koyu muhallebimsi kıvam alana kadar pişirin. Ocaktan alın. İçine 1 küçük boy muzu ezerek ekleyin, karıştırın. Üzerine 1 tatlı kaşığı bitter damla çikolata ekleyin. Birkaç fındık ile süsleyerek az kalorili yulaf lapası kasenizin tadını çıkarın.

Bunları da Okumalısınız :  9 Bitki Çayı ve Faydaları

Yoğurtlu yulaf tarifi için ise aynı tarifte süt yerine 4 yemek kaşığı kadar yoğurt ve çikolata yerine tarçın eklemesiyle pişirmeden de yulaf lapası yapabilirsiniz.

Ayrıca bireylerde laktoz intoleransı gibi durumlarda süt yerine su kullanarak da suyla yulaf lapası hazırlanabilir. Yine badem sütü kullanımı laktoz intoleransı olanlarda uygundur.

Yulaf lapası zayıflatır mı?

Özellikle diyet sürecinde yulaf lapası zayıflatır mı şeklinde sık sık sorular alıyoruz. Hiçbir besin direkt olarak zayıflatır diyemeyiz. Ancak yulaf ezmesi kan şekerini dengeleyici, tok tutucu ve bağırsaklara faydalı etkileri sayesinde zayıflama sürecinde oldukça katkı sağlar. Yulaf lapası zayıflatır mı sorusu için ise diyet yulaf lapası tarifi dışında yulaflı omlet, yulaflı fit kurabiye tarifi gibi farklı şekillerde de yulafı değerlendirseniz benzer etkiyi alırsınız diyebiliriz.  Ayrıca yulaf lapasının içine eklediğiniz besinler de önemlidir. Az kalorili yulaf lapası tariflerini tercih etmelisiniz.

Yulaf lapası faydaları nelerdir?

Yulaf lapası tarifi genellikle süt, yoğurt ile hazırlanmaktadır. İçerisine meyve, kuruyemiş, yağlı tohumlar da eklenen yulaf lapası tarifleri oldukça besleyici hale gelir. Süt ve yoğurdun probiyotik etkisi ve yulafın prebiyotik etkisi ile birlikte bağırsak sağlığına dost tarifler oluşur. Kuruyemişler ve keten tohumu gibi yağlı tohumlar sayesinde de bağırsak hareketliği artarak yulaf ezmesi ile beraber kabızlık sorununun önüne geçmiş olursunuz. Yulaf lapasını meyve ile tatlandırmak ise tatlı krizlerinize destek olacaktır.

Kahvaltıda Yulaf Ezmesi Nasıl Yenir?

Yulaf genellikle ara öğünlerde yulaf lapası şeklinde tercih edilmektedir. Ana öğünlerde özellikle de kahvaltılık yulaf tarifleri diyet menülerinde sıkça yer alır. Yulaf ezmesi çiğ veya pişmiş olarak süte eklenerek lapa yapılabilir, yulaflı omlet yapılarak kahvaltılar renklendirilebilir, yoğurda ekleyerek öğünlere eklenebilir. Yulaf ezmesi peynirli klasik kahvaltılardan veya ara öğünlerde hep aynı şeyi yemekten sıkılanların destekçisidir. Yani yulaf tarifleri diyette pratik kahvaltılarda önemli bir rol oynar.  Yulaf lapası tarifleri, yulaflı omlet,  yoğurtlu yulaf tarifleri yulaf unu ile pankek/krep/ekmek gibi yulaflı kahvaltı doyurucu kahvaltılık yulaf tariflerindendir.

Bunları da Okumalısınız :  Popüler Diyetler İle Zayıflama

Yulaflı omlet için, 2 yumurta, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, doğradığınız maydanoz ve dereotunu karıştırın. Zeytinyağı sürdüğünüz tavada pişirin. Yanına çiğ sebzeler ile börek tadında bir kahvaltı olacaktır.

Kahvaltılık yulaf lapası için ise yukarıdaki ara öğün için tercih edebileceğiniz az kalorili yulaf lapasından ziyade daha yüksek kalorili bir yulaf lapası tarifi denemek iyi olacaktır. 200 ml süt içerisine 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyerek muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan alıp içerisine 1 orta boy elma, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı kakao ekleyin. Üzeri için kırmızı meyveler kullanın. 4-5 adet çilek/böğürtlen/frambuaz gibi meyveler olabilir. Ayrıca 8-10 adet çiğ badem ve hindistan cevizi tozu da sütlü yulaf lapasına çok yakışacaktır. Bu sütlü yulaf lapası kalori olarak kahvaltı gibi ana öğünler için daha uygun olacaktır.

Kahvaltıda yulaf ezmesi nasıl yenir alternatif tarifler için “KAHVALTILIK YULAF TARİFLERİ” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Doyurucu yulaf tarifleri nelerdir?

Yulafın kullanım şekillerini özetlersek;

  • Kahvaltıda meyve ve kuruyemişle birlikte yoğurda, süte ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • Un yerine kullanarak yulaflı kurabiye-nefis yemek tarifleri
  • Keklerde, poğaçalarda kullanabilirsiniz.
  • Çorbaları zenginleştirmek için yulafı kullanabilirsiniz.
  • Haşlayıp salatalara ekleyebilirsiniz.
  • Balık ve tavuğu yulafa bulayıp fırında çıtır nefis yemek tarifleri oluşturabilirsiniz.
  • Yulaf ve chia tohumu diyet smoothielere ekleyerek içeriği zengin içecekler oluşturabilirsiniz.

Yulaf sütü nasıl yapılır?

Yulaf ezmesi çapraz bulaş riski dışında glutensiz bir besindir. Bu nedenle çölyak veya gluten intoleransı olan bireyler tercih edebilir. Ayrıca bitkisel bir kaynak olduğu için vejetaryen ve veganlar için de ideal bir besindir. Laktoz intoleransı olanlar, veganlar, vejetaryenler ve bitkisel süt tercih etmek isteyenler bunu yulaf ezmesi ile yapabilir. Hem ekonomik hem de katkısız yulaf sütünü evde kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  Elmanın Sağlığa Etkileri

Malzemeler

3 su bardağı su

1 su bardağı kaynar su

1 su bardağı yulaf ezmesi

Tatlandırmak isterseniz hindistan cevizi, kakule veya tarçın kullanabilirsiniz.

Yapılışı: Yulaf ezmesini bir kaba alın. Üzerine kaynar suyu ekleyip ağzı kapalı bir şekilde 15 dakika bekletin. Yulaflar suyu çekecektir. Yulaflar suyu çektikten sonra, 3 bardak suyu ilave edip blenderdan geçirin. Tatlandırmak için kullanacağınız baharatı da yulafla beraber blenderdan geçirin. İyice ezilen yulafları tel süzgeç veya huni yardımıyla süzün. Suyun miktarını damak tadınıza göre arttırabilirsiniz. Yulaf sütünüz hazır. Yulaf sütünü inek sütünü kullandığınız her alanda kullanabilirsiniz.

Kalan posayı dökmeyin. Kurutun ve yulaflı fit kurabiyeler, yulaflı diyet kurabiyeler, 3 malzemeli yulaflı kolay kurabiyeler başlıklı tariflerimizi kullanarak değerlendirin.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri