Uyuz Hastalığı Ve Tedavisi

Uyuz hastalığı, deri üzerinde kaşıntılı kırmızı kabarcıklara neden olan ve oldukça bulaşıcı bir cilt rahatsızlığıdır. Uyuz tedavisi, hastalığın şiddetine ve yayılımına bağlı olarak başka bir kişiye bulaşmasını engellemek için birkaç hafta sürebilir. Tedavi genellikle topikal kremler, losyonlar veya ilaçlar kullanılarak yapılır. Uyuz hastalığından muzdarip olanlar, erken teşhis ve uygun tedavi ile iyileşebilirler. Sağlık uzmanları, tüm semptomlar ve tedaviler hakkında bilgi sahibi olmanız için uyuz hastalığı ile ilgili herhangi bir sorunuzda size yardımcı olabilir.

Uyuz Hastalığı Nedir ve Nasıl Oluşur?

Uyuz hastalığı, parazitlerin deri altına yerleşerek kaşıntıya ve ciltte kabarmalara neden olan bir cilt hastalığıdır. Bu hastalığa neden olan parazit çok küçüktür ve çıplak gözle görünemez. Uyuz hastalığı insanlarda her yaşta çıkabilir, ancak genellikle insanların bir arada yaşadığı toplu ortamlarda daha kolay yayılır.

Uyuz Nasıl Bulaşır?

Uyuz hastalığı, cilt temasıyla bulaşır. Genellikle cinsel temasla ve aynı giysileri giymekle bulaşabilir. Uyuz parazitleri, giysilerde 3 gün süresince yaşayabilir.

Uyuz Hastalığının Belirtileri

Uyuz hastalığı genellikle sıcak ortamlarda şiddetlenen kaşıntı ile gözlemlenir. Kaşıntı sonucunda kaşınan bölgelerde iltihaplanmalar veya kabuklanmalar görülebilir. Uyuz insanlarda %90 oranında el ve ayak parmak aralarında görülmektedir. Hastalığın en belirgin özelliği ise geceleri artan kaşıntıdır ve bu el ve ayak aralarındaki kaşıntı insanı uykusundan uyandırabilir.

Uyuz Hastalığının Tedavisi

Uyuz hastalığının tedavisi basit ve kolaydır. Tedavide genellikle krem şeklinde verilen ilaçlar kullanılır. Ayrıca, doktor tarafından önerilen Lindan maddesi içeren ilaçlar 3 gece art arda sürülmelidir. İlaç kullanmadan önce vücudun temiz olması gerekmektedir ve kremi kullanmadan önce iyice kurulanmak önemlidir. Tedavi çocuklarda doktor gözetimi altında yapılmalıdır.

Uyuz Hastalığının Bitkisel Tedavisi

Uyuz hastalığına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında taze kekik yaprakları veya taze nane yaprakları ile cilt ovalanması, kekik ve sirke kullanımı, sarımsak ezilerek sirke içerisinde kullanımı ve sabun otu kaynatılarak vücuda sürülmesi bulunmaktadır.

Uyuz hastalığı tedavisi edilebilen bir hastalıktır, ancak tekrar nüksetme durumu vardır. Bu hastalıktan korunmak için uyuz hastalığını yakalanan kişilerin özel eşyalarını kullanmamaları, bütün eşyaları yüksek sıcaklıktaki suda yıkamaları, uyuz olan kişilerle yakın temastan kaçınmaları, sık sık banyo yapmaları, ve mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemeleri önerilmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler