Uyluk dış kısmında hissedilen ağrı ve uyuşma, Meraljia Parestetika olarak adlandırılan bir durumun belirtisi olabilir. Bu nörolojik rahatsızlık, belirli bir sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkar ve tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabilir. Bu yazıda Meraljia Parestetika hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Mareljia parestetika veya Bernhardt-Roth sendromu, uyluğun dış kısmında ağrı ve uyuşma hissine neden olan bir sağlık sorunudur. Bu durum, lateral femoral kutanöz sinir adı verilen sinir lifinin sıkışması sonucu meydana gelir ve genellikle ciddi bir rahatsızlık değildir ancak rahatsız edici olabilir.
Mareljia parestetika, gebelik, sıkı kıyafetler, kalça ameliyatı, obezite, uzun süre ayakta durma veya yürüme gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu durum, genellikle kendiliğinden veya fizik tedaviyle birkaç ay içinde düzelir. Ancak, neden tespit edilirse nedeni ortadan kaldırmak gereklidir. Örneğin daha bol kıyafetler giymek ve kilo vermek gibi.
Mareljia parestetika belirtileri arasında; uyluğun dış kısmında yanma, karıncalanma, elektriklenme, ağrı ve sancı olabilir. Uzun süre ayakta kalmak veya yürümek şikayetleri artırabilir. Bununla birlikte, kaslarda belirti vermez ve genellikle bir neden olmaksızın bazen geçebilir.
Mareljia parestetika nedenleri arasında; uyluğun dış kısmını çevreleyen sinir liflerinde sıkışma veya zedelenme yer almaktadır. Bu sinir lifleri, beyin ile vücut arasındaki iletişimi sağlar ve uyluğun dış kısmındaki cildin duyusunu alır.
Hamilelik sürecinde, kilo alımı ve karnın büyümesi kasık bölgesine baskı yaparak mareljia parestetikaya neden olabilir. Bu durum, doğum sonrasında genellikle iyileşir ve hamilelikle ilişkili başka sorunlara yol açmaz.
Mareljia parestetika tanısı, fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru tarafından belirtilerin dinlenmesi, risk faktörlerinin sorgulanması ve fizik muayene ile konulabilir. Ancak, olası başka hastalıkları dışlamak veya tanıyı doğrulamak için ilave tetkikler de gerekebilir.
Mareljia parestetika tedavisi genellikle basit önlemlerle yapılır. Bunlar arasında; risk faktörlerinin ortadan kaldırılması, esnek ve bol kıyafet giyilmesi, kilo verilmesi ve basit ağrı kesici ilaçların kullanılması yer alır. Şiddetli şikayetlerde ise, fizik tedavi, ilaç tedavisi veya lokal enjeksiyon gibi tıbbi tedaviler uygulanabilir. Nadiren, sinir basısı ameliyatla azaltılabilir.