Covid-19 pandemisi sırasında enfekte olan erkeklerin, böyle bir durumla karşılaşma riski artmaktadır. Yapılan araştırmalar, koronavirüs enfeksiyonu geçiren erkeklerde kısırlık riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, Covid-19 tehdidi altında olan erkeklerin üreme sağlıklarını korumak için, önleme ve tedbirler için dikkatli olmaları önemlidir. Bu konuda daha fazla bilgi almak isteyenler, uzmanlardan yardım alarak sağlıklarını koruyabilirler.
Covid-19 Virüsü ve Erkek Üreme Sağlığı
Pandemi süreci çiftlerin doğal gebelik ve kısırlık (infertilite) tedavileri noktasında endişeyle karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. Enfeksiyon haricinde virüsün erkeklerde ve kadınlarda doğurganlık ve üreme organlarına olan etkileri belirsizdir. Ancak yapılan araştırmalar halen sürmektedir. Covid-19 virüsü enfekte olan bazı erkeklerde testislerinde ağrı şikayetinin olduğu belirlendi. Bu durumda virüsün hücre içerisine girdiği ve bazı reseptörlerin belirlenmesi erkeklerde testisi etkileme ihtimalini ortaya koymuştur.
Sitokin Fırtınasına Yol Açtığı Belirlendi
Covid-19 virüsünün erkek üreme sistemine etkileri hakkında halen araştırmalar sürmektedir. Testosteron hormonundan dolayı Covid-19 virüsünün erkeklerde sitokin fırtınasına neden olduğu ve enfeksiyonu daha ağır geçirdiği düşünülmektedir. Erkeklerde virüsün ağır geçirilmesindeki bir diğer hipotez ise ACE2/TMPRSS2 reseptörlerinin erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok olması ve hormon yüksekliğinin bu duruma neden olmasıdır. Ayrıca, yaşı ilerlemiş erkeklerde damar, kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi kronik rahatsızlıkların yanı sıra sigara ve alkol kullanımı da kadınlara kıyasla erkeklerde çok yüksek olduğundan virüs, erkeklerde ölüme daha çok neden olmaktadır.
Testosteron Seviyesi Enfeksiyon Sürecine Etki Ediyor
Covid-19 virüsünün testosteron seviyelerine etki ettiği tespit edilmiştir. İtalya Floransa Üniversitesi Careggi Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi süreci devam eden 31 erkek üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, sağlık durumu ağır seyreden erkeklerle sağlık durumu iyiye giden vakalar karşılaştırıldı. Sağlık durumu ağırlaşan ve enfeksiyon süreci ölümle sonuçlanan vakalarda testosteron seviyelerinin sağlık durumu düzelen erkeklerden çok ciddi oranda düşük olduğu tespit edilmiştir. Prostat kanserinden dolayı tedavi gören ve testosteron düşürücü ilaçlar alan erkeklere yönelik yapılan araştırmada, testosteron düşürücü ilaç alan erkeklerin virüsten daha az etkilendikleri tespit edilmiştir.
Pandemi Sürecinde Enfeksiyondan 3 Ay Sonra Bebek Planlaması Yapılmalı
Covid-19 virüsünün testislerdeki etkileri araştırılmaya devam ederken, açıklanan sonuçlar doğrultusunda korunmak önemlidir. Covid-19 enfeksiyonu geçiren hastaların çocuk sahibi olmaya yönelik tedaviye başlamadan önce en az 3 ay beklemeleri daha sağlıklıdır. Ateşli, orta seviyede ya da ağır semptomlarla enfeksiyon sürecini geçiren vakaların Covid-19 virüsünden korunmak için alınması gereken tedbirleri kesinlikle ihmal etmemesi gerekmektedir. Pandemi sürecinde virüsün etkileri konusunda halen çalışmalar sürdürülmektedir.