Aşıda yan etki 2 günden fazla sürerse test yaptırılsın

Aşı sonrası yan etkilerin 2 günden uzun sürmesi durumunda, hemen bir test yaptırmak önemlidir. Bu adım, sağlığınızı korumanız ve olası komplikasyonları önlemeniz için hayati önem taşır. Aşılar, COVID-19 ve diğer hastalıklara karşı koruma sağlamada etkili olsa da, bazı kişilerde yan etkiler meydana gelebilir. Bu nedenle, yüksek riskli gruplar da dahil olmak üzere herkes, herhangi bir ciddi yan etki belirtisi fark ettiğinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Test yaptırmak, virüsün veya diğer enfeksiyonların tanısını koymak için kullanılan etkili bir yöntemdir. Bu nedenle, aşı sonrası herhangi bir uzun süreli yan etki olduğunda, hemen bir test yaptırmak ve gerekli tedbirleri almak hayati önem taşır.

Aşı Yan Etkileri İki Güne Geçmiyorsa Koronavirüs Riski Yüksek

Covid-19 virüsüyle mücadele edebilmek için uygulanan aşıların yan etkileriyle Covid-19 virüsü semptomlarının birbirine çok karıştırıldığını ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Aşı uygulandıktan sonra bazı belirtiler birbiriyle karıştırılabiliyor. Bunların aşı belirtilerine yorulmaması gerekir. Vücuda uygulanan Covid-19 aşılarının yan etkileri genelde 2 ya da 3 gün sürmektedir. Bu belirtiler daha uzun süreli devam ediyorsa ve gittikçe de belirginleşiyorsa test yaptırılmasının kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor. Bu kişilere virüs enfekte olmuştur ve uygulanan aşı ise henüz koruyucu seviyeye gelmemiştir.” dedi.

Aşı Yan Etkileri İki Günden Fazla Sürüyorsa Test İhmal Edilememeli

Aşıdan kaynaklı Covid-19 virüsü enfekte olmasının imkansız olduğunu kaydeden Doç. Dr. Savaşçı, “Sahada gözlemlediğimiz belirtiler aşı uygulandıktan 3-5 gün sonra Covid-19 virüsü belirtileri göstererek testi pozitif çıkan vakalarımız oluyor. Bu nedenle aşı uygulanan kişilerin kendi şikayetlerini çok iyi gözlemlemesi lazım. Şunu özellikle belirtmek gerekiyor ki bu aşılar hiçbir şekilde canlı aşı olmadığından dolayı aşıdan kaynaklı Covid-19 virüsü enfekte olma ihtimali çok düşüktür. Bundan dolayı da kimsenin aşı olduğu için Covid-19 virüsü enfekte olduğu yönünde bir düşünceye kapılmaması gerekiyor. BioNTech aşısında görülen yan etkiler daha yoğun olsa da bu şikayetler 2 günden daha fazla sürüyorsa ve halsizlik, ateş, eklem ağrıları gittikçe belirginleşiyor, tat ve koku kaybı, sırt ve göğüs bölgesinde ağrı, ishal gibi belirtilerden herhangi biride gözleniyorsa PCR testinin yapılmasının ihmal edilmemesi gerekiyor.” diye konuştu.

Yan Etkiler 2 Günden Fazla Sürüyorsa Test İhmal Edilememeli

Aşının yan etkilerinin çok iyi irdelenmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Savaşçı, her aşının yan etkisi olduğunu ve virüs olmasa da sorgulanması gerektiğini belirtti. Aşı uygulandıktan sonra 2-3 gün süren belirtilerin haricinde ateş 38 derecenin üstündeyse, boğazdaki ağrı şiddetliyse, öksürük, geçmeyen baş ağrısı, tat ve koku kaybı, eklem ağrıları ve ishal gibi belirtiler 2 gün geçmesine rağmen halen devam ediyorsa Covid-19 virüsü enfekte olmuş olabilir. Aşının yan etkilerine dikkat edilmesi gerektiğini ve test yaptırılmasının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

4’üncü PİK Fazla Beklenmiyor

Günlük vaka sayılarının son günlerde ciddi şekilde düştüğüne de değinen Doç. Dr. Savaşçı, “Bu durumu özellikle sahada gözlemlemekteyiz. Günlük bin 500 civarında poliklinik başvurusu alırken, bu başvuru sayısı bugünlerde 500’e kadar geriledi. Yani poliklinik başvurularında 3’te 1 oranında düşme var. Burada kapanmanın etkisi kadar aşılamanın da büyük etkisi var. Aşı uygulanan kişilerde de testi pozitif çıkanlar oluyor. Aşı olduğu halde testi pozitif çıkanlar enfeksiyon sürecini çok hafif belirtilerle atlatmaktadır. Hastaneye yatma gereksinimi duymamaktadır. Halkımızın buna inanması ve aşılarını yaptırması gerekiyor. Sağlık Bakanımız 240 milyon doz aşı için anlaşmanın imzalandığını söyledi. Aşıya her zaman ihtiyacımız olacak. Ağustos ayına kadar 18 yaş üstü vatandaşlarımız aşılanırsa Eylül ayından itibaren koronavirüsün dünya savaşını kazanmış olacağımızı net bir şekilde ifade edebiliriz. Bunun için aşılanma sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi gerekiyor. Ülkemizde 4’üncü pik ve vaka sayısındaki artışları bu saatten itibaren beklemiyoruz. Aşılama politikası planlandığı gibi yürürse Eylül ayından itibaren koronavirüs ciddi şekilde gündemimizden düşer.” şeklinde konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri