Sporcularda Kasık Ağrısı – Osteitis Pubis Nedir?

Sporcularda kasık ağrısı sıkça görülen problemlerden biridir. Bu ağrının bir nedeni de osteitis pubis adı verilen bir durumdur. Osteitis pubis, pelvisin ön bölgesinde bulunan kas ve bağ dokularındaki iltihaplanmadır. Bu durum genellikle tekrarlayan hareketler, aşırı antrenman, yanlış teknik kullanımı veya kas dengesizlikleri gibi faktörlerden kaynaklanır. Osteitis pubis, sporcularda kasık ağrısına neden olabilir ve performansı etkileyebilir. Tedavi ise dinlenme, fizik tedavi, ilaçlar ve rehabilitasyon programlarıyla gerçekleştirilir.

Osteitis pubis, kasık bölgesinde sağ ve sol leğen kemiğinin birbiriyle eklem yaptığı yerde iltihap (inflamasyon) oluşması durumudur. Leğen kemikleri vücudumuzu bacaklarımıza bağlayan ve karın ve kasık içindeki organları koruyan yapıdır. Leğen kemiği, ilium, iskium ve pubis adlı üç farklı kemiğin birleşmesiyle oluşur. Kasığın ön tarafındaki parça pubis olarak bilinir ve iki pubis arasında simfizis pubis adlı bir kıkırdak doku bulunur. Bu eklemdeki zorlanma veya hasarlanma osteitis pubis olarak adlandırılır.

Osteitis pubis belirtileri genellikle kasık bölgesinde ağrı, pubis kemiklerinin birleştiği noktada hassasiyet ve ağrının kademeli olarak ortaya çıkmasıdır. Ayağa kalkma ve yürüme gibi aktivitelerde zorluk yaşanabilir. Ağrı, uyluğun iç kısmında tek taraflı veya çift taraflı olabilir. Ayrıca oturup kalkarken, yatakta dönüş yaparken ve yürüdüğünüzde kasıktan kütleme sesi veya hissi gelebilir.

Osteitis pubis, fiziksel olarak aktif olan kişilerde görülebilir, özellikle futbolcular, uzun mesafe koşucuları, paten kayanlar ve dövüş sporlarıyla uğraşanlarda sıkça görülür. Ayrıca kadınlarda uzun süren doğum eylemi sırasında kasık bölgesindeki kasların gerilmesi ve zorlanması sonucu da ortaya çıkabilir. Osteitis pubis ayrıca leğen kemiğini arkada omurga ile birleştiren sakroiliak eklemlerdeki bozukluklar veya bacak boyu eşitsizliği olan kişilerde de görülebilir.

Osteitis pubis tanısı, fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru tarafından konulabilir. Tanı için belirtilerin sorgulanması ve fizik muayene yapılması gereklidir. Bazı durumlarda röntgen, ultrasonografi, MR, bilgisayarlı tomografi, sintigrafi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Bu yöntemler, diğer olası hastalıkları dışlamak ve tanıyı doğrulamak için gereklidir. Simfizis pubiste genişleme, komşu kemiklerde aşınma ve sertleşme gibi bulgular röntgen filmiyle tespit edilebilir. MR görüntüleme ise ödem ve iltihabı gösterebilir. Osteitis pubis ile karışabilecek diğer problemler arasında kasık fıtığı, kadın hastalıkları ve prostat enfeksiyonu bulunmaktadır.

Osteitis pubis tedavisinde istirahat esastır. Ağrıyı arttıran hareketlerden kaçınılmalıdır. Soğuk uygulama, bölgedeki ödem ve ağrıyı azaltmada yardımcı olabilir. Ağrı kesici ilaçlar kısa süreler için reçete edilebilir. Akut dönem atlatıldıktan sonra karın ve kasık kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler yapılabilir. Manuel terapi, kortizon iğneleri ve proloterapi gibi tedavi yöntemleri de tercih edilebilir.

Tam iyileşme ve eski aktivitelere dönme süreci 2-3 ay veya daha uzun sürebilir. Bu süreçte sporcular, formalarını koruyabilmek için alternatif egzersiz programları deneyebilirler. Örneğin, osteitis pubis olan bir futbolcu, yüzmeye ağırlık verebilir.

Bu içerik, İstanbul Rahabilitasyon Akaedemisi tarafından sunulmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri