Safra Kesesi Taşı Olanlar Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Günde yaklaşık bir litre safra üretilir. Üretilen bu sıvının çoğu kısmı, safra kesesinde depolanmaktadır. Bu kesenin içinde depolandıktan sonra, safranın sıvı kısmı emilerek daha kıvamlı hale getirilmektedir. Safra kesesi her yemekten sonra uyarılır ve safra kesesi kasılarak içerisindeki safrayı onikiparmak bağırsağına aktarır.

Safra Kesesi Taşı Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Safra, karaciğerde üretilen bir vücut sıvısının adıdır. Bu sıvı, karaciğerin içinde yer alan safra kanalları ile birlikte onikiparmak bağırsağına taşınmaktadır. Yenilen tüm gıdalarda deterjan etkisi yapıp yağlı kısımları ayırdıktan sonra, küçük parçalara bölünmesini sağlamaktadır. Bu sayede gıdaların eritilerek rahat bir şekilde sindirilmesini sağlar. Günde yaklaşık bir litre safra üretilir. Üretilen bu sıvının çoğu kısmı, safra kesesinde depolanmaktadır. Bu kesenin içinde depolandıktan sonra, safranın sıvı kısmı emilerek daha kıvamlı hale getirilmektedir. Safra kesesi her yemekten sonra uyarılır ve safra kesesi kasılarak içerisindeki safrayı onikiparmak bağırsağına aktarır.

Safra Kesesinde Taş Oluşma Sebepleri

50 ml kadar hacme sahip olan safra kesesi, armut şekline benzeyen bir organdır. Görevi ise, safra yollarında artan safrayı depolamaktır. Bu sırada safranın su kısmını emerek kıvamlı hale getirir. Eğer bu sırada safranın içerisinde yer alan kolesterol fazla miktarda ise bu kolesterol kristalleşir. Zamanla oluşan diğer kolesterol kristalleri ile birleşirler. Başta safra çamurunu oluşturur ve daha sonra, safranın içerisinde yer alan diğer glikoproteinler ile birleşerek safra taşlarının meydana gelmesine sebep olur.

Safra Kesesi Taşının Sebep Olduğu şikayetler

Günümüzde ortalama her 8 insandan birinin safra kesesinde ileri yaşlarda taş oluşabilmektedir. Oluşan bu taşlar çoğu insanda ağrı ya da hazımsızlığa yol açmamaktadır. İleri yaşlarda olan hastaların yılda yalnızca %3 kadarı safra kesesi taşı sebebi ile iltihaplanma yaşamaktadır. Bunun dışında safra kesesi taşı bazı belirtiler ortaya koyabilir. En sık görülen belirtilerden biri karnın sağ üst tarafında oluşan ağrıdır. Bunun yanı sıra, yağlı yemek yedikten sonra meydana gelen karın ağrısı, bulantı ve kusmalar meydana gelebilmektedir. Ağrılar genel olarak yemekten sonra bir saat içerisinde meydana gelmektedir. Birkaç saat devam eden ağrı, iki saat içerisinde tamamen kesilmektedir. Bu durumda hastalar, mide ülseri ya da gastrit gibi problemlerle karıştırabilirler. Hasta böbrek taşı düşürdüğünü de zannedebilir. Tüm bu şikayetler ile birlikte ateş ve iştahsızlık da yer alıyorsa, safra kesesinde iltihaplanma olma olasılığı yüksektir. Seyrek oranlarda, safra kesesinin içerisinde bulunan taşlardan bazıları çıkarak ana safra kanalına düşebilmektedir. Bu durumda da sarılık gelişme ihtimali olasıdır.

Safra Kesesi Taşı Olan Kişilerin Yapması Gerekenler

Hastanın tedavi süreci başlamadan önce, şikayetlerine bakılmaktadır. Şikayeti olmayan ve 2 cm’den küçük taş olma durumunda ameliyat edilmeyebilir. Çocukluk döneminde yaşanan safra kesesi mutlaka ameliyat edilmelidir. Bazı kan hastalıklarında da ameliyat gerekli olmaktadır. Uzun süredir safra kesesinde taş bulunan ve sürekli iltihaplanma olması sebebi ile safra kesesinin görev yapamaz hale geldiği durumlarda da ameliyat mutlaka gerekmektedir. Ameliyat gerekmeyen durumlarda yağdan yoksul diyet ile hayatınızı sürdürebilirsiniz. Ama bu şekilde sadece ağrılardan kurtulmayı sağlayabilirsiniz. Safra kesesinin iltihaplanma ihtimaline engel olamazsınız. Düşük bir ihtimal de olsa günün birinde iltihaplandığında, acil bir şekilde ameliyat olunması gerekebilecektir. Bunun dışında ameliyat o an için gerekmese de bir zaman sonra safra kesesi taşı, ana safra kanalına düşüp safra yollarını tıkayabilecektir. Bu durumda, sarılık oluşacağı gibi, pankreas da hasar görebilecektir. Böyle bir durum olduğunda ise, uzun süre hastanede yatmayı gerektirecek zorlu bir tedavi süreci başlayabilir. Bu nedenle en kısa sürede ameliyat olmaya özen gösterilmelidir.

Safra Kesesi Taşı Olanlar Ne Yememeli

Safra kesesi taşı olan kişilerde diyet son derece önemlidir. O halde safra kesesi taşı olanlar ne yememeli sorusunun cevabı mutlaka bilinmelidir. Bu besinler;  -Safra kesesinin kasılmasına sebep olacağı için yumurta  -Kavurma, yağlı et, şarküteri ve sakatat gibi gıdalar  -sebze kızartması ve diğer kızartmalar  -Bitkisel yağlar  -Gazlı içecekler  -Çiğ sebze ve meyveler  -Patlıcan, lahana ve ıspanak gibi sebzeler  -Enginar ve enginar yaprakları  -Yoğurt ve süt grubu yiyecekler  -Zerdeçal  -Karabiber, acılı baharatlar, pul biber gibi baharat çeşitleri  -Gaz yapıcı taze meyve ve sebzeler  -Çay, kahve ve meyve suyu gibi içecekler 

Safra Kesesi Taşı Olanlar Ne Yemeli

Bu, safra kesesi taşı olanlar ne yememeli sorusunun cevabı olan tüm besinlerden uzak durulmalıdır. Bunların dışında, zeytinyağı az tüketilmeye çalışılmalıdır. Sebzeleri haşlayarak ve meyveleri komposto yaparak tüketebilirsiniz. Bunların yanında, safra kesesi taşı olanlar ne yemeli sorusuna da cevap aranmaktadır. Bu sorunun cevabı olan besinler de tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bu besinler ise;  -Salatalık  -yeşil fasulye  -pancar  -Bamya  -Avokado  -Tatlı patates  -Sirke  -Sarımsak  -Soğuk su balıkları  -Domates  -Üzüm  -Limon  -Elma  -Çilek  -Papaya  -Armut  -Omega 3 yağları Tüm bu besinler, safra kesesi taşı olanlar ne yemeli sorusuna en iyi cevabı vermektedir. Bu besinlerin yanında tahıl, ekmek, makarna ve pirinç gibi besinler de yağlı bir şekilde hazırlanmadan tüketilebilir. Kahvaltıda çay ve kahve gibi içeceklerin yerine sıcak suda limon suyu içebilirsiniz. Safra kesesi taşının oluşturduğu ağrılara sebebiyet veren besinler kişiden kişiye de değişiklik gösterebilmektedir. Bu durumda, yediğiniz besinleri not aldıktan sonra, gerçekleşen sonuçlar ile eşleştirip, en uygun besinleri kendiniz de belirleyebilirsiniz.

Gastrit Neden Olur?

Fito Krem Nedir? Nasıl Kullanılır | Yan Etkileri

Adet Söktürücü Bitkiler ve Çaylar

Sağlıklı Uyku İçin İçilebilecek Çaylar

Beyin Nasıl Çalışır?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir