Saçkıran Neden Olur?Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu dış etkenlere, dıştan gelecek tehditlere, hastalıklara ve mikroplara karşı koruyan bir muhafız gibidir. Bu muhafız bazı kişilerde ve bazı durumlarda, sadece dışardan gelen mikroplara karşı değil, vücudun kendisine karşı da saldırıya geçer.Bağışıklık sisteminin, kendi koruduğu metabolizmaya karşı yaptığı saldırıdan kaynaklanan hastalıklara otoimmün hastalıklar denir. Bu hastalıklardan birisi de saçkırandır. Alopesi areata olarak da bilinen saçkıran hastalığı kadınlara yahut erkeklere özgü bir hastalık değildir. Her yaştan kadın ve erkekte görülebilir. Hatta çocuklarda dahi rastlanılan bir hastalıktır. Onlu yaşlarında olup, saçkıran hastalığına yakalanan ve doktora başvuran pek çok çocuk yaşta hasta vardır. Saçkıran, adıyla doğru orantılı olarak sadece saçlarda değil; kaş, kirpik, hatta sakallarda da görülebilir.Saçkıran hastalığı herkesin başına gelebilir; ancak ailesinde saçkıran hastalığı geçmişi olanların, bu hastalığa yatkınlıkları daha fazladır. Saçkıran, bulaşıcı olmayan, kalıtsal bir hastalıktır.Saçkıran belirtileri ise yok denecek kadar azdır; hatta belirti vermeyen bir rahatsızlıktır desek yeridir. Saçkıran birdenbire ortaya çıkar. Saçlı deride, yuvarlak para şeklinde ortaya çıkan kellik şeklindedir. Saçkıran, ağrı, sızı, kaşınma, yanma, acı gibi fiziksel belirtiler göstermez, belirtiler çoğunlukla görseldir. Saçkıran Nedenleri
- Psikolojik Etkenler/Stres: Kaygı, üzüntü, stres gibi olumsuz duygular, bağışıklık sistemini negatif yönde etkiler, bağışıklık sistemi zayıflar. Saçkıran hastalığı da duygusal travmaların ardından, sıkıntı ve stres dolu zamanların ardından ortaya çıkar. Stres pek çok hastalıkta olduğu gibi, saçkıran hastalığında da tetikleyicidir. Zorlu sınav öncesinde, ani kayıplarda, boşanma, iflas ve buna benzer yoğun sıkıntı veren durumlarda ortaya çıkan rahatsızlıklardan birisi de saçkırandır.
- Kalıtım: Saçkıran nedenlerinden birisi de genetik özelliklerdir. Aile bireylerinde saçkıran rahatsızlığı geçirmiş olanların, bu hastalığa yakalanmaya daha fazla eğilimli olduğu bilinmektedir. Ailesinde romatoid atrit, tiroid, diyabet gibi otoimmün hastalıklara sıkça rastlanılan bireylerde, yine saçkırana eğilim görülebilir. Her saçkıran vakasının, aynı zamanda başka bir bağışıklık sistemi rahatsızlığının yaşanması demek olmadığını da belirtmek gerekir. Saçkıran hastalığı yaşayan birisinde daha çok tiroid hastalıkları, egzama, kansızlık, saman nezlesi gibi hastalıklar yaşandığı görülmüştür.
- Bağışıklık Sistemi: Saçkıran hastalığı yaşanıyorsa, bağışıklık sistemi vücuda saldırıya geçmiş demektir. Saçkıran hastalığı yaşanırken, beyaz kan hücreleri olan akyuvarlar, saç köklerindeki hücrelere hücum ederler. Bu hücum karşısında saç kökleri küçülerek, saç üretimini sekteye uğratır. Ancak kök hücreler sayesinde, saç kökleri yeni hücrelerle beslenir ve saç üretimi tekrar başlar.
Saçkıran TedavisiSaçkıran hastalığının bilinen yaygın bir tedavisi yoktur; ancak halk arasında saçkıran tedavisinde yaygın olarak kullanılan sarımsağın, saç köklerini tahriş ederek uyardığını, buuyarılma ile o bölgenin kanlandığını, kanlanan bölgede de saç köklerinin beslenerek yeni saçların çıkmasına olanak tanıdığını söyleyebiliriz. Ama sarımsak tedavisinin kar etmediği durumlarda, daha farklı ve daha etkili yöntemlerde çare aranabilir. Bunlardan birisi de kortizon tedavisidir.Saçkıran ilacı olarak, saçkıran tedavisinde kortizon, krem şeklinde kullanılır. Ancak eğer ileri derecede bir saçkıransa, krem yerine dermatolog tarafından ince uçlu iğneler yardımıyla kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Kortizon enjeksiyonu ile %90 başarı sağlanır.Saçkırandan dökülen saçlar yeniden çıkar mı? en fazla sorulan sorulardan birisidir ve diyebiliriz ki, eğer kök hücreler ölmediyse, tıbbi ve alternatif bitkisel tedavilerle yeni saçlar çıkar, ancak bu her zaman mümkün olmayabilir de. Bunu size en net şekilde, başvuracağınız hekiminiz söyleyecektir.Saçkıran nasıl geçer sorusunun bir diğer cevabı da saçkıran ilaçlarıdır.Kortikosteroidler, hap, merhem ve iğneler, saçkıran hastalığında kullanılan alternatiflerdir. Minoxidil ve bazı steroidler de yine saç ve kıl kaybı yaşanan bölgeye verilir. Sadece uzman hekim tarafından önerilmesi ve uygulanması gereken bu yöntemlerle saçkıranlı bölgede yeni saç ve tüy oluşumu sağlanabilir.Saç kırana ne iyi gelir? diye soracak olursanız size İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiyeleriyle, sarımsak, hidrojen peroksit ve melisa çayı diyebiliriz. Bunun dışında Omega3 deposu olan kuruyemiş, zeytinyağı, havuç, ıspanak, kabak çekirdeği gibi besinler de saçkıranla mücadelede etkin rol oynarlar.Saçkıran Bulaşıcı mıdır?Saç dökülmesi problemi ve saçkıran hastalığı bulaşıcı değildir. Kişiden kişiye bulaşmaz ve kişinin kendi saç derisinden başka bir bölgesine bulaşmaz. Mantar türü bir rahatsızlıkla karıştırılmaması gereken saçkıran, bu açıdan tehlike arz etmez.