Saç Derisinde Kabuklanma Neden Olur?

Saç derisinde kabuklanma halk arasında sık görülen şikayetlerden biridir. Deri rahatsızlığı olarak kabul edilen saç derisinde kabuklanma hem saç sağlığını tehdit ederken hem de saçların hoş görünmemesine neden olur. Kabuklanma cilt kuruluğu, stres-endişe gibi psikolojik etkenler gibi pek çok farklı sebepten baş gösterebilmektedir.

Saç Derisinde Kabuklanma Nedenleri Nelerdir?

Psikolojik Etkenler

Stres, endişe ve kaygı gibi psikolojik etkenler saç derisinde kabuklanmanın en bilindik nedenlerinden biridir. Özellikle stres altında ve yoğun tempoda çalışan kişilerde, sürekli endişe halinde olanlarda fazlaca görülmektedir. Bu sebepten kabuklanma genellikle kişinin stresli olduğu dönemlerde oluşur ve stres ortadan kalktığında kendiliğinden geçer.

Saç Diplerinde Sivilce

Ciltteki gözeneklerin tıkanması neticesinde gözeneklerde bakterilerin hapsolmasıyla birlikte ciltte sivilce sorunu baş gösterir. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, aşırı stres, kullanılan bir takım ilaçlar(yüksek dozda B12 vitamini içerenler gibi) ve vücuttaki hormonal değişimler sivilce oluşumunu tetikleyicidir. Saç diplerinde de görülebilen sivilceler, deride kabuklanmaya sebebiyet verebilmektedir.

Saç Derisinin Aşırı Kuru Olması

Ciltteki kuruluk, nemsizlik döküntülere ve kaşıntıya yol açabilir. Saç derisinin aşırı kuru olması da saç derisinde döküntüyü, kabuklanmayı tetikleyebilmektedir. Basit nemlendirici kremler sayesinde cildin nemli kalması sağlanarak bu durum önlenebilir.

Sedef Hastalığı

Bağışıklık sistemine bağlı bir hastalık olan sedef, halk arasında sık görülen cilt rahatsızlıklarından biridir. Ciltte kırmızı lekelerin belirmesi, ciltte kuru ve çatlak yapılanma, kaşıntı sedef hastalığının belirtileri arasındadır. Sedef hastalığı saptanan hastada, cilt hücrelerinin büyüme hızlarını düşürmeye yönelik uzmanlar tarafından tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır.

Sistemik Rahatsızlıklar

Saç derisinde kabuklanma, çeşitli sistemik rahatsızlıkların bulgusu olabilir. Bütün vücudu etkileyen sistemik hastalıklar; saç dökülmesi ve saç derisinde kabuklanmaya yol açabilir. Şayet kabuklanma ile beraber saçlarda dökülme söz konusuysa, bir an evvel uzman doktora danışılması tavsiye edilir.

Egzama

Kabuklanma kimi zaman egzama gibi ciddi cilt rahatsızlıklarının bulgusu olabilmektedir. Egzamanın en yaygın belirtileri; kızarıklık ve kaşıntıdır.

Saç Derisinde Kabuklanma Nasıl Geçer?

Kabuklanma şikayeti kimi zaman yalnızca kepek şeklinde olabilirken, kimi zaman ciddi kaşıntı ve kızarıklık gibi başka bir takım bulgularla baş gösterebilir. Kepek şeklinde şikayet söz konusuysa, kepek önleyici kremlerle-şampuanlarla şikayet kolaylıkla ortadan kaldırılabilir. Fakat saç derisindeki kabuklanma basit bir kepeklenme vakası değilse, altında yatan nedenin doğru tanısı ve tedavisi gerekeceğinden uzman hekime danışılması gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir