Reflü Öksürük Yapar mı?

Reflü, sindirim sistemi rahatsızlıklarından bir tanesidir ve genel olarak yiyeceklerin ya da mide öz suyunun yemek borusundan ağza geri gelmesi şeklinde ifade edilebilir. Reflü rahatsızlığının kronik hale geldiği hastalarda bu durum GERD (Gastroözofageal) olarak isimlendirilmektedir.Reflünün bu durumda iken ortaya çıkan belirtileri arasında midede yanma, midede bulantı, doluluk hissi, midede ekşime gibi semptomlar oluşur. Buna ek olarak ağız kokusu, orta ve alt karında yanma, yutkunmada güçlük yahut kronik öksürük de ortaya çıkabilmektedir. Uzun süre devam eden öksürüğün en yaygın nedenlerinden bir tanesi reflüdür. Reflü hastalarının % 25’inde kronik öksürüğe rastlanmıştır.

Reflü Öksürüğünün Belirtileri Nelerdir?

  • Öksürükler daha çok geceleri ya da öğleden sonra artış göstermektedir.
  • Kişinin sırt üstü yatması sonucunda öksürük nöbetlerine yakalandığı bilinmektedir.

Burada bahsi geçen, bir sebep ya da başka bir istanbul eskort belirti olmaksızın yalnızca reflüden kaynaklanan öksürüktür.

Reflü Öksürüğü Tedavisi

Reflü sonucunda başka hiçbir belirti olmaksızın yalnızca uzun süre devam eden bir öksürük nöbeti söz konusu ise bu durumun tam olarak anlaşılması zaman alabilir. Bu da diğer bazı astım gibi rahatsızlıkların da öksürüğe yol açabilmesidir. Bu nedenle de durumun reflüden kaynaklanıp kaynaklanmadığının tam olarak anlaşılabilmesi için, bazı testler yapılmaktadır.Bu testler arasında EGD ve üst endoskopi işlemleri, ortaya çıkan belirtilerin tam anlamıyla değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. Öksürük ve reflü ilişkisinin anlaşılabilmesi için farklı bir yöntem daha kullanılmaktadır. Bu da reflü hastası kişiye verilen bir ilaçla sağlanır. Reflü teşhisi sonrasında bu yöntem uygulanır ve gerekli tetkiklerden sonra tedavi süreci başlatılarak, reflü ve belirtileri yavaşça ortadan kaldırılır. Tedavi sürecinde, doktorların sözlerinden çıkmamak ve tavsiyelerine tam anlamıyla uymak gerekmektedir.

Reflü Öksürüğü İçin Öneriler

  • Reflü rahatsızlığına sahip olan kişinin mutlaka hangi besin ya da içeceklerin ne gibi bir etki yarattığını takip etmesi gerekir. Hazır meyve suyu, kafein içeren ya da asitli içecekler, soğan, sarımsak ya da domates kesinlikle tüketilmemesi gerekenler listesinde yer almaktadır.
  • Yemek saatleri oldukça önemlidir. Az ve sık aralıklarla besinlerin tüketimi, midenin yorulmaması ya da tıka basa dolmaması için çok önemlidir. Uyku öncesinde midenin boş olması durumunda reflü rahatsızlığı ve öksürüğü tetiklenmeyecektir.
  • Kişinin boyuna nazaran çok yüksek bir kiloda olması sonucunda fazla yağ mide üzerinde baskı yapacaktır.
  • Kıyafetler çok sıkı olmamalı, mide üzerine baskı yapmamalıdır. Olabildiğince bol kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Spor ve egzersiz programları günlük rutinlere eklenmeli ve aynı zamanda gün içinde ayakta ya da oturur pozisyonda iken dik durmaya özen gösterilmelidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir