Rahim Duvarı Kalınlaşması: Nedir, Neden Olur, Zararları, Gebelik

Özellikle menopoz döneminde daha sık rastlanan Endometrial Hiperplazi, Türkçe tabiri ile rahim duvarı kalınlaşması nedir ve nasıl tedavi edilir? Kadına ne gibi rahatsızlıklar verir?

Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır?

Rahmin duvarları bağ doku ve salgı bezlerinden oluşur. Normal kalınlığının üzerinde bir artış olduğunda bazı sağlık sorunları meydana gelir. Peki, rahim duvarı kalınlaşması neden olur ve kimler risk altındadır?

Ergenlik döneminden başlayarak her kadın normal koşullar altında ayda bir adet görür ve bu döngü şeklinde devam eder. Ergenlik ve menopoz dönemlerinde hormonsal düzensizlik olduğundan rahim duvarı normalden farklı olur. Ergenlerin adet döngüsü düzene girdiğinde duvar olması gereken kalınlığa gelir. Menopoz döneminde ise duvar normalden incedir. Adet döngüsünü ve duvar oluşumunu östrojen ve progesteron hormonları kontrol eder.

Kadın vücudu her ay gebelik için hazırlık yapar ve bir rahim duvarı oluşturur. Gebelik olması gereken sürede gerçekleşmezse duvar yıkılır ve adet kanaması gerçekleşir sonra yeni duvar yapılarak döngü devam eder. Duvar oluşumu östrojen  ve progesteron hormonlarının kontrolü altındadır. Östrojen hormonu azalıp progesteron çok artarsa duvarda aşırı kalınlaşma olur. Yani östrojen ve progesteron hormonları gereken seviyelerde olmayınca rahim duvarı kalınlaşması sorunu yaşanır.

Bu durumda rahim duvarı kalınlaşması kaç mm olunca sorun var demektir? Rahim duvarı menopoz veya ergenlik döneminde olmayan kadınlarda adet sırasında en ince halinde yaklaşık 1-4 mm. civarındadır. Sonra kalınlaşmaya başlar ve 14-26 mm. arasında bir kalınlığa ulaşır. Döngüye göre muayene yapıldığında kalınlığın normal olup olmadığı jinekolog tarafından tespit edilebilir. Jinekolog kadının yaşı, hormonsal durumu ve adet döngüsünün hangi noktasında olduğunu göz önüne alarak kalınlığın normal olması gereken miktarını belirler. Eğer muayene sonucu kalınlık belirlenen miktarın %7’sini aşıyorsa kanserojen bir oluşum şüphesiyle tedavi başlatılır.

%1 gibi farklar genelde önemsiz kabul edilir. Menopoz döneminde ve kanama varsa kalınlık üst limiti 5 mm. olarak kabul edilir. Şeker hastaları, menopoz dönemindekiler, yumurtalık kisti olanlar ve bazı hormon ilaçlarını kullananlar rahim duvarı kalınlaşması sorunu için daha fazla risk altındadır.

 Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri

  • 1. Ciltte fazladan oluşan sivilce ve akneler
  • 2. Vücut kıllarında artış ve kalınlaşma
  • 3. Çarpıntı, yorgunluk hissi
  • 4. Cinsel ilişkide kuruluk ve zorlanma
  • 5. Sıcak basması
  • 6. Adet dönemi düzensizlikleri: Geç adet görme, ağrılı ve fazla kanama, ara dönemde kanama
  • 7. Ruh halinde olumsuz değişimler

Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Olumsuz Etkileri

Rahim duvarı kalınlaşan kadınlarda aşırı tüylenme özellikle yüz bölgesinde sivilcelenme gibi estetik sorunların yanı sıra birçok başka rahatsızlık durumu oluşur. Doktor uygun görürse hormon takviyesi ile kıllanma ve sivilce sorunları azalır. Normal adet döngüsü bozulan kadınlarda kalp çarpıntısı ve sıcak basmaları gibi sağlık sorunları rahim kalınlaşması zararları içerisinde görülür. Menopoz döneminde sıklaşan bu durumun sebebi hormon seviyelerinde ki dengesizliktir.

Adet döngüsü bozulan kadın ara dönemde lekelenme veya beklenmedik adet görebilir. Bu zamanı belli olmayan kirlenmeler kadını huzursuz eder ve ruhsal sorunlara yol açar. Ayrıca kadının günlük hayatı da zorlaşmaya başlar. Hormonlar olumlu veya olumsuz olarak ruh halini etkiler. Dengesiz hormonların etkileri ise her zaman olumsuz yönde olur. Kadında aşırı sinirlik veya duygusallık oluşur. Adet dönemleri de ağrılı geçer. Bazı kadınlarda aşırı kanama gözlemlenir. Bu durumda halsizlik ve yorgunluk oluşur.

Endometrial Hiperplazi diğer bir tabirle rahim duvarı kalınlaşması cinsel ilişki sırasında sorunların oluşmasına neden olur. Bezler eskisi gibi salgı yapmadığından vajina girişi ve içerisinde kuruma oluşur. Bu da cinsel ilişki sırasında acı hissi ve zorlanma demektir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavi ve Bitkisel Yöntemler 

Rahim duvarı kalınlaşması için kanserojen bir durum değilse doktor tarafından östrojen ve progesteron dengeleyici ilaçlar verilir. Doğum kontrol hapları da genellikle bu amaçlarla kullanılır. Gerekirse cerrahi olarak ufak bir operasyonla duvar inceltilmesi uygulanabilir.

Ayrıca rahim duvarı kalınlaşması bitkisel tedavi yöntemleri de doktora danışılarak uygulanabilir. Balık yağı en çok önerilen yan tedavi yöntemlerinden biridir. Balık yağı düzenli ve belirtilen oranlarda içilirse kalınlaşmada azalma olacaktır. Ayrıca Altın Mühür bitki çayı da kanamayı azaltmak ve ağrıyı geçirmek için kullanılabilir. Altın Mühür bir su bardağı suya bir çay kaşığı hesabıyla demlenir. Günde 3 bardak kadar içilebilir. Bunların dışında dışarıdan Hint yağı gibi yağlarla bölgeyi ovmak veya masaj yapmak da ağrılara iyi gelecektir.

Rahim Duvarı Gebelik İlişkisi

Kadınların sıkça sorduğu bir soru da rahim duvarı kalınlaşması gebeliğe engel mi? şeklindedir. Bu sorunun cevabı evettir. Rahim duvarı kalınsa gebelik zorlaşır. Çünkü duvar içerisinde genelde miyom veya polip oluşumlar vardır. Aslen rahim duvarı kalınlaşması gebelik arasında önemli bir ilişki söz konusudur. Normalde her ay duvar kalınlaşarak gebeliğin oluşmasını bekler. Gebelik gerçekleşirse duvar yıkılmaz. Yani adet döngüsü gerçekleşmez. Bu durumda diğer çok sorulan “ rahim duvarı kalınlaşması gebelik belirtisi mi ?” sorusunun cevabı evettir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler