Pelvis Kası: Nedir, Nerede Bulunur, Önemi

Pelvis Kemikleri Ve Kasları

Pelvis, Fransızca kökenli bir kelime olup halk arasında “leğen kemikleri” olarak tabir edilen kemiklerdir. Omurgaya bağlı ve kalça etleri altında yer alan yayvan kemikler pelvis nedir sorusunun en kısa cevabı olacaktır. Pelvis kemiklerinin büyüklüğü ve şekli kişiden kişiye yaşla bağlantılı olarak ufak değişiklikler gösterir. Kaba bir tabirle pelvis kemikleri yayvan kemikler olarak tanımlanabilir. Pelvis aslen iki parçadan oluşur. Büyük pelvis denen kısım kalça çukurları bölgesindedir. Küçük pelvis olarak adlandırılan bölüm ise büyük pelvisten kalan boşluklarda olup delikli bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan pelvis nerede bulunur sorusuna belden aşağıda kalça bölgesinde bulunur şeklinde cevap verilebilir. Cinsel organ ve anüs çıkışları için delikli yapısı vardır.

Pelvis ve doğum

Küçük pelvis kemiğinin şekli ve yapısı kadınlarda normal doğum için önemlidir. Normalde pelvis çocuğun doğumuna engel olmayacak şekil ve genişliktedir ama bazı kadınlarda durum farklıdır. Normal şekil ve sık rastlanan doğum yapmaya elverişli yapıda bulunan pelvise jenekoid pelvis nedir. Puplis açısı geniştir. Bebeğin doğum esnasında başının geçişinde bir zorluk yaşanmaz.Kalp şeklinde ve puplis açısı dar olan tip android, giriş oval ve doğuma engel olmayan şekli Antropoid, giriş elips ve oldukça dar olan mutlaka sezaryen gerektiren şekle ise platipelloid denir. Doğumdan önce kadının pelvis kemiği incelenerek normal doğuma uygun olup olmadığı doktor tarafından tespit edilir. Bu bakımdan ilk çocuklarını dünyaya getirecek kadınların mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri önerilir.

Pelvis kası ve önemi

Sekize benzeyen yapısı ile cinsel fonksiyonlarda hem kadınlar hem de erkekler için çok önemli kas gruplarından biridir. Kadınlarda pelvis kasının işlevleri

  •  – İdrar kontrolünü sağlar. Örneğin idrarın yapılması veya yarıda kesilmesi gibi.
  • – Cinsel istek oluşturur
  • – Cinsel ilişki sırasında kasılma ve gevşeme işlevi görür
  • – Doğumu kolaylaştıran hareketleri sağlar

 Erkelerde pelvis kasları cinsellikte önemlidir. Erkeklerde erkeklik organın sertleşmesi ve gevşemesinde etkilidir. Bu bakımdan erkek cinsel haz duygusunu bu kas sayesinde almaktadır.

Pelvis kası özellikle kadınlarda birden fazla doğum sonrası zayıflar. Ayrıca hiç doğum yapmayan kadınlar ve erkeklerde de yaşa bağlı olarak zayıflama gösterir. Pelvis kası egzersizleri yapılarak kasın güçlenmesi ve daha uzun yıllar genç kalması sağlanabilir. Pelvis kasları idrarı dışarı istemsiz olarak çıkmamasını sağlar. Bu bakımdan idrarı tutmak için yapılan sıkma işlemi pelvis kasının yerini de gösterir. Bu bir kez bulunduktan sonra aynı hareket gün içersinde bir kaç kez 15 defa olarak tekrarlanırsa kas çalışır ve güçlenir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bunun idrara çıkma isteğinin olmadığı zamanlarda yapılmasıdır.

Pelvis kırığı ve iyileşme süreci

Pelvis bölgesinden sayısız sinir ve damar geçer. Bu bölgede iyileşmeyen bir kırık büyük zarara yol açabilir. Her hangi bir kırık şüphesinde vakit kaybetmeden doktora gidilmesi bu yüzden önemlidir. Çeşitli görüntüleme teknikleri ile kırık ve iç organlara zarar varsa tespit edilir. Ufak kırıklarda bir ay kadar yatak tedavisi gerekir ama önemli kırıklarda cerrahi müdahale yapılır. Bazı durumlarda plak ve vida takma gibi işlemler gerekebilir.

  Pelvis bölgesi ağrı nedenleri

  1.   Düşük, erken doğum, yumurtalıklarda kist, dış gebelik
  2.  İdrar yolları enfeksiyonları
  3.  Yumurtalık ve rahim enfeksiyonları
  4.  Apandisit
  5.  Kemiklerse çatlak veya kırık gibi sorunlar
  6.  Bağırsaklarda oluşan iltihaplar
  7.  Sistit

Yukarıda ki nedenler başlıca pelvis bölgesi ağrı nedenleridir. Pelvis bölgesi ağrılarının nedeni kan ve idrar gibi tahliller ve çeşitli tıbbi görüntüleme yolları ile araştırılır. Bulunan nedene göre tedavi başlatılır.

Pelvis Kanseri

Pelvis kanseri ender görülen ama tehlikeli bir hastalıktır. Kemik içersinde oluşan tümör yavaş yavaş büyür ve zamanında tedavi edilmezse hasta hayatını kaybeder. En büyük belirtilerinden biri bölgede duyulan ve şiddeti giderek artan ağrılardır. Ayrıca kilo kaybı ve halsizlik de diğer şikayetler arasında yer alır. Bağırsak rahatsızlıkları da pelvis kanseri yüzünden olabilir. Hastalık iştahsızlık, kusma ve yüksek ateş yapabilir. Kişi hareket etmede zorluklar yaşar ve kemiklerde sertleşme görülür. Pelvis kanseri sonucunda kemiklerde kırılma oluşabilir. Ayrıca tümör baskı yaparak çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına yol açar. Pelvis kanseri tahlil ve görüntüle yöntemleri ile tespit edilebilir. Pelvis kanseri erken safhada tedavi edilebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir