Ödem nedir, nasıl oluşur, tedavisi nedir?

Ödem; kilo alma, iltihaplanma, enfeksiyon kapma, ciddi bir rahatsızlıkların belirtisi olarak vücudun belirli bir bölgesinde sıvı birikmesi durumudur.

Ödem sıvısı;  vücudun her hangi bir bölgesinde hücreler arası boşlukları, dokuların ve hücresel yapılar arasında dolaşımını bozup birikerek o bölgede şişkinlik meydana getirir.

Ödem sıvısının oluşması ve vücut içinde dolaşım sistemine katılması durumunda  iç organlarda birikme meydana gelir ve ciddi riskler ortaya çıkabilir.

Ödem sıvısı; tuzlu yiyeceklerin çok yenilmesi, sigara tüketimi, aşırı alkol ve çok fazla şeker tüketimi, özellikle hamilelerde görülen hormonal değişimler ve hormonal bozukluklar gibi nedenlerden oluşur.

Bunların etkenler sonucunda oluşan ödem kısa süreli, geçici olabileceği gibi çok uzun süreli, kalıcı olarak da olabilir.. Fizyolojik nedenlerin yanı sıra   hareketsiz yaşam tarzından kaynaklı ödem birikmesi de en çok görülen ödem sebepleri arasında yer alır.

Hareketsizlik sonucu dolaşım sistemi duran organlar bir süre sonra işlevlerini yerine getiremeyecek kadar körelir ve  yağ bağlar. Yağlanma sonucunda ilgili iç organda ödem birikmesi meydana gelecektir. .

Ödem oluşmaması için nelere dikkat etmeliyiz:

  • Ödem oluşmasının en büyük sebeplerinden biri olan tuzlu yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı, vücutta su toplanmasına neden olan mineral içerikli yiyeceklerden ve içeceklerden fazla tüketmemelisiniz. 
  • Aşırı yağlı yiyeceklerden ve özellikle kızartılmış yiyeceklerden uzak durmalı, aşırı şekerli , yapay şeker içeren tatlandırıcılı yiyecekler kaçınmalısınız.
  • Beyaz ekmek, un ve zeytin yağı gibi sağlıklı besinler ile yapılmış yemekler yemeyi tercih etmeli, sağlığa zararlı olduğu bilinen besinlerden ve yiyeceklerden  uzak durmalısınız.
  • Fast food gibi  dondurulmuş veya içine katkı maddesi eklenmiş yiyeceklerden, işlenmiş yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Vücudumuzda oluşan ödemlerden nasıl kurtuluruz ? 

  • Vücudumuzda tuz fazlalığından ödem oluşmasına karşı tuz dengesini sağlamalı, ihtiyacımız oranında su tüketerek ödem oluşmasının önüne geçmeliyiz.
  •  Eğer ödem uzun süredir varsa mutlaka doktora gitmeli, doktor kontrolünde ödem sökücü ilaçlar kullanmasınız. Doktor önermediği veya tavsiye etmediği sürece kendi başınıza ödem söktürücü ilaçlar kesinlikle kullanmamalısınız.
  • Ödemin bir numaralı düşmanı olan minerallerden tüketmelisiniz. Demir içeriği bol olan B vitamini gruplarından  B1, B2, B6, B9 ve B12 vitamini içeren yiyecekleri bol bol tüketmeli,  vücut içi sıvı ve tuz dengesi kurulmalıdır.
  • Kızılcık, yaban mersini, kiraz, domates gibi ödeme karşı etkili doğal besinlerin suyu sıkılarak sabahları aç karnına 1 bardak içerek ödemlerinizden kurtulabilirsiniz. Düzenli olarak 10 gün boyunca tekrarladığınızda ödemlerinizde sağlıklı bir şekilde kurtulduğunuzu göreceksiniz.
  • Silisyum içerikli kremleri, demir içerikli kremleri  ödem oluşan noktalara sürdüğünüzde ödem miktarının azaldığını göreceksiniz.

Ödem sıvısı bir anda oluşmadığı gibi bir anda da sonlanması beklenemez. Eğer vücudunuzda ödem oluşmuş ise ilk yapılması gereken doktora başvurmaktır. Ödemler, riskli hastalıkların habercisi olabileceği gibi sağlığınızın bozulduğunun da göstergesi olabilir. Bu nedenle ödem oluşması durumunu göz ardı etmemeli, sağlıklı bir gelecek için en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri