Migren En Çok Kadınları Seviyor

Migren En Çok Kadınları Seviyor


Türkiye`de baş ağrısı ve migrene ilişkin 21 ilde 5 bin 323 kişiyle gerçekleştirilen bir araştırmada, her 4 kadından birinde migren görüldüğü saptandı. Araştırma sonucuna göre; her 3 kadına karşılık sadece bir erkekte migrene rastlanıyor.
Her baş ağrısı migren değildir

Migren, sık karşılaşılan ailesel geçişli bir hastalıktır. Genellikle başın bir yarısında zonklayıcı ağrı ile karakterize olup, azalan sıklıkta tekrarlar. Öncelikle belirtilmesi gereken nokta, migrenin baş ağrısı sebeplerinden biri olduğudur. Her baş ağrısı migren değildir. Baş ağrıları nedenleri arasında; beyin zarı ve merkezi sinir sistemi iltihapları, beyin tümörleri, sinüzit, orta kulak iltihabı, bademcik iltihabı, farenjit, görme kusurları, göz tansiyonu, temporal arteritis, trigeminal nevralji, boyun omurlarında kireçlenme gibi bir çok neden sayılabilir.
 

Migren neden olur?

Migren baş ağrıları, kan damarlarının genişlemesi ve bu kan damarlarının çevresini saran sinir liflerinden çeşitli kimyasal maddelerin salınması nedeni ile oluşmaktadır. Baş ağrısı sırasında, kafatasının dışında, şakak bölgesinde hemen deri altında yer alan bir atar damar (Temporal arter) genişler.  Bu damarın genişlemesi enflamasyona, ağrıya ve damarın daha fazla genişlemesine yol açan kimyasalların salınmasına neden olur.
 

Migren baş ağrısının özellikleri

  •  Migrenli kişilerin büyük çoğunluğunda baş ağrısı en azından atağın (krizin) başlangıcında başın bir tarafından başlar. Daha sonraları bir kısım hastada her iki tarafı tutar. Bu özelliği sebebi ile "yarım baş ağrısı" olarak da bilinir.
  •  Ağrı zonklayıcıdır, giderek şiddetlenir, genişler ve kafa yarısını veya tamamını etkiler. Ağrının şiddeti ve süresi değişkendir. Çok şiddetli olabileceği gibi orta veya hafif şiddette olabilir.
  •  Migren atakları bazı hastalarda haftada birkaç kez olurken; hastaların bazılarında çok seyrek olabilir. Ancak genel bir ortalama ayda 2-3 atak şeklindedir.
  •  Beraberinde bulantı veya bulantı ile birlikte kusma, ışık ve gürültüden, sesten rahatsız olma görülür. Normal ışık ve sesler çok rahatsız edici olabilir. Bu nedenle hastaların bir kısmı karanlık ve sessiz bir odada yatmayı tercih ederler.

    Migrenin başlamasına sebep olabilen başlıca faktörler; stres, hormonal değişiklikler, diyet faktörleri, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.

    Stres ve duygular:

    Emosyonel olaylar migrenin başlamasında önemli role sahiptirler.
     

    Hormonal değişiklikler:

    Migren hastası kadınların yaklaşık % 70'inde ataklar, adet döneminde sıklaşır ve şiddetleri artar. Bazı kadınlarda ise migren krizleri sadece adet dönemlerinde olur. Bazı durumlarda ise özellikle menstrüasyon sırasında olan ağrılar daha şiddetli olur.
     

    Diyet faktörleri ve bazı İlaçlar:

    Yiyecek ve içeceklerde bulunan bazı maddeler damarlar üzerine direkt etki ederek onları genişletir ve böylece migreni başlatabilirken bir kısım maddeler de daha ziyade dolaylı yoldan etki ederek bazı refleks yollar ile ağrıyı başlatabilirler. Mesela alkol direkt etki ederken kafein ve nikotin gibi maddeler dolaylı yoldan etki etmektedir.
     

    Uyku:

    Fazla uyku ve uykusuzluk migren krizini başlatabilir.
    İklim değişiklikleri: Bazı migren hastaları iklim ve hava değişikliklerinden etkilenebilirler.
     

    Kişisel alışkanlıklar, kokular vs:

    Sigara migreni provoke edebilir. Bazı ağır kokular migreni provoke edebilir, bu durumlardan kaçınılmalıdır.

    Migrenin tedavi edilebilir bir hastalıktır

    Migren genellikle 16-35 yaş arası başlar, 50 yaş civarında sıklığı azalır. Migren tanısı mutlaka ilgili uzman hekim tarafından konur. Baş ağrısına sebep olabilecek birçok neden olabileceği ve bunların bir kısmının tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır. Teşhis için mutlaka konunun uzmanına başvurulmalıdır.

    Unutulmamalıdır ki migren tedavisi olan bir hastalıktır.

Keşfetmeye Devam Edin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir