Kulaktan Kan Gelmesi

Kulakta kanama dışarıdan bir etkenin temasıyla olabileceği gibi kendi kendine de oluşabilir. Kulaktan kan gelmesi problemi çocuklarda çoğunlukla kulak içine sokulmaya çalışılan bir cismin kulak bölgesine zarar vermesinden kaynaklanırken, yetişkin bireylerde ise çok daha farklı sebeplerden baş gösterebilmektedir.

Kulaktan Kan Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

Kulaktan kan gelmesi şikayeti bu bölgede tümörden tutun da kulak delinmesine hatta beyin kanamasına kadar pek çok sağlık probleminden kaynaklı olabilir.

1-)Kulak İltihabı(Enfeksiyonu)

Kulaktan kan gelmesinin başlıca sebeplerinden biri kulak iltihabı/enfeksiyonudur. Dış kulak ve orta kulakta gözlenen iltihabi vakalar neticesinde kulaktan kan gelmesine şahit olunur. Özellikle çok sık yüzen kimselerde, çok fazla duş alanlarda dış kulak iltihabından kaynaklı bu şikayete fazlaca rastlanır. Ancak kulaktan kan gelmesi tek başına kulak enfeksiyonu tanısı için yeterli bir bulgu değildir.Eğer bununla birlikte kulakta doluluk, tıkanma hissi ve işitme kaybı problemleri, kulaktan gelen akıntı, kulak yolunda şişlik ve kızarıklık anormallikleri söz konusuysa derhal KBB(kulak-burun-boğaz) alanında uzman hekime danışılmalıdır.

2-)Kulak Zarı Delinmesi

Kulak kanamasının bir diğer yaygın nedeni ise kulak zarı delinmesidir. Tıp literatüründe timpanik membran olarak ifade edilen ve dış kulak ile orta kulak arasında yer alan doku kulak zarı olarak tanımlanır. Çok yüksek sese maruz kalma, orta kulak enfeksiyonu, kulağa alınan fiziksel bir darbe sonucunda kulak zarı delinebilir ve kanama meydana gelebilir. Kanamaya genellikle işitme kaybı, kulak çınlaması, yüksek ateş, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulaktan gelen akıntı gibi problemler eşlik eder.

3-)Böcek Isırıkları

Kulaklar yapıları ve bulundukları bölge itibariyle dışarıdan temasa oldukça müsaittirler. Dolayısıyla böcek ısırıkları gibi durumlarda da bu bölgede kanama meydana gelmesi olası bir haldir.

4-)Kulağa Yabancı Cisim Sokmak

Kendine kendine oluşmayan kulak kanamalarının en yaygın nedenlerinden biri kulağa yabancı cisim sokmaktır. Kulağa sokulan yabancı bir cisim(kalem, iğne vs.) kulakta zedelenmeye yol açarak kanamayı tetikler.

5-)Travma Etkenleri

Kulaklara doğru alınan sert fiziksel darbeler bu bölgede hasara yol açarak, beraberinde kulakta kanama ve ağrı gibi şikayetlere yol açabilir. Kanamanın ve ağrının şiddeti, travmanın ne denli olduğuyla ilgilidir. Eğer çok ciddi bir kanama, ağrı söz konusuysa çabuk davranılarak uzman hekime başvurulmalıdır.

6-)Kulak Polipi

Çoğunlukla sık sık kulak enfeksiyonu geçiren kimselerde baş gösteren kulak polipi de kulaktan kan gelmesine yol açan etkenlerin başında gelmektedir. Kulak polipi tespit edildiğinde genellikle ameliyatla alınması sağlanmaktadır.

7-)Beyin Travması

Kafa derisinin hassas olmasından dolayı kimi zaman bu bölgeye alınan hafif darbeler dahi kafada travmaya ve kanamaya  yol açabilmektedir. Bunun nedeni ise kafa derisinde çok fazla kan damarının bulunmasıdır. Eğer kafa bölgesine alınan darbeden sonra kulaktan kan gelmesine aşağıdaki şikayetler eşlik ediyorsa, travmanın ciddi seyirde olduğuna işarettir.Kafa travmasının ciddi olduğunu gösteren başlıca belirtiler şunlardır:

  • Bilinç kaybı,
  • Bulanık görme,
  • Denge kaybı,
  • Baş dönmesi,
  • Kulaktan kan gelmesi
  • Kulaktan akışkan bir sıvı gelmesi,
  • Uyku hali ve yorgunluk.

8-)Çok Yüksek Sese Maruz Kalmak

Özellikle gece klüplerinde, eğlence mekanlarında çok yüksek sese maruz kalma durumu sık karşılaşılan bir vakadır. İşitilen sesin haddinden fazla seviyede olması, kulak zarında hasara yol açarak dolaylı olarak kulaktan kan gelmesine sebep olabilir.

Kulaktan Kan Gelmesi Nasıl Geçer?

1-)Kanamayı Durdurun

Kulaktan kan gelmesi durumunda yapılması gereken ilk iş, kanamayı durdurmaktır. Kulak bölgesindeki kanamayı durdurmak için pamuk kullanabilir ya da kanamanın tam olarak nereden geldiğini tespit edemiyorsanız, gazlı bez kullanmayı tercih edebilirsiniz.

2-)Doktora Başvurun

Kanamanın pek çok sebepten ötürü olabileceğinden bahsettik. Kulaktan kan gelmesinin nedeninin tespiti ve ardından doğru tedavisi için KBB(kulak-burun-boğaz) alanında uzman doktora başvurun. Eğer enfeksiyondan kaynaklanan kanama varsa, antibiyotiklerle tedavi sağlanabilirken kulak polipi söz konusuysa cerrahi operasyonlar gerekli görülebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri