Kulak memesinin altında ve çene ekleminin olduğu bölgede şişliğe, bezeye sık rastlanabilmektedir. Kulak memesi altındaki beze genel olarak küçük şişlik halindedir. Bu şişlik çoğu zaman yağ bezesi sanılarak pek önemsenmez. Ancak kulak memesi altında oluşan bezeler tümör ve enfeksiyon gibi ciddi hastalıkların nedeni olabileceğinden, kesinlikle önemsenmeli ve ihmal edilmemelidir.Kulak memesi altındaki şişlik daha çok basit yağ bezesi ya da enfeksiyonel rahatsızlıkların sonucu olarak görülür. Kabakulak hastalığı, bu rahatsızlıkların başında gelir. Küçükken kabakulak aşısı olmayan kişilerde ilerleyen yaşlarda bu rahatsızlığın görülme ihtimali oldukça fazladır. İlerleyen yaşlarda meydana gelen kabakulak hastalığı, çok ciddi sonuçlar doğurabilir hatta ölüme bile neden olabilir. Bu yüzden kulak memesi çevresinde oluşan beze ne tür olursa olsun, dikkat edilmeli ve bir an önce doktora başvurulmalıdır.
Kulak Memesi Altında Beze Neden Olur?
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminde oluşabilen rahatsızlıklar sonucunda vücut güçsüz kalır. Vücudun güçsüz kalmasıyla beraber kulak memesi altında bezeler meydana gelebilir. Özellikle bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf bezlerinden kaynaklı kulak altı bezeleri çok fazla görülür.
Yağ Bezeleri
Bazı kişilerde yağ bezeleri çok fazla görülür. Yağ bezeleri küçük ve renksiz şişlik halindedir. Genel olarak zararsızdırlar. Şırınga ya da daha farklı yöntemler uygulanarak, yağ bezeleri alınabilir. Kulak altında görülen şişlikler, yağ bezesi olabilir. Bu durumda korkulacak bir şey yoktur. Ancak yine de uzmana danışmakta fayda vardır.
Enfeksiyon Hastalıkları
Vücudun herhangi bir bölgesinde biriken mikroorganizmalar, bakteriler ve mantarların sonucunda enfeksiyon hastalıkları görülür. Özellikle lenf bezlerinde mantarların birikmesi sonucunda, lenf bezleri bir savunma olarak şişliklerin meydana gelmesine neden olurlar. Bu durum tıp dilinde lenfomapati kelimesiyle ifade edilir. Şişliğin tek sebebi lenf bezleri enfeksiyonu değildir. Burun, kulak, ağız bölgelerinde oluşabilen enfeksiyonlar da kulak altında bezelerin oluşmasına neden olabilir.
Kanser Hastalıkları
Kulak altındaki beze sorunun da akla ilk olarak kanser getirilmez. Ancak nadiren de olsa bezenin nedeni kanser olabilmektedir. Lenf bezlerinde oluşmuş tümörler kendilerini beze ve şişlik halinde belli eder. Tümörler iyi huylu olabilecekleri gibi kötü huylu da olabilirler. Bu nedenle kulak altı bezesi ciddiye alınmalı ve derhal doktora başvurulmalıdır.