Kortizon iğnesi, inflamasyon ve ağrının azaltılması için kullanılan bir tedavi yöntemidir. İğne, kortikosteroid hormonunu doğrudan vücudun etkilenen bölgesine enjekte ederek ağrı ve inflamasyonu azaltır. Ancak, kortizon iğnesi uygulaması bazı yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkiler arasında enfeksiyon, kanama, kıkırdak veya kemik hasarı ve kortizol seviyelerinde değişiklikler yer alabilir. Bu nedenle, kortizon iğnesi uygulaması öncesinde ve sonrasında doktorunuzla mutlaka bilgi paylaşımında bulunmanız önemlidir.
Kortikosteroidler, halk arasında kısaca kortizon olarak bilinen güçlü iltihap giderici ilaçlardır. Kas iskelet sistemi yapılarında oluşan inflamasyon (iltihap) durumlarında kortikosteroid uygulanması, etkilenen bölgeye hızlı bir şekilde etki ederek şikayetlerde azalmaya neden olabilir.
Romatizma, aşırı kullanım ve kireçlenme gibi nedenlerle oluşan iltihaplarda kortizon kullanımı fayda sağlamaktadır. Tenisçi dirseği, tetik parmak, plantar fasiit, bursitler, omuzda tendon sıkışması gibi durumlar kortizon iğne tedavisi önerilen başlıca durumlardır.
Ancak kortizon iğneleri, mikroplu eklem iltihabı gibi durumlarda sakıncalı olabilir. Mikroplu iltihaplarda antibiyotik tedavisi ve ilgili bölgenin ameliyatla temizlenmesi gerekebilir.
Kortizon ilaçları, bağışıklık sisteminin vücuda karşı aktive olduğu otoimmün ve romatizmal hastalıklarda, alerjik reaksiyon tedavisinde ve astım gibi hastalıklarda pek çok farklı şekilde kullanılabilir.
Kortizon iğnelerinin etki süresi hastalığa göre değişir. Örneğin bursit, tendinit, tetik parmak gibi küçük bir alanı etkileyen sorunlarda kortizon iğnesi, gerekli istirahat ve egzersiz gibi diğer yöntemlere de dikkat edilmesi ile beraber tam tedavi edici olabilir. Ancak ilerlemiş diz kireçlenmesi için yapılmışsa etkisi geçici olabilir.
Kortizon iğneleri uygun şekilde yapıldığında yararlı olabilir ancak yan etkileri de vardır. Diğer tedavi seçenekleri de doktorunuzla görüşülebilir.