Mahkeme, kanser hastasına ilaç parasının geri ödenmesine hükmetti

Mahkeme, kanser hastası olan bir kişinin ilaç masraflarının geri ödenmesi için karar aldı. Bu karar, Türkiye’de kanser hastalarının ilaç tedavisine erişimini kolaylaştıracak ve maddi kaygıları azaltacak önemli bir adımdır. Özellikle kanser gibi ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden insanlar için hayat kurtarıcı olan ilaçlar, oldukça yüksek maliyetlere sahip olabiliyor. Bu karar ile birlikte, hastaların bu mali yükü daha kolay bir şekilde karşılamaları amaçlanıyor.

İki Kutu İlaca 53 Bin 839 Lira Ödedi

İstanbul’da yaşayan ve akciğer kanserine yakalanan M.B., akciğer kanseri tedavisi gördüğü süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kendisine tedavisi için yazılmış olan ilacın ücretini karşılamadı.

Hukuken İmkansız

M.B., tedavisinin aksamaması için ilaç ücreti olan 53 bin 839 lirayı kendi cebinden ödeyerek ilacı aldıktan sonra İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi’ne SGK hakkında dava açtı. Mahkeme, ilaç bedeli olan 53 bin 839 liranın yasal faiziyle birlikte M.B.’ye geri ödenmesine hükmetti.

Bu Tarz Kararlar Emsal Teşkil Ediyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hekim olarak görev yapmakta olan M.B., 2021 yılında akciğer kanseri hastalığına yakalandığı için özel bir hastanede tedavi görmeye başladı. Özel hastanede tedavi sürecinin devam ettiği esnada doktorunun tedavisi için kendisine yazdığı 2 kutu ilacın parasını SGK karşılamadı. M.B., tedavisinin aksamaması için 2 kutu ilacın ücreti olan 53 bin 839 lirayı kendisi karşıladı. Daha sonra M.B.’nin avukatı Volkan Çakır, akciğer kanserinin tedavisi için gerekli olduğu halde ilaçların ücretini karşılamayı reddeden SGK hakkında İstanbul 10. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Mahkeme heyeti, devletin vatandaşı olan herkesin sağlıklı bir yaşam ikame edebilmesi için gerekli teşkilatı kurmakla, yaşam hakkını sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleri ile örtüşmeyecek şekilde sınırlayan yasal, sosyal ve ekonomik engelleri ortadan kaldırmakla ve sosyal güvenlik hakkının sağlanması için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğuna vurgu yaptı.

Mahkeme heyeti, sosyal güvenlik hakkı bulunan vatandaşların tedavi giderlerinin karşılanmasına yönelik usul ve esasların belirlenmesi için içlerinde davalı idarenin de bulunduğu bazı kurum ve kuruluşların düzenleme yapma yetkisine sahip olduğuna, ancak bu yetkinin veriliş maksadının aşılmak suretiyle ilgililerin sağlık hizmetlerine erişebilmesinin engellenmesi ya da ağır mali yük altında bırakılmasına neden olacak uygulamaların hukuken imkansız olduğuna da değindi.

M.B.’nin tedavisi için gerekli olan ve doktoru tarafından uygun görülen ilacın, ‘bedel ödenecek ilaçlar listesinde’ ve ‘hasta katılım payından muaf ilaçlar listesinde’ bulunmamasının Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na aykırı olduğunu gerekçe gösteren mahkeme heyeti, 2 kutu ilacın bedeli olan 53 bin 839 liranın yasal faiziyle birlikte M.B.’ye geri ödenmesi yönünde karar verdi.

Mahkeme heyeti tarafından verilen karar ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan M.B.’nin avukatı Volkan Çakır, “İdare mahkemesi tarafından alınan bu karar son derece önem arz etmektedir. Müvekkilimle aynı mağduriyeti yaşayan ve alması gereken sağlık hizmetinden yoksun kalan çok sayıda vatandaşımız var. Mahkemeler tarafından verilen bu tarz kararlar, mağdur olan vatandaşlarımız içinde emsal teşkil etmektedir. Vatandaşlarımızın, Anayasal hakları olan yargıdan çekinmelerine gerek yoktur. İdare mahkemelerine başvuru yaparak haklarını yasal olarak arayabilirler.” ifadelerine yer verdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri