Ketojenik diyet, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyet türüdür. Bu diyet, vücudun keton adı verilen yağ asitleri üretmesine ve kullanmasına dayanır. Bu sayede, vücut enerjisini yağlardan sağlar. Atkins diyeti, ketojenik diyetin bir alt türüdür. Ancak, Atkins diyeti daha fazla protein içerirken, keton diyetinin protein alımı daha düşüktür. Keton diyeti, ayrıca yüksek miktarda sağlıklı yağlar içerir ve kan şekeri düzeylerini düşürerek kilo kaybına yardımcı olur.
Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Çalışır?
Ketojenik diyet, kilo vermeye ve kas geliştirmeye çalışan insanlar için hızla en çok tercih edilen diyet haline geliyor. Ancak, kronik kalp ve şeker hastaları için tartışmalıdır. Bu diyeti kullanan kişiler diğer popüler diyetlere göre yaklaşık iki kat daha fazla kilo kaybettiğini bildirmişlerdir. Bu diyetin temel nedeni, vücudunuzu enerji için glikoz veya şeker yerine yağları kullanmaya zorlamasıdır. İşte ketojenik diyetin tüm esprisi budur.
Pankreas aşırı insülin ürettiği için beyin glikoz kullanamadığında ketonlar ortaya çıkar
Fazla insülin, nörolojik ve kardiyovasküler sistemlere zarar verebilecek ketonlar oluşturur. Ağır vakalarda ketonlar beyne ve karaciğere giden kan damarlarını da tıkayabilir. Bu koşullar, böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Hafif ketoasidoz formları bile epileptik çocuklarda koma ve nöbet gibi sorunlar yaratabilir.
Ketojenik Diyet ile Nasıl Kilo Verilir?
Ketojenik diyetle kilo vermek, vücudun yağ yakmasını sağlamakla ilgilidir. Vücudunuzun yağı yakabilmesi için, karbonhidrat tüketimini sınırlamalısınız. Bu, vücudunuzun yağı yakması için gerekli olan ketonların üretilmesine yardımcı olur. Ancak, vücudunuza ne tür besinler aldığınıza dikkat etmeniz gerekiyor.
Atkins Diyeti ile Keton Diyeti Farkı
Atkins diyeti vücudu ketonlar üretmeye teşvik ederken, ketojenik diyet daha çok karaciğer tarafından üretilen ekzojen keton parçacıklarına odaklanır. Atkins diyetinin daha iyi çalışmasının nedeni, vücudunuzu bu ekzojen keton cisimlerini serbest bırakmak için depolanmış yağları parçalamaya zorlamasıdır. Ancak Keton parçacıkları, kendi vücut yağınızdan gelmedikçe enerji için kullanılamaz. İki diyet arasındaki bir diğer temel fark, kişinin yemek yemeden geçirmesi gereken saat sayısıdır.
Atkins Diyeti Tartışmaları
Atkins diyeti tartışmalıdır. Eleştirmenler, karbonhidratların azaltılmasının genel kan şekeri seviyesini azalttığını ve bunun da tip 2 diyabet geliştirme riskini artırabileceğini savunuyor. Ek olarak, ketojenik diyetler, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini artıran çok fazla yağ gelişimine yol açar. Bununla birlikte, birçok uzman bu diyetleri benimsemenin tip 2 diyabet hastaları üzerinde faydalı bir etkisi olabileceği konusunda aynı fikirde olsalar da, tüm diyet programları, mutlaka uzman doktora danışılmadan, artıları ve eksileri incelenmeden uygulanmamalıdır.