Kemik Ağrısı Neden Olur? – Doktor Fizik

Kemik ağrısı çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaralanma, travma, aşırı zorlama, kemik kırıkları, kemiklerin sürekli tekrarlayan hareketler sonucunda aşırı yıpranması gibi mekanik faktörler kemik ağrılarının başlıca nedenleridir. Bunun yanı sıra, romatoid artrit, osteoartrit, kemik kanseri, osteoporoz gibi hastalıklar da kemik ağrılarına yol açabilir. Kemik ağrısı şikayeti olan bireylerin bir doktora başvurarak detaylı bir değerlendirme yapması önemlidir. Doktor fizik, kemik ağrılarının nedenini tespit ederek uygun tedavi yöntemlerini belirleyebilir.

Kemik ağrısı, bir veya daha fazla kemikte aşırı hassasiyet, sızlama, ağrı veya rahatsızlık hissi olarak tanımlanır. Bu ağrı, kas ve eklem ağrısından farklı olarak hareket etmeksizin var olabilir. Kemik ağrısından şikayet eden birçok hasta, fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerine başvurur. Peki, kemik ağrısının nedeni nedir?

Travma ve Yaralanma

Kemik ağrısının en yaygın nedenlerinden biri travmadır. Trafik kazaları, düşmeler ve şiddet olayları travma örneklerindendir. Bu durumlarda kemik kırığı ya da zedelenme olabilir. Şişlik, morarma, şekil bozukluğu, anormal hareket, çıtırtı gibi belirtiler de eşlik edebilir.

Vitamin ve Mineral Eksikliği

Sağlıklı kemikler için vitamin ve minerallere ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçların başında kalsiyum ve D vitamini gelir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği kemik erimesine (osteoporoz) yol açabilir. İleri derecede kemik erimesi olan kişilerde kemik ağrısı görülebilir. Aynı zamanda boy kısalığı, sırt kamburluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilir. D vitamini eksikliği ise kas ağrılarına neden olabilir.

Kemik Kanseri

Kemiğin kendisinden köken alan kansere kemik kanseri denir. Ancak çoğu zaman, kemiği etkileyen kanserler başka bir yerdeki tümörün kemiğe yayılması sonucu oluşur. Kanser, kemik dokusunu bozar ve kemik ağrısına yol açar. Kemik dokusunun azaldığı kanserlerde kırıklar beklenmedik bir şekilde oluşabilir. Ayrıca kanser, cilt altında şişlik olarak hissedilebilir ve sinir lifini zedeleyerek uyuşma veya karıncalanma gibi hislere neden olabilir.

Kanser Metastazı

Bir bölgede ortaya çıkan kanserin başka bir bölgeye yayılması metastaz olarak adlandırılır. Meme, akciğer, tiroid, böbrek, prostat kanseri gibi kanserler kemiklere metastaz yapabilir. Bu durumda kemik ağrısı şikayeti ortaya çıkar. Metastazın yerine ve başlangıç kanserinin türüne göre baş ağrısı, göğüs ağrısı, nöbet, baş dönmesi, sarılık, nefes darlığı gibi değişik belirtiler de görülebilir.

Kemiğin Kan Akımının Bozulması

Kemik dokusunun kan dolaşımı herhangi bir nedenden dolayı bozulursa, kemik dokusu ölmeye başlar. Örneğin, orak hücreli anemi hastalığında kemikteki kılcal damarlar alyuvarlar tarafından tıkanabilir. Kortizonlu ilaç kullanımı ise avasküler nekroz olarak adlandırılan bir duruma özellikle kalça ekleminde ağrıya yol açabilir. Hastalık ilerledikçe eklem yapısı bozulur ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilir.

Enfeksiyon

Kemik dokusunun iltihabına osteomyelit adı verilir. Kemik ağrısı, ateş, halsizlik, iştahsızlık, enfeksiyon bölgesinde ısı artışı gibi belirtiler görülebilir.

Lösemi

Lösemi, kemik iliğini etkileyen bir kanserdir. Kemik iliği, kan hücrelerinin yapıldığı yerdir. Lösemi hastaları genellikle kemik ağrısından yakınırlar. Cilt solukluğu, yorgunluk, nefes darlığı, gece terlemesi, açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler de lösemi ile ilişkili olabilir.

Hamilelikte Kemik Ağrısı

Hamilelik sırasında leğen kemiği ön tarafında ağrı hissedilebilir. Kasık ağrısı, kalçada sertlik ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Genellikle doğumdan sonra bu sorun düzelir. Manuel terapi, su içinde egzersizler, fizik tedavi ve pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan egzersizler tedavide etkili olabilir.

Kemik Ağrısı Nasıl Tanı Konulur?

Kemik ağrısının tanısı için doktor önce detaylı bir tıbbi öykü alır. Şikayetlerinizle ilgili detaylı sorular sorar. Ağrı hangi kemikte hissediliyor, ne kadar süredir var, şiddeti zamanla nasıl değişiyor, ağrıya eşlik eden diğer belirtiler gibi konuları sorgular. Muayene ile ağrının gerçekten kemik ağrısı mı yoksa kas veya eklem ağrısı mı olduğu incelenir. Kan tetkiklerinde vitamin düzeyleri, tam kan sayımı, hormon düzeyleri, kanser belirteçleri, enfeksiyon parametreleri gibi özellikler kontrol edilebilir. Görüntüleme yöntemleri olarak röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi yöntemler kullanılabilir. Kemik yoğunluğu ölçümü olan DXA ile kemik erimesi tanısı konulabilir. İdrar tahlili ile kemik iliğini tutan multiple myelom hastalığı belirtileri görülebilir. Doğru bir tanı konulduğunda, nedeni tedavi edilebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler