Kanda Demir Eksikliği

Demir eksikliği anemisi en sık görülen anemi türüdür. Kandaki alyuvarların sayısının azalmasına anemi denilmektedir. Alyuvarlar vücudumuzda oksijen taşıyan hücrelerdir. Anemi ayrıca alyuvarların yeterli hemoglobin taşımamasından da kaynaklı bir durumdur. Hemoglobinde vücuda oksijen taşıyan ve alyuvarlarda bulunan bolca demir içeren proteindir. Eğer vücut az alyuvar üretirse az hemoglobin olur. Bunun sonucunda vücutta oksijen az taşınır ve dokular oksijensiz kalır.Demir eksikliği anemisinde halsizlik, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kendini çok bitkin hissetme gibi belirtiler görülür. Ağır demir eksikliğinde ise kalp sorunları, enfeksiyonlar, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği gibi problemler çıkar. Demir eksikliği anemi riski en fazla olan kişiler bebekler, küçük çocuklar, kadınlar ve iç organlarında kanama olan kişilerdir.

Demir eksikliği anemisinin belirtileri

-Halsizlik: Halsizliğe eşlik eden diğer belirtiler ise konsantrasyon eksikliği ve sinirlilik halidir. -Solgun cilt görünümü -Nefes almada güçlük -Çarpıntı -Pika: Genelde çocuklarda olan bir durumdur. Pika, yenmez şeyleri yeme isteğidir. Mesela çamur yemek, kuru kahve yemek, çimento yemek gibi. -Saç dökülmesi -Zayıflamış ve kırılgan tırnaklar -Huzursuz bacak sendromu -Baş dönmesi -Yaz, kış soğuk eller ve ayaklar -Üşüme isteği -İştahta azalma -Dilde şişme ve ağrı.

Demir eksikliği anemisi neden olur?

Vücutta yeterli miktarda demir bulunmaması demir eksikliği anemisine neden olur. Demir eksikliği genelde kötü diyet, kan kaybı veya yenilen yemeklerde demirin yeterli emilmemesinden kaynaklıdır.-Kan kaybı: İç kanamalar demir eksikliğine neden olur. Adet kanamalarının uzun sürmesi kan kaybı anlamına gelmektedir. Rahimde myom adı verilen urkların bulunması da kan kaybı yapar. Kanayan bir ülser veya kalın barsak kanseri, idrar yollarında kanama, cerrahi operasyonlar kansızlığa neden olur. -Kötü beslenme: Ispanak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru meyveler, kümes hayvanları, kırmızı et ve balık tüketmek demir ihtiyacını karşılar. -Yeterli emilim olmaması.

Demir eksikliği anemisi nasıl tedavi edilir?

Demir eksikliği anemisi beslenme tarzını değiştirme, takviye gıdalar ve ilaçlar ile tedavi edilebilir. Ağır anemisi olan kişilerde ise kan nakli , demir enjeksiyonları, yatarak tedavi veya damardan demir takviyesi ile olur.Kişinin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Demir içeren gıdalar ve C vitamini tüketmelidir. Eğer vücutta bir kanama varsa bunun durdurulması gerekir. Doktora danışarak demir ilaçları kullanabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir