Çok fazla hasar görmüş veya iltihaplanmış dişlerin onarılması için uygulanan diş tedavi yöntemlerinin başında kanal tedavisi gelmektedir. Diş hekimleri sanılanın aksine sorunlu dişi çekmek yerine her seferinde kurtarmaya yönelik tedaviler uygular. İlgili dişin ağız içinde kalması ve eski özelliklerini kazanması için her işlem uygulanır. Ancak ve ancak diş onarılamayacak vaziyette ise ve çekmekten başka çare yoksa dişin çekilmesine ihtiyaç duyulur.Yazının başında da bahsettiğimiz üzere çok yıpranmış veya iltihaplanmış dişlerin onarılmasında kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisi ile birlikte dişin hasarlı kısmı(diş özü/pulpa) çıkartılır, temizlenir ve tekrar doldurularak kapatılır. Aslında bakıldığında tedavinin adı da; bu tedavi yönteminde diş köklerinin içindeki kanallarının temizlenmesinden gelmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisinde lokal anesteziye gerek duyulur. Hasarlı dişin olduğu kısım uyuşturulduktan sonra özel materyaller yardımıyla, uzman hekim tarafından dişin damar ve sinirlerinin bulunduğu pulpa adı verilen kısma ulaşılır. Diş özü şeklinde de tabir edilen pulpa çıkartılır ve bu bölgede bulunan diş kök kanalları temizlenir. Kanallar tamamen temizlendikten sonra özel üretilmiş dolgular ile diş doldurularak, tedavi sonlandırılır.Tedavi esnasında lokal anestezi uygulandığından normal şartlarda ağrı veya acı hissedilmez. Fakat işlem esnasında ilgili bölgede iltihap, apseli diş söz konusuysa, acı ve ağrı şikayeti baş gösterebilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Yemek Yerken Dişte Ağrı
Uygulanan kanal tedavisi sonrası yemek yeme sırasında dişte ağrı belirebilir. Tedaviden hemen sonra henüz yeni doldurulmuş dişte ağrı olması gayet normal ve olasıdır. Bu durum genellikle ilk birkaç gün içerisinde yaşanır ve ağrılar gitgide azalır. Eğer tedaviden sonra her yemek yemede ağrı hissediliyor ve ağrı gitgide artıyor, geçmiyorsa uzman hekime başvurulmalıdır.Kanal tedavisi sonrası yemek yerken dişte devamlı ağrı hissedilmesinin en yaygın görülen nedenlerinden biri; kanalların tedavi esnasında tam temizlenememesi ve buralarda bakteri oluşumlarının kalmasıdır. Bu bölgede bakterilerin kalması, tedavinin üzerinden haftalar geçse dahi ağrıların hissedilmesine yol açabilir. O yüzden kanal tedavisinden sonra tekrar eden yemek yerken dişte ağrı şikayeti söz konusuysa, muhakkak diş hekimine başvurulmalıdır.
Kanal Tedavisi Yapılan Kişi Nelere Dikkat Etmelidir?
- Kişinin düzenli diş kontrollerini yaptırması ve eğer dişlerinden birinde çürük varsa, hemen tedavi istemelidir.
- Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmelidir.
- Tedaviden sonraki birkaç günlük süreçte, aşırı soğuk ve sıcak gıdalar tüketmekten kaçınılmalıdır.
- Dişle sert cisimler kırmaya, açmaya çalışılmamalıdır. Ceviz kırmak, şişe kapağı açmak gibi.