KABAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Besin değeri olarak zengin olan kabak, çok çeşitli şekillerde üretilmektedir. Bir meyve olarak kabul edilen kabağın doğal çıkış bölgesi Yeni Dünya kıtalarıdır. Kabak çok farklı çeşitlerde yiyecek olarak kullanılmaktadır. Kabağın meyvesi ve tohumları uzun süreliğine saklanabilmektedir. Balkabağının aksine, kabağın kabukları oldukça incedir ve yenilebilir özelliktedir. Hafif şekerimsi bir lezzete sahip olan kabak, haşlanmış olarak, kızartılarak ya da fırınlanarak yenilebilmektedir.Dünya genelinde kabak üretiminde ilk sırayı Çin, ikinci sırayı Hindistan, üçüncü sırada ise Rusya almaktadır. Rusyayı, Amerika, İran, Mısır, Meksika, Ukrayna, İtalya ve Türkiye takip etmektedir.Kabak fitokimyasal bileşenler içermektedir. Kabağın içinde yer alan fitokimyasal bileşenler; alkaloidler, flavonoidler, palmitik asit, oleik ve linoleik asit gibi fitokimyasal maddelerdir. Kabak aynı zamanda, vitamin A, vitamin C, potasyum, lif, niasin, folik asit ve demir içermektedir. Hiç kolestrol içermeyen kabak, ideal bir diyet yiyeceğidir.Kabak çekirdekleri de yenilebilen bir bitkisel besin kaynağıdır. Bu yönü ile kabak, hem sağlığa faydalı hem de çok çeşitli lezzetlere sahip bir besin kaynağı olmaktadır.

Kabağın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Zengin bir besin kaynağı olan kabak, sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkisel gıdadır. Kabak; kalp sağlığını korur, kanser ile mücadelede yardımcıdır, göz sağlığını korur, regl öncesi duygusal gerginliği azaltmaya yardımcı olur, yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur, astımı önler, diyabeti kontrol eder, saç ve cilt sağlığını destekler, bağışıklık sistemini korur, kolestrol seviyesini düşürür, kilo vermeye yardımcıdır.

1.Kalp Sağlığı

Sarı renkli kabak, çok az miktarda yağ içerir ve hiç kolesterol içermez. Bir kap kabak, yaklaşık 0.2 g yağ içerir. Eğer, vücudunuza yağ ve kolestrol alımını keserseniz, kalp hastalıkları riskinizi düşürmüş olursunuz. Çok çok az miktarda yağ ve bol miktarda magnezyum içeren kabak, kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur. Kabağın içeriğinde bulunan folat vitamini de, kalp krizi riskini azaltmaya katkıda bulunur.

2.Tansiyon

Zengin potasyum içeriği ve magnezyum içeriği sayesinde kabak, yüksek tansiyonu azaltmaya yardımcı olur.

3.Kolesterol

Kabağın bileşiminde bulunan vitamin C ve beta karoten, kolestrolü düzenler. Damarların çeperlerine olumsuz etki yapan kolestrolün etkisini azaltmaya yardımcı olur.

4.Kanser

Yapılan çalışmalara göre, A vitamini bakımından zengin olan gıdalar, özellikle akciğer kanseri ile mücadelede önemlidir.Antioksidan bakımından zengin olan kabak, serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasına katkı sağlamaktadır. Yüksek beta karoten içeriği ile kabak, kanser hücrelerinin sebep olduğu, hücrelerde biriken kimyasal madde kirliliğini temizlemeye yardımcı olur. Kabağın içeriğinde bulunan C vitamini ise, kanserli hücrelerin çoğalmasını önlemektedir.Japonya’da yapılan araştırmaya göre, beta karoten içeriği yüksek olan kabak, kolon kanseri gelişimini önleyici etki göstermiştir.Genç erkekler için prostat kanserini önleyici etki gösteren  beta karoten, kabağın içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır.

5.Katarakt

Kabağın her çeşidi özellikle balkabağı, lutein ve zeaksantin pigmentleri bakımından zengin doğal bir besin kaynağıdır. 2008 yılında sonuçlanan bir araştırmada, 35000 den fazla kadın, yaklaşık olarak 10 sene boyunca takip edilmiştir. 35000 kadın, düzenli olarak kabak tükettiklerinde, katarakt risklerinin yaklaşık %18 oranında azaldığını göstermiştir.

6.Safrakesesi Taşı

Yüksek trigliserid seviyesi, iyi kolestrol (HDL) seviyesinin azalmasına sebep olur. Bu durum ise, safrakesesinde taş oluşumu riskini yükseltmektedir. Magnezyum minerali ise, bu riskli durumu ortadan kaldırmaktadır ve kabak içeriğinde bol miktarda magnezyum içermektedir. Bir kap yani yaklaşık olarak 250 ml miktarındaki kabağın, safrakesesi taşı oluşumu riskini tahminen % 28 oranında düşürmektedir.

7.Astım

Bilim insanları tarafından, yüksek miktarlarda beta karoten tüketen kişilerde, astım görülmesi ihtimalinin çok daha düşük olduğu düşünülmektedir. Özellikle turuncumsu renkli bitkisel besinlerde çok miktarda bulunan beta karoten, çok iyi bir antioksidan özelliğe sahip bir maddedir. Kabak dışında, beta karoten miktarı yüksek olan bitkisel besinler şu şekildedir; papaya, brokoli, balkabağı, havuç ve kavun.

8.Göz Sağlığı

Birçok açıdan sağlığa faydası olan kabak, yüksek beta karoten ve lutein içeriği sayesinde, görme kaybına sebep olan maküler dejenerasyonu önlemektedir. Kabak, çok daha keskin ve iyi görmenize de yardımcı olmaktadır.

9.Regl Öncesi Gerginlik

Kabak zengin manganez içeriğine sahip bir besin kaynağıdır. Yapılan klinik testlere göre, kadınlar, günlük düzenli olarak, yüksek miktarda manganez tükettiklerinde, regl dönemlerinde, ruhsal açıdan daha iyi hissetmektedirler. Ayrıca, regl dönemlerinde yaşanan ağrı ve krampları çok daha az miktarda hissetmektedirler.

10.Diyabet

Bir kap kabak 6,6 gram lif içermektedir. Kadınlarda günde 21-25 gram, erkeklerde ise günde 30-38 gram miktarında tüketilen kabak, günlük lif ihtiyacınızı karşılamaktadır. Lif ise, diyabet 1 için kan şekerini düşürmeye yardımcı olurken, diyabet 2 için ise, kan şekerini, lipid ve insülin seviyesini ayarlamaya yardımcı olmaktadır.

11.Bağışıklık Sistemi

İyi bir C vitamini ve beta karoten kaynağı olan kabak, bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Bazı çalışmalar ise, yüksek lif içeriği yardımı ile kabağın, bağışıklık sistemini desteklediğini göstermektedir.

12.Kabızlık ve Şişkinlik

Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan lif, kabağın yapısında bol miktarda bulunmaktadır ve lif, aynı zamanda, kabızlık ile şişkinlik gibi rahatsızlıklar için faydalı olacaktır.

13.Vitamin

Kabağın içeriğinde bulunan beta karoten, vücudumuzda A vitamini yapıcı etki göstermektedir. A vitamini ise başta göz sağlığı olmak üzere, kemik sağlığını ve yeniden yapılanmasını desteklemektedir.

14.Saç Sağlığı

Yüksek A vitamini içeriği sayesinde kabak, saçta meydan gelen kuruma ve yıpranmayı gidermektedir. Kabak, saçın uzamasını hızlandırır ve saçı besler. Saçın ihtiyacı olan kolojen gereksinimini %50 oranında sağlayan kabak, saçın esnek yapısını korur.

15.Cilt Sağlığı

Kabak, yüksek A vitamini içeriği sayesinde ciltte oluşan kuruma ve yıpranmayı gidermektedir. Kabak, cildi besler ve kurumasını önler. Cildin ihtiyacı olan kolojen gereksinimini %50 oranında sağlayan kabak, cildin esnek yapısını korur.

16.Sağlıklı Kemikler

Kabak, kemik sağlığını ve sağlamlığını artırıcı etki göstermektedir. Kemiklerin çalışma metabolizması için gerekli olan, vital kalsiyum ve magnezyumu karşılayan kabak, kemik yapıcı enzimlerin çalışmasını da olumlu yönde etkilemektedir.

17.Lenfatik Fonksiyonlar

Kabağın içeriğinde bulunan magnezyum, potasyum dengesinin sağlanmasına yardımcı olur . Bu durum ise, vücut sıvılarında bulunan lenfatik fonksiyonları zenginleştirir.

Fazla Kabak Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?

  • Kabağın şimdiye kadar henüz bilinen bir alerjik etkisi olmamasına rağmen, hamile ve emziren kadınların, kabak tüketim miktarlarını arttırmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
  • Çok fazla kabak tüketimi vücutta oksalat miktarını artıracağı için, böbrek taşı ya da safrakesesi taşı oluşumuna sebep olabilmektedir.
  • Eğer bir ilaç kullanımı söz konusu ise, kabak tüketimi miktarı yükseltilmeden önce, doktora danışılması faydalı olacaktır.

Besin Değerleri

113 gram kabak için besin değerleri şu şekildedir;

  • Kalori: 18
  • Toplam yağ: 0.2 g
  • Kolestrol: 0 g
  • Sodyum: 2 mg
  • Poasyum: 296.06 mg
  • Karbonhidrat: 3.8 g
  • Lif: 1.2 g
  • Şeker: 2.5 g
  • Protein: 1.4 g
  • A vitamini: %5
  • C vitamini: %32
  • Kalsiyum: %2
  • Demir: %2

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir