Hirsutizm (Kadınlarda Aşırı Kıllanma) Sorunu ve Tedavisi

Hirsutizm nedir ve nasıl tedavi edilir? Aşırı kıllanma sorunu olan kadınlar ne yapmalı ve hangi ilaçları kullanmalı? Kadınlar aşırı tüylenme nedir?

Kadınların büyük bir kısmında ve genç kızlarda görülen Hirsutizm sorunu kadınlarda aşırı kıllanma olarak adlandırılmaktadır. Kadınlarda tüylenme alışılagelmiş sorunlardan biridir. Bu sorun ağda, epilasyon ve tıraş etme işlemleri ile giderilmektedir. Ancak müdahale edilemeyecek yerlerde ve yoğunlukta tüylenme görüldüğü zaman Hirsütizm sorununun varlığından söz edilebilir.

Hirsutizm ( Kadınlarda Aşırı Kıllanma Sorunu ) Nedir?

Kadınların temel sorunlarından biri olan tüylenme, androjen hormonunun baskım olması durumunda meydana gelmektedir. Bu hormon nedeni ile tüyler normalden daha sık ve sert çıkmaktadır. Erkek tipi kıllanma anlamına gelen Hirsutizm ise özellikle son dönemlerde çok daha yoğun bir şekilde görülmektedir. Bu durumda elbette hormonlu besinlerin tüketilmesinin etkisi büyüktür.

Her kadının vücudunda belirli oranda kıl görülmesi normaldir. Ancak bazen sebebi bilinmediği halde aşırı kıllanma sorunu ortaya çıkmaktadır. Androjen hormonu ile beslenmeye başlayan kıl kökleri normalden daha yoğun olarak çıkmaya başlamaktadır. Bu kıllar özellikle çene, üst dudak, kulak, karın, yüz ve göğüs kısmında görülmektedir.

Aşırı Kıllanmanın Nedenleri Nelerdir?

Aşırı kullanma sorunu yaşayan kadınların bu sorundan kurtulması için öncelikle hastalığın neden meydana geldiğinin bilinmesi gerekmektedir. Farklı nedenlerle artan erkeklik hormonu kana daha hızlı geçtiği için kıl köklerine de fazla oranda hormon ulaşır. Bu hormon artışı nedeni ile erkek tipi kıllanma ortaya çıkar. Ancak bunun dışında kadınlarda aşırı kıllanmaya neden olan faktörler mevcuttur. Bu faktörler şu şekilde açıklanabilir:

PCOS ( Polikistik Over Sendromu ) : Erkeklik hormonu da denilen Androjen üretiminin artmanın temel nedenlerinin başında PCOS gelmektedir. Yumurtlama bozukluğu yaşayan kadınlarda aşırı kıllanma sorunu görülmesi muhtemeldir.

Böbrek Üstü Tümörü: Aniden meydana gelen aşırı kıllanma sorununun temelinde böbrek üstü tümörü hastalığı yatabilir. Böbrek üstü Androjen salgıladığı için çıkan kılların sayısı artmaktadır.

Genetik Özellikler:  Ailesinde kıllanma sorunu yaşayan kişilere rastlayan kadınlar da Hirsutizm riski ile karşı karşıyadır. Genetik nedenlere bağlı olarak görülen Hirsutizm sayısının fazla olması bu riskin yüksek olduğunu göstermektedir.

Diğer Hastalıklar: Tümör dışında enzim eksiklikleri, gebelik, menopoz gibi hastalıklar da kadınlarda aşırı kıllanma sorunu ortaya çıkarabilmektedir.

Aşırı Kıllanma Tanısı Nasıl Konur?

Kadınlarda aşırı kıllanma görüldüğü zaman tümörün ayırt edilebilmesi ve hangi nedenlerle kıllanma oluştuğunun belirlenmesi için bazı testlerin yapılması gerekmektedir. Eğer yalnızca tümörün türü ve şiddeti belirlenecek ise serbest testosteron veya total testosteron testleri yapılmaktadır. Bunun dışında aşırı kıllanma rahatsızlığının tanısı için yapılan temel testler şunlardır:

  • Ploraktin
  • 17 – OH Progesteron
  • Saç dökülmesi de var ise troid testleri
  • DHEAS
  • Ultrasonografi
  • Tümör için daha ileri tetkikler

Aşırı kıllanma nedenleri özellikle tedavi yönteminin belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle kıllanma sorunu yaşayan kadınların çekinmeden doktora gitmeleri ve gerekli testleri yaptırarak tedaviye başlamaları önerilmektedir.

Kadınlarda Aşırı Kıllanma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hirsutizm tedavisi için öncelikle hastalığın nedenlerine bakılmaktadır. Yapılan tetkikler sonucunda belirlenen nedenlere uygun kalıcı tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Ploraktin salgılayan tümör tespit edilir ise medikal tedavi ile bu oran düşürmeye çalışılır.

Polikistik Over sendromuna bağlı olarak aşırı kıllanma görülür ise doğum kontrol hapı ile ilaç tedavisi uygulanır. Bununla beraber hastaya diyette önerilir. Androjen üretiminin azaltılması amaçlandığı zaman Spironolakton tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin en 6 ay düzenli olarak sürdürülmesi gerekmektedir.

Son dönemlerde çok sık karşılaşılan kadınlarda aşırı kıllanma tedavisi için Multidisipliner tedavi önerilmektedir. Öncelikle hastanın farklı branş uzmanları tarafından değerlendirilmesi ve doğru belirlemelerin yapılması gerekir. Bununla beraber sorunun temel nedenleri daha kolay belirlenir ve nedenlere uygun tedaviler ile sorun kalıcı olarak giderilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir