Hamilelikte baş ağrısı, hamile anne adaylarının en sık karşılaştıkları ve şikayetçi oldukları konulardan birisi de gebelikte baş ağrısı problemidir. Gebelikte baş ağrısı hamileliğin herhangi bir ayında gözlemlenebildiği gibi, daha çok ilk 3 ay daha sık ve belirgin şekilde hissedilmektedir.Gebeliğin ilk 3 ayında anne adayının vücudundaki kan oranı ve hacminin artmasına bağlı olarak ortaya çıkan hormonal değişiklikler baş ağrısını tetiklemektedir. Bunun dışında gebelik döneminde meydana gelen baş ağrılarının kökeninde migren yatar. Kimi hamile kadın, gebelik döneminde migren ataklarının daha sıklaştığını söyler. Ama kimi anne adayları da tam tersini…Gebelğin son 3 ayında da karın bölgesinin büyümesi ile vücuda ek olarak binen ağırlık, vücut ağırlık merkezinin bozulmasına bağlı olarak gelişen duruş bozuklukları ve tüm bunların yaşattığı gerilimler de gebelikte baş ağrısı sebepleri arasında sayılabilir.
- Gebeliğin özellikle son 3 ayında belirgin hale gelen yüksek tansiyon da gebelikte baş ağrısı sebeplerinden biridir.
- Baş ağrılarına; görmede bulanıklık, gözlerde şimşek çakması gibi belirtiler ve sinek uçuşmasına benzeyen karıncalı görüntüler de ekleniyorsa tansiyonu kontrol ettirmek gerekir.
- Gebelik sırasında bazı hususlara dikkat ederek baş ağrısının üstesinden gelmek mümkündür.
- Gebeliğin son 3 ayında dik durmak ve dik olarak konumlanmak gerekir.
Hamile anne adayının uzun süre oturarak durması, oturur konumda kitap okumak, dikiş dikmek, televizyon izlemek ve yoğunlaşma gerektiren işlerle meşgul olmak da baş ağrılarına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple duruşu düzeltmek de, baş ağrısını tetikleyen bir sebebi ortadan kaldıracak ve baş ağrısı da otomatik olarak ortadan kalkacaktır.Gebelikte baş ağrısını önlemenin bir yolu da bol bol istirahat etmektir. Ama aşırı uykunun da baş ağrısına yol açtığını belirtmeden geçmeyelim.Kan şekeri düştüğünde halsizlikle birleşmiş bir açlık ortaya çıkar ve bu da baş ağrısı yapabilir. Öğün atlamadan düzenli ve dengeli beslenmek kan şekeri düşüklüğünü ve dolayısıyla da baş ağrısını engelleyecektir. Hamile anne adaylarının, yanlarında daima sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmaları iyi olacaktır.Gürültü de bir süre sonra baş ağrısını tetikler. Hele ki bazı insanların gürültüye, diğer insanlara göre daha duyarlı oldukları düşünülürse, gürültülü ortamlardan kaçınmanın baş ağrısını engelleyeceğini söylemek mümkündür. Televizyonu, müziği kısık sesle izlemek ve dinlemek, yüksek volümde seslerin olduğu kafe, lokanta, çarşı pazar yeri gibi yerlerde gerekmedikçe bulunmamak da dolaylı yoldan baş ağrısını önleyecektir.Fazla sıcak, havasız, sigara dumanı ile dolu odalar ve mekanlar da baş ağrısını uyandırır. Bu tarzdaki yerlerden uzak durmak da anne adayının baş ağrısı çekmesini önleyebilir.Gebelikte baş ağrısı için bir çözüm de sıcak soğuk uygulamasıdır. Sinüs baş ağrılarına sıcak soğuk kompres uygulaması son derece başarılı sonuçlar verir. Bu kompres uygulamalarını günde 4 sefer ve 30’ar saniye sürecek şekilde gerçekleştirmek iyi gelecektir.Gerilim tipi baş ağrısı şikayetinde başın arka kısmına 20 saniye olacak şekilde buz uygulaması yapmak ve bunu yaparken de gevşemeye çalışmak iyi bir çözüm olacaktır.Gebelikte baş ağrısı sorununa çare bulmak için olabildiğince doğal çözümlerden faydalanın. İbuprofen ve aspirin gibi ağrı kesicilerden uzak durun. Hekime danışmadan ağrı kesici almak doğacak bebek üzerinde ciddi sıkıntılara yol açabilir. Hekim gerekli görürse uygun bir ağrı kesici yazacaktır.Gebelikte baş ağrısı migren türü bir ağrıysa bazı yiyeceklerden uzak durmak da iyi bir çözüm olacaktır. Bunlar; çikolata, yoğurt, yer fıstığı, alkol, mayalı ekmek gibi hamur işleri, salamura ve şarküteri tarzı etler ve ekşi krema olarak sıralanabilir.Gebelikte baş ağrısı dayanılmaz bir hal almışsa ve baş ağrısına ek olarak hızlı kilo artışı, karın ağrısı, bulanık görme, ellerde ve yüzde şişme görülüyorsa vakit geçirmeden kadın doğum uzmanıyla temasa geçmek en akılcı hareket olacaktır.