Göz Kapağı Şişmesi

Göz kapağı şişmesi, vücut sıvılarının göz kapağına dolması ile oluşan göz kapağı şişmesi farklı sebeplere bağlı olarak gelişir. Göz kapağı şişlikleri geçici de olabilir, uzun zamana yayılan ve kalıcı şişlikler de olabilir.

Göz Kapağı Şişmesi Nedenleri

Çoğunlukla uzun süre aynı noktaya bakarak çalışma, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, tuzlu gıdaları fazla tüketmek, çok uyumak, geç yatmak, fazla miktarda sıvı alımı gibi faktörler de göz kapağında şişme yapabilmektedir.Göz kapağında şişlik oluşumuna sebep olan diğer faktörler ise şöyle sıralanabilir: fazla ağlama, böcek ısırması; güneşe, polenlere, kuş tüyüne veya bazı gıdalara bağlı alerji ve duyarlılıklar, böbrek hastalıkları, romatizma, kalıtımsal sebeplerden kaynaklanan şişmeler, nezle, iltihaplanma ve kızamık gibi rahatsızlıklar…Görüldüğü gibi göz kapağı şişmesi neden olur sorusuna verilecek cevaplar hayli fazladır. Göz kapağı şişliği kronikleşmişse ve iyileşmek bilmiyorsa böbrek ve kalp hastalıklarını haber veriyor olabilir. Bu yüzdendir ki kalıcı hale gelmiş ve iyileşmeyen şişlikleri ciddiye alarak vakit kaybetmeden bir hekime danışmak gerekir.Zira dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir. Bu şişlikler tiroid bezinin fazla çalışmasına bağlı olarak gelişen ve gözlerde büyümeye sebep olan Graves hastalığının da sinyallerini veriyor olabilir.Üst göz kapağı şişmesi nedenlerinden birisi de, kadınlarda hormonal anlamda değişime yol açan menstrüal dönemdir.Göz kapağı şişliğinin bir sebebi de bağ dokunun gevşeyip çözülmesi ve elastikiyetini kaybetmesidir. Elastikiyetini kaybeden göz kapağı sarkar ve torbalanma şeklinde şişlikler oluşur. Bu şişlikler kalıcı da olabilmektedir.Konjunktivit olarak da bilinen göz nezlesi göz kapağı şişliği yapabiliyor. Göz nezlesi gözün üzerinde ortaya çıkan iltihap sonucu meydana gelir. Bakteriyel, virütik yahut alerjik sebeplerle oluşan göz nezlesi göz kapaklarında şişme yapar. Göz nezlesi ayrıca gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanmaya da sebep olur.Arpacık da göz kapağında şişlik oluşmasına sebep olan faktörlerdendir. Göz kapağı kenarlarında kırmızı ve şişkin bir yumru olarak beliren arpacık, iltihaplanma veya enfeksiyon neticesinde oluşur. Yağ üretmeye yarayan bu bez tıkandığında göz kapağında şişme oluşur. Arpacık acı veriri ve tüm gözün şişmesine neden olabilir.Bunların haricinde göz enfeksiyonları, göz kapağı yangısı, göz yaralanmaları, kontakt lens kullanımı gibi faktörler de gözkapağında şişlik oluşmasına sebebiyet verebiliyor.

Göz Kapağı Şişmesi Nasıl Geçer?

Yüzü soğuk su ile yıkamak kan dolaşımını uyarır ve şişlikler azaltır. Masaj da bir başka şişlik indirme yöntemidir. Parmak uçları ile alt ve üst göz kapaklarındaki şişkin alanlara dokunmak da etkisini gösterecektir.Sabah uyanıldığında göz kapaklarında görülen şişlikler, buzluktan alınacak iki parça buzun gözleri üzerine kompres yapılmasıyla azaltılabilir. Her iki göze de 15’er dakika kompres yapılacak buz parçaları ile şişlikler gözle görülür ölçüde azalacaktır.Çay banyosu da bir diğer şişlik giderme yöntemidir. Bir parça pamuğu demlenmiş çaya batırıp sıkarak gözlerin üzerine kompres yapabilirsiniz.Başın altına yüksekçe bir yastık koymak ve başın pozisyonunu yükseltmek de göz kapaklarının ve çevresinin şişmesini önler. Baş yurda yatmak, sıvıların göz çevresinde toplanmasını engelleyecek ve şişlik oluşmayacaktır.Yatmadan evvel sıvı almamak da işe yarar.Yatmadan evvel bir şeyler yemek ve tuz oranı yüksek gıdalar tüketmek de göz kapaklarında ve etrafında şişlik yapacağından gece yatmadan evvel en az 4-5 saat öncesinden yeme içmenin kesilmesi isabetli bir davranış olacaktır.Göz kapağı şişmesi neden olur sorusuna verilecek yanıtlar en ana hatlarıyla böyledir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir