Gıda Zehirlenmesi Nasıl Olur, Belirtileri Ne İyi Gelir, Nasıl Tedavi Edilir?

Gıda zehirlenmesi demek parazit bakteri ve virüslerin bulunduğu yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi sonucu gıda zehirlenmesi olunur. Gıda zehirlenmesine bakteriler neden olmaktadır. Bozulmuş olan gıdaların tüketilmesi sonucu gıda zehirlenmesi ortaya çıkar. Ortaya çıkmış olan bu gıda zehirlenmesi 2 veya 5 saat içerisinde kendini gösterir.Zehirlenme belirtileri yenilmiş olan gıdanın çokluğuna ve ağırlığına göre değişir. Genel olarak gıda zehirlenmesi belirtileri ishal ve kusma ile ortaya çıkar. Diğer belirtiler halsizlik, baş ağrısı ve ateş olmak üzere bu belirtiler ile gıda zehirlenmesi kendini belli eder. Gıda zehirlenmelerini önlemek için içecek ve yiyeceklerin mutlaka iyi korunması gerekir. Yaz günlerinde ortaya çıkan gıda zehirlenmesi yiyecek ve içeceklerin çok sıcaklarda rahat bir şekilde bozulduğunu gösterir.Aşırı sıcaklarda yiyecek ve içecekler üzerinde bakteriler rahat bir şekilde çoğalmaktadır. Yiyecek ve içeceklerin son kullanım tarihleri ne dikkat edilmesi gerekir. Gıda zehirlenmelerinin önüne geçilebilmesi için dondurulmuş gıdalardan uzak durulması gerekir.Evlerinde yapılan yemeklerin mutlaka buzdolabında saklanması uygun olur. Sıcak ortamda kalan yemekler çok hızlı bir şekilde bakteri üretmeye başlar. Bu yemeklerden yiyen kişi gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalır. Gıda zehirlemesi ölümlere neden olabilir.

Gıda Zehirlenmesi Nasıl Olur?

Gıda zehirlenmesi bozulmuş olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu meydana gelir. Gıda zehirlenmesine neden olan yiyeceklerin oda sıcaklığı 4 derecenin üzerinde olur, bekletilirse yiyecekler ve içecekler üzerinde bakteri oluşmaya başlar. 6 saat gibi kısa sürede 2 milyondan fazla bakteri üremesi oluşur. Bakterilerin en iyi çoğaldığı sıcaklık ortamı 5 derece ve 60 derece arasındadır.Gıdaların dondurulması bakterilerin öldürülmesini sağlamaz ancak üremesi durdurulmuş olur. Gıdaların kaynatılması sonucu bakterilerin geneli ölür, fakat toksinleri ve sporlar yaşamaya devam ederler. Uygun şart ortaya çıktığı zaman bu sporlar tekrar üremeye başlarlar.Spor oluşturmuş bakteriler kaynamış olan suda bir saat veya daha fazla canlı kalırlar. Bazı gıdaların son kullanım tarihleri geçtiği halde tüketilirse gıda zehirlenmesi ortaya çıkabilir. Sağlıksız bir şekilde pişirilmiş olan yemeklerin yenilmesi durumunda gıda zehirlenmesi meydana gelir. Gıda zehirlenmesinden korunmak için dondurulmuş yiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerekir.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Gıda zehirlenmeleri genel olarak bir veya 3 gün içerisinde kendini belli eder. Yenilmiş olan bozuk yemeklerin zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan gıda zehirlenmesi 1 saat veya 3 gün sonra görülmesi bakterinin çeşidine göre ve gıdanın ne kadar yenildiği ne bağlıdır. Bozuk gıdanın tüketilmesinden sonra kişide mide bulantısı ortaya çıkar. Daha sonra çok şiddetli olmak üzere mide krampı meydana gelir. Bazı Gıda zehirlenmeleri çok kısa bir sürede kendini belli eder. Bu süre 30 dakika veya bir saat olabilir.Bazı gıda zehirlenmeleri ise bir hafta gibi bir sürede kendini belli eder. Gıda zehirlenmesi 1 veya 3 gün sürebilir. Fakat enfeksiyonun şiddetine ve bakterinin durumuna göre değişebilir. Gıda zehirlenmesi şu şekilde anlaşılır. Belirtileri şunlardır. Kusma ve ishal, mide bulantısı, daha sonra Vücutta yüksek ateş, baş ağrısı ve karında meydana gelen kramplar gıda zehirlenmesinin başlıca belirtileridir.Ortaya çıkmış olan ishal bazı durumlarda mukuslu veya kanlı olabilir. Gıda zehirlenmelerinde diğer belirtiler hafıza kaybı, menenjit, felç ve hamile bayanlarda düşük meydana gelir. Gıda zehirlenmesi genel olarak iki gün içerisinde kendiliğinden geçebilir. Gıda zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan kusma ve ishal nedeniyle vücutta su oranı azalır. Vücudun eksik suyunu tamamlaması için hastaya bol miktarda su içirilmesi gerekir. Gıda zehirlenmesi 1 günden fazla devam ederse mutlaka doktora gidilmesi gerekir.

Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Gıda zehirlenmesi ortaya çıktığı zaman yapılacak ilk işlem zehirlenen kişinin kusturulması gerekir. Gıda zehirlenmesinde vücutta sıvı tüketimi meydana gelir. Sıvı tüketimini gidermek için bol miktarda su içmek veya limonlu su içmek gerekir. Gıda zehirlenmelerine yapılacak ilk işlem evde bulunan bitkisel çözümlerdir. Bu bitkisel çözümler de zencefil sindirim problemlerini tamamen ortadan kaldırır.Mide ekşimesi durumunda ve gıda zehirlenmelerinde zencefil çayı kullanmak gerekir. Zencefil bal veya şeker ile karışım yapılarak çay şeklinde içilir. Elma sirkesi asitli olmasından dolayı gıda zehirlenmesine neden olan ve vücutta bulunan bakterilerin öldürülmesine etki eder. Bir bardak sıcak su içerisine bir çorba kaşığı elma sirkesi ilave edilerek yemekten önce içilmesi gerekir. Çemen tohumları ve yoğurt bakteriler ile mücadele etmeye yardımcı olan bir besin türüdür.Çemen tohumu karın ağrılarının tedavisinde kullanılır. Çemen tohumu ile yoğurt karışımı yaparak yiyebilirsiniz. Limon yenilmesi durumunda veya suyunun içilmesi halinde vücut rahatlama dönemine girer.  Limonda bulunan asit nedeniyle vücutta bulunan bakteriler öldürülür. Fesleğen gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin yok olmasını sağlar. Fesleğen suyuna bir miktar bal ilave ederek birkaç defa içmeniz gerekir. Fesleğen Yağı içerisine bir miktar su ilave ederek içilmesi durumunda Mide ağrısını ve bulantısını giderir.Sarımsak kullanımı sonucu ishal ve karın ağrıları hafifleme yapar. Taze sarımsak ile Karanfili su ile beraber alındığı zaman zehirlenme etkisi azalır. Muz sindirimi kolay olduğu için mideyi yormaz.  Muz içerisinde potasyum olduğu için ishal ve kusma nedeniyle vücutta azalmış olan potasyum miktarını ayarlar. Kimyon ve kimyon tohumu Gıda zehirlenmeleri ve karın ağrısı nedeniyle ortaya çıkan mide iltihabını azaltır. Bal içerisinde anti bakteriyel özellikleri bulundurmasından dolayı gıda zehirlenmelerinde kullanılan en önemli besin maddesidir.

Gıda Zehirlenmesi Tedavisi

Gıda zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktıktan sonra Gıda zehirlenmesinin tedavileri düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Belirtiler kendisine hemen gösterdiği gibi veya 3 gün içerisinde de ortaya çıkabilir. Bu belirtileri arasında en önemli ishal ve kusma olmaktadır. İshal gibi durumlarda mutlaka bol su içilmelidir. İshal ve kusma durumlarında vücutta su kaybı meydana gelir.Vücudun bu su kaybını önlemek için mutlaka sıvı tüketmek gerekir. Hasta olan kişiye sıvı verilirken normal su veya limonlu su vermek gerekir. Hasta olan kişi de kusma devam ederse kesinlikle katı yiyecekler yememelidir. Kafeinli, alkol ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Gıda zehirlenmelerinin bazıları kendiliğinden geçebilir. Fakat rahatsızlık birkaç gün devam ediyorsa veya dışkıda kan var ise veya dışkı yeşil renkli mukus devam ederse mutlaka doktora gidilmesi gerekir.İyileşme zamanı hasta olan kişinin yaş durumuna, enfeksiyonun durumuna göre veya başka bir hastalığın durumuna göre değişebilir. Gıda zehirlenmelerine mikroplu yiyeceklerin yenilmesi neden olmaktadır. Gıda zehirlenmesine yapılacak ilk tedavi hastaya bol miktarda sıvı verilmelidir. İshali engellemek için ilaç vermek doğru değildir. Nedeni ise bağırsakta bakteri bekleme yapıyorsa bu bakteri bütün vücuda yayılır. Bunun için bu bakterilerin dışarı atılması gerekir.Bol miktarda Sıvı alınması veya yağsız sıvıların tüketilmesi gerekir. Kusma devam ediyorsa bulantıyı önleyici ilaçlar verilmelidir. Çok şiddetli kusma ve bulantı var ise Doktor kontrolünde olunması gerekir. Hasta olan kişiye çorba ve sıvı gıdalar verilmelidir. Pişmiş sebze yemekleri tüketilmesi gerekir. Hastaya meyve ve sebze elma, havuç, pirinç ve patates verilmelidir. 2 saat ara ile hastaya zencefil çayı içirilir. Gıda zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan hastalık kişiden halsizlik ve ateş ortaya çıkar. Gıda zehirlenmesinde evde yapılacak olan ilk tedavi hasta kusturulmalı ve bol su verilmelidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri