Göbek Deliğinden Böbrek Ameliyatları İz Bırakmıyor

Göbek Deliğinden Böbrek Ameliyatları İz Bırakmıyor


Böbrek hastaları ameliyat ile sağlığına kavuşurken aynı zamanda cerrahi sonrası vücutlarında kalabilecek ameliyat izlerinin tedirginliğini de yaşarlar. Özellikle kadın hastaların estetik görünümleri için çok önemli olan ameliyat izi, artık böbrek ameliyatlarının göbek deliğinden girilerek, hiç iz bırakmadan gerçekleşmesiyle son buluyor. 

Memorial Hizmet Hastanesi Üroloji ve Organ Nakli Bölümü’nden Op. Dr. Mert Altınel, göbek deliğinden böbrek ameliyatları hakkında bilgi verdi.

"Tek- port cerrahisi" ile ameliyat izinden eser yok

Dünyada ilk uygulamaları 1991’de başlayan ve 2000`den sonra yaygınlaşan laparoskopik böbrek ameliyatları, günümüzde karın bölgesine açılan 3-4 deliğe yerleştirilen "port" adlı aletlerin içinden yapılıyordu. Artık “tek-port” cerrahisi ile ameliyatın tamamı göbek deliğinin içinden girilerek gerçekleştirilmekte, vücutta hiçbir iz kalmadan böbrek ameliyatı yapılabilmektedir.   

Böbrek hastalıklarının tümünde bu ameliyat uygulanabilir

Bu ameliyat için; göbek deliğinin içine dışarıdan görünmeyen, 2 cm`lik bir kesi yapılır ve tüm laparoskopik aletlerin içinden geçirilebildiği tek bir port göbek deliğine yerleştirilir. Daha sonra kamera ve özel cerrahi aletler, bu tek porttan geçirilerek ameliyat gerçekleştirilir. HD (yüksek çözünürlüklü) kamera sistemi, görüntüyü yine HD bir ekrana aktarır ve cerrahi ekip bu ekrandan en küçük ayrıntıları bile görerek ameliyatı gerçekleştirir. Bu ameliyatlar için standart laparoskopik ameliyatlarda kullanılan cerrahi aletlerden daha farklı olan ve uç kısmı her yöne hareket edebilen özel laparoskopik aletlerin kullanılır. Aynı zamanda son yıllarda üretilen ve uç kısmı bükülerek değişik açılardan görüntü veren özel kamera sistemleri de bu ameliyatlarda kullanılmaktadır. Böbrek ameliyatlarının büyük bir kısmı "Göbek Deliğinden Tek-port Cerrahisi" denilen bu teknikle yapılabilir. Böbrek ne kadar büyük olursa olsun, ameliyatın bitiminde özel bir torbanın içine yerleştirilir ve göbek deliğinden "morselatör" denilen bir aletle parçalanarak vücut dışına alınır. Böylece böbreğin uzunluğu 15 cm olsa bile, göbek deliğindeki 2cm’lik kesiden dışarı çıkarılması mümkün hale gelir. Böbrek kanserlerinin bir kısmı ve böbreğin toplayıcı sistemine yerleşmiş büyük taşlar da bu metotla tedavi edilebilir. Aynı zamanda böbreküstü bezinde yerleşmiş kitleler de bu ameliyat tekniğiyle iyileştirilebilir. Böbrekten mesaneye uzanan ve "üreter" denilen idrar kanalında oluşacak hastalıklar da bu ameliyat tekniğiyle tedavi edilebilir.

Aşırı kilosu olan kişilere bu ameliyat uygulanamıyor

Göbek deliğinden laparoskopik tek-port böbrek ameliyatı aşırı kilo sorunu olan hastalara uygulanamamaktadır. Bu hastalarda göbek deliği, yapısal olarak böbreklerden çok uzak hale geldiği için ameliyat zorlaşır ve bazen imkansız hale gelebilir. Normal ya da normalden az kiloya sahip kişilerin bu ameliyattan yararlanabilme şansı, kilolu olan hastalara göre daha fazladır. Ancak bu konuda kesin sınır ve kısıtlamalar bulunmamakta, hasta cerrah tarafından değerlendirildikten sonra bu cerrahiye aday olup olmadığı belirlenmektedir. Daha önce geçirilmiş mide, bağırsak ve safra kesesi gibi karın cerrahileri de göbek deliğinden yapılacak ameliyatları zorlaştırabilir.

Ameliyat sonrası hastalar daha az ağrı çeker ve ertesi gün taburcu olur

Göbek deliğinden yapılan böbrek ameliyatları, açık cerrahiyle kıyaslandığında hastaya büyük konfor sağlar. Öncelikle büyük bir ekranda dokuların 15-20 kez büyütülerek görülmesi, daha hassas bir ameliyat yapılmasını sağlar ve kanama miktarını azaltır. Hastalar ameliyattan sonra daha az ağrı hisseder ve ameliyat sonrası kullanılan ağrı kesici dozları, belirgin olarak düşüktür. Hastalar ameliyattan sonraki gün taburcu olabilir, birkaç gün içinde normal günlük aktivitelerine ve işine dönebilir.

İlginizi çekebilecek konular

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir