Ellerinizde Ağri ve Uyuşma Varsa…

Ellerinizde Ağri ve Uyuşma Varsa…


Gün içerisinde ellerinizde uyuşma, ağrı ve parmaklarınızda karıncalanma hissediyorsanız bu durum, karpal tünel sendromu yani el bilek kanalı hastalığına işaret edebilir. Artık hayatın önemli birer parçası olan akıllı telefon, tablet ve klavyeler karpal tünel sendromunun son yıllarda en sık görülen tetikleyicileridir. Memorial Hizmet Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü uzmanları, karpal tünel sendromu hakkında bilgi verdi.

El sinirlerinde aşırı kullanıma bağlı bozulmalar meydana gelebilir

“Karpal kanal” denilen yapı, bilek seviyesinde yer alır ve üst kısmında kalın bir bant şeklinde yapı ile örtülüdür. Bu kanalın içerisinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. Median sinir, esas olarak parmakların hissetmesini ve bazı hareketlerin yapılabilmesini sağlar. Karpal kanal sendromu; median sinirin el bileğindeki geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşan hastalıktır. Kanalı daraltan nedenler, median sinirin kanal içinde baskı altında kalması ile sinirin görevindeki bozulmalar el bilek hastalığını oluşturur.

Dokunmatik ekranda uzun süre sayfa çevirmeyin

Önceki yıllarda genellikle daktilo kullananlarda ortaya çıkan bu rahatsızlığa, teknolojinin gelişmesiyle daha sık olarak rastlanmaktadır. Gün içinde parmaklarda uyuşma, elektriklenme hissi, uzun süre elde bir nesne tutulduğunda gücün azalması hastalığın belirtileri arasındadır. Özellikle geceleri ellerde sanki üzerine yatmış gibi uyuşukluk ve ağrıyla uyanmalar başlamışsa ve elleri sarkıtarak veya sallayarak rahatlatma ihtiyacı oluyorsa büyük ihtimalle hastalık ilerlemiştir. Klavyeler veya dokunmatik telefonları kullanırken sürekli yapılan sayfa çevirme hareketleri, fotoğrafları yakınlaştırıp uzaklaştırmak, tıklama ile yapılan işlemler el bileğinde sıkışmaya neden olmaktadır.

Obezite ve diyabet hastaları da dikkat etmeli

Bunun dışında aşırı el işi yapan ev kadınları, daktilo ve bilgisayar kullanımı, enstrüman çalan kişiler, ağır el aletleri ile çalışanlar, titreşimli el aletleri kullanan teknisyenler gibi mesleklerde görülme oranı yüksektir. Bunların dışında obezite, tiroid, diyabet, eklem iltihabı ve gut hastalarında ve hamilelerde sık görülmektedir.

Sıkışıklık hafifse fizik tedavi, şiddetliyse cerrahi işlem

Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından yaşanılan ağrının şiddetine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Teşhiste EMG testi gerekebilmektedir. Eğer sıkışmanın hafif düzeyde olduğu tespit edilirse, bir takım koruyucu yöntemlerle, ele takılan bandajlarla ve fizik tedavi hekimlerinin uyguladığı fizyoterapi tedavileriyle yaşanılan ağrı, hayatı zorlaştırmayacak düzeye indirgenebilmektedir. Fakat sıkışıklık şiddetliyse ve uygulanan diğer yöntemler ağrının dinmesine fayda sağlamadıysa, zaman kaybetmeden cerrahi müdahaleye başvurulmasında fayda vardır. Gelişen cerrahi yöntemlerle, lokal anestezi ile elin iç yüzünden 1,5 – 2 cm’lik kesi ile gerçekleştirilen ameliyat sayesinde hasta bileğindeki sıkışıklıktan kurtulup, aynı gün taburcu olabilmektedir.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri