Diş Ağrısı

“Hekimden sorma çekenden sor demişler, acısını dertlerin çare gösteren değil, çeken bilir demişler” sözleri o derece anlamlıdır ki, hakikaten bazı ızdırapları ve ağrıları ifade etmeye yetecek bir alfabe yoktur. Diş ağrısı da öyle bir ağrıdır ve  şiddetlendikçe tüm metabolizmayı alt üst eder, kıvrandırır ve reçete aratır. Ağrıyan dişe alkol basmalar mı istersiniz, balla, sirkeyle yapılan gargaralar mı, şiddetli ağrı kesicileri arka arkaya yuvarlamak mı ve daha bir sürü kulaktan dolma geleneksel çözüm. Dişi ağrıtan faktörler diş taşı mıdır , düşen dolgular mı, oyula oyula sinire dayanan çürükler mi, yoksa 20’lik dişler mi önce bunu tespit etmek gerekir. Sebep ne olursa olsun insanı canından bezdiren, yaşam kalitesini düşüren ve tedavi edilmediği takdirde ciddi hastalıklara da sebebiyet veren diş ağrılarını önce ufak tefek ve pratik çözümlerle halletmeye çalışmalı, eğer sorun ilerlemiş ve dişteki problem amatör çözümlerle aşılamayacak seviyeye gelmişse diş hekimini ziyaret etmenin vakti çoktan gelmiş demektir.Bu yazıda diş ağrısına ne iyi gelir , diş ağrısı için ilaç olarak ne kullanılabilir, diş ağrısını ne geçirir sorularının yanıtları ile karşılaşacak, ayrıca yine çok merak edilen hamilelikte diş ağrısı konusunun ana hatlarını bulabileceksiniz.Diş ağrısının ana sebebi, dişlerde çürüme ve iltihabi durumlardır. Diş ağrısı akşam saatlerinde daha da şiddetlenir. Diş ağrısı apansız başladığında o an doktora gitme şansınız yoksa, acil ve pratik çözümlere başvurabilirsiniz.Bakalım en acil tarafından diş ağrısını ne geçirir, diş ağrısına çözüm olarak neler yapılabilir, diş ağrısını ne keser bir göz atalım.

Diş Ağrısını Ne Geçirir

  • Bir su bardağının yarıdan fazlasını sirke ile doldurun ve üzerini tamamlayacak kadar da su ilave edin. Karışıma 1 çay kaşığı da tuz ekleyin ve ağzınızı bununla çalkalayın. Karışımı ağzınızın içinde ağrıyan dişin olduğu tarafta daha fazla tutabilirsiniz. Sirkeli karışım aniden başlayan ve şiddetlenen diş ağrısını hafifletir ve size biraz rahat bir nefes aldırır.
  • Bir parça pamuğun üzerine biraz alkol damlatın ve ağrıyan dişin üzerine yerleştirin. Bu yöntem de diş ağrısına çözüm olarak kullanılabilir.
  • Karanfil de diş ağrısı tedavisi ile anılan ve bu konuda hayli maharetli olan bir aktariyeliktir. Bir adet kuru karanfil tohumunu ağrıyan diş üzerinde beklettiğinizde uyuşturucu etkisi göstererek ağrıyı kestiğini görebilirsiniz. Karanfil yağı da bu iş için hayli etkilidir. Hatta karanfilden daha etkilidir denebilir. Bir pamuk üzerine yaklaış 10 damla kadar karanfil yağı damlatarak ağrıyan diş üzerine yerleştirebilir ve ağrıyı bu şekilde baskılayabilirsiniz.
  • Defne yaprağı ile sirkeyi bir arada kaynatarak bu karışım ile ılındığında gargara yapabilirsiniz.
  • Adaçayı da diş ağrısına çözüm olarak yaygın anlamda kullanılan bir bitkidir.
  • Sarımsağı ezerek ağrıyan dişin çevresine sürün ve antibiyotik etkisi ile ağrının kesilmesini bekleyin. Bu da çok etkili bir yöntemdir.
  • Taze nane yapraklarını ezin veya blenderdan ya da rondodan geçirin. Üzerine biraz su ilave ederek 1-2 gün bekletin. Ağrıyan dişe bu karışımı uyguladığınızda  ağrının zayıfladığına tanık olabilirsiniz.
  • Dişinizde iltihap varsa soğuk kompres iyi gelir. İçinde buz olan bir torbayı yanağınızın üzerine koyarak, iltihaptan kaynaklanan sancıyı almasını bekleyin.
  • Buğday çimi suyu ve zerdeçal de  yine son derece etkili ve doğal yollardan diş ağrısını kesen çözümlerdir.
  • Karabiber tohumunun da diş ağrısına çözüm olduğunu söylemeden geçmeyelim.
  • Diş ağrısı tüm bunlara rağmen hafiflemiyor ve sizi çaresiz bırakıyorsa, diş ağrısı için ilaç olarak aneljezik yani ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Majezik ve Apranax oldukça ağır ama bir o kadar da etkili ağrı kesicilerdir. Dozunu çok abartmadan alabilirsiniz.

Bu acil çözümler sayesinde diş hekimine gidene kadar geçici rahatlama sağlayabilirsiniz.Diş ağrısı nasıl geçer sorusu insanlık tarihi kadar eskidir sanırız. Çünkü bir sorun geliştiğinde dişler ve diş etleri bunu ağrı şeklinde belli eder.Diş ağrısı için ne yapılmalı sorusuna bir yanıt da ilk etapta dişleri fırçalamak olmalıdır. Belki az evvel yediğiniz bol şerbetli bir tatlı yahut çikolata parçası, ya da asitli ve şekerli bir bardak meşrubat, diş minesinde hafiften belirmeye başlayan minik çatlaktan içeri sızarak diş ağrısını oluşturmuş olabilir. Tüm dişleri, ama özellikle de ağrıyan dişi hafif hareketlerle fırçalamak ve etrafındaki bakterilerle birleşerek asite dönüşen yemek artıklarını ve şekeri uzaklaştırmak ağrıyı hafifletebilir hatta tamamen yok edebilir.Bu arada hatırlatmakta fayda var; diş ağrısı için ne yapılmalı sorusunu asla, ağrıyan diş üzerine aspirin ve benzeri ağrı kesici hapları direkt olarak uygulamak şeklinde yanıtlamamak gerekir. Ağrıyan diş üzerine doğrudan ağrı kesici hap uygulamak hem bir işe yaramaz, hem de çok sağlıklı bir yöntem değildir. Bu ilaçların içeriğindeki maddeler, dişin etrafındaki diş eti, yanak içi gibi yumuşak dokularda tahriş oluşturabilmektedir.

Hamilelikte Diş Ağrısı

Bir de hamilelikte diş ağrısı konusu vardır ki; hayli hassa ve üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Hamileliğin ilk aylarında meydana gelen bulantı v kusmalar neticesinde, anne adayının ağzında asidik ortam artar, tükürük miktarı azalır. Bir de bunun üzerine iştahı artan ve özellikle şekerli ve karbonhidrat içeren gıdalara yönelimi artan anne adayının dişleri çürümeye daha elverişli duruma gelir. Tüm bunların üstüne diş bakımı ve diş fırçalama rutini de aksatılırsa dişlerde çürüme hızlanabilir.Peki  halde anne adaylarının diş ağrısını ne keser, bu ağrıyla karşı karşıya kaldıklarında ne yapmaları gerekir, bunu bilmeleri oldukça önemli. Diş hekimleri ve kadın doğum uzmanları anne adayların, hamile kalmadan evvel tüm diş bakımlarını yaptırmalarını, dişlerinde hiç çürük olmadığından emin olmaları gerektiğini salık veriyor. Ama diş hekimleri, diş problemleri  hamilelik sürecinde meydana gelmişse, tedavinin doğumdan sonraya bırakılmasını da öneriyor. Çok gerekliyse diş tedavisi hamileliğin 4. ve 6. aylarında yapılabiliyor. ilk 3 ayda bebeğin organ gelişimi meydana geldiği için, diş tedavisi önerilmiyor. Ama anne adayındaki diş problemi çok acil ve tedavi edilmesi elzem bir durumsa, hangi ayda olunursa olunsun, diş hekimi kadın doğum uzmanına durumu konsülte ederek tedaviyi gerçekleştirebilir.  Sorun diş eti kaynaklıysa  hamileliğin her ayında müdahale edilebiliyor. Böyle bir sorunda diş hekimi gerekli teşhisi koyarak tedavi seyrini planlayacaktır.Diş ağrısı yapan en yaygın sebeplerden diğer ikisi de diş taşı ve 20’lik diş ağrısıdır. Diş bakımı ihmal edildiğinde dişleri üzerinde biriken maddelerin sertleşmesi hem ağrıya sebebiyet verebilir hem de diş etlerini iterek diş eti çekilmesi sorununa zemin hazırlar.20’lik diş ağrısı ise çoğu kişiyi canından bezdiren, apse yapan, yemek yemeyi, lokmaları çiğnemeyi zorlaştıran, ızdıraplı bir süreç olabilmektedir. 20’lik diş ağrısından genellikle lokal anestezi uygulanarak yapılan cerrahi müdahale ile kurtulunabilmektedir.Özet olarak diş ağrısına ne iyi gelir sorusuna geçici doğal çözümler ve mutlaka bir diş hekimine başvurmak cevabını vermeliyiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri