Daha çok hamilelik ile birlikte anılan folik asit, normal insanlar için de son derece önemli bir vitamindir. B vitamini grubundan olan bu özel vitamin, vücutta pek çok önemli görevde yer alır. Vücutta yeterli miktarda bulunmadığında sağlığı etkileyen folik asitin eksikliğinde; yorgunluk, baş dönmesi, unutkanlık, aşırı yorgunluk ve nefes darlığı gibi şikayetlerin görülmeesi büyük olasılıktır. Aynı belirtiler bir başka B vitamini grubu üyesi olan B12 eksikliğinde de meydana geldiği için folik asit eksikliğini tam olarak ancak doktor kontrolünde yapılan testler ile tespit edebilirsiniz.Hamilelik döneminde ya da hamile kalmadan önce kullanılmaya başlanan folik asit nedir sorusunun cevabını pek çok kişi merak ediyor. B9 ya da folat asit olarak da adlandırılan bu vitamin, DNA sentezi ve hücre bölünmesinde büyük rol oynuyor. Folik asit yönünden zengin besinler tüketilmediğinde bu önemli vitaminin eksikliği ortaya çıkabilir. Bu durumda böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarından kaynaklanan sık tuvalete çıkma, unutkanlık, kan dolaşımı ile ilgili rahatsızlıklar ya da vücutta informasyon durumları ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde bebeğin anne karnında gelişimi için büyük rol oynayan folik asitin, otizmi önleyebileceği de belirtiliyor.
Folik Asit Ne İşe Yarar?
İnsan vücudu için çok faydalı olan folik asit, pek çok vücut hücresi ve organı için önemlidir. Hücre gelişimi ve organ bölünmesinde etkili olan bu vitamin, özellikle hamilelik döneminde her anne adayına verilir. Hamileliğin ilk 3 ayında daha sık kullanılan folik asit, bebeklerin beden ve zeka gelişimine büyü katkı sağlıyor. Hamilelik dışında sağlıklı bir insanın beden sağlığı için de gerekli olan bu vitamin, kan dolaşımını düzenler. Damarlarda ya da kan ile ilgili hastalıkları önlemek, tedavisinde yardımcı rol oynamak da folik asitin görevleri arasında yer alıyor. Felç, kalp krizi ya da bunama gibi tatsız durumlar ile karşılaşmamak için folik asit eksikliği belirtileri baş gösterdiğinde hemen doktora başvurup gerekli vitamin takviyesinin alınması gerekir.
Folik Asit Faydalar
- Folik asitin faydalarını kısaca aşağıdaki şekilde maddelendirebiliriz.
- Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar. Özellikle kadınlarda ortaya çıkan rahim ağzı kanserine karşı önleyici özelliktedir.
- Kansızlık sorununa iyi gelir.
- Unutkanlık, bunama, alzheimer gibi hastalıklara karşı etkilidir.
- Ani felç ve kalp hastalıklarına karşı etkilidir.
- Hamilelikte bebeğin gelişiminde büyük rol oynar, annenin sağlıklı gebelik geçirmesini sağlar.
- Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda etkilidir.
- Yeni doku ve hücrelerin oluşumunda rol oynar.
Folik Asit Nelerde Bulunur?
Faydaları ve vücut için gereksinimi hakkında verdiğimiz bilgilerin ardından folik asit nelerde var sorusuna da maddeler halinde cevap vermek istiyoruz.
- Mercimek: Folat asit bakımından en güçlü besinlerden biridir.
- Yapraklı yeşillikler: Koyu yeşil yapraklı sebzelerin çiğ olarak tüketilmesi, folik asit alımını sağlar.
- Turunçgiller: Mandalina, greyfurt, portakal, limonu kapsayan turunçgillerden özellikle portakal da yüksek miktarda folik asit bulunur.
- Kuşkonmaz: Özellikle buharda pişirdiğiniz kuşkonmaz, folik asit ihtiyacınızın büyük kısmını karşılayacaktır.
- Brokoli: Günlük folik asit ihtiyacının 1/4 oranını karşılar.
- Ay çekirdeği: Bir avuç ay çekirdeğinde yüksek miktarda folik asit bulunur.
- Kuru fasulye: Türk yemek kültüründe geniş yere sahip olan kuru fasulye, B9 vitamini açısından da zengindir.
- Tahıllı besinler: Tahıllı ekmek ve kahvaltılıklarda yüksek miktarda folik asit bulunur.
Folik asit nedir, faydaları hakkında verdiğimiz bilgilerin ardından hamilelikte folik asit kullanımı başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz. Bu yazımız ile daha sağlıklı bir hamilelik geçirmek için ihtiyacınız olan folik asit değerlerini ve folik asit alımını öğrenebilirsiniz.