Batık Tırnak Nasıl Düzeltilir

Tırnak batması son derece ızdırap verici ve can yakıcı bir süreçtir. Ergenlik çağındaki gençlerde fazlaca görülen tırnak batması, yetişkinlerde de sık rastlanılan bir problemdir. Tırnak batması en kısa ve öz anlatımla sert tırnağın yumuşak dokuya batarak sıkıştırması ve tahrip etmesidir. Bu tahribat sırasında enfeksiyon durumu gelişir ve oluşan yara büyük bir ızdırap verir. Tırnak batması çoğunlukla ayak baş parmağında görülür. Görünüm olarak kızarıklık, şişlik ve ağrı görülür. Ayakkabı giymek çok zorlaşır hatta imkansız hale gelir. Tırnakta oluşan akıntı koku da yapabilir. Yanlış ve ayağa dar gelen ayakkabı seçimi, tırnakları çok kısa kesmek, hiç törpülememek, ayağa gelen darbeler sonucu tırnakta oluşan tahribat, fazla kilolar sebebi ile tırnağın ete gömülmesi ve kalıtımsal faktörler, tırnak batmasına sebep olurlar.Tırnak batması evde tedavi edilmeye çalışılmamalı, mutlaka bir hekime danışılmalı ve tıbbi tedavi alınmalıdır. Hekim, yapacağı muayenede enfeksiyonun durumunu değerlendirir ve ona göre bir tedavi şekli belirler. Eğer yumuşak deride ağır bir enfeksiyon varsa önce bu durum tedavi edilmeli, sonrasında cerrahi müdahale yapılmalıdır. Ama enfeksiyon hafifse, önce cerrahi müdahale yapılmalı, sonra tedaviye geçilmelidir. Operasyonlarda asıl amaç tırnağı çekmekten ziyade, batık tırnağı özel aparatlarla kaldırarak tırnak etini rahatlatmaktır.Tırnak batması çok ileri evreye geldiyse mutlaka profesyonel yardım alınmalı ve uzman bir hekime başvurulmalıdır ama eğer tırnak batması erken evredeyse evde de uygulanacak tedavi yöntemleriyle cerrahi müdahaleye gerek duymadan da bu sorunun üstesinden gelinebilir.

  • Tırnak batması olan ayağı günde 4 sefer sıcak suda bekletmek rahatlatıcı etki sağlar.
  • Ayağı, sabah ve akşam günde 2 sefer sabunlu suyla yıkamak ve ayakları temiz ve özellikle de kuru tutmak önemlidir.
  • Özellikle kadınların yüksek topuklu ve/veya çok sıkı ve dar ayakkabılar giymekten kaçınması tırnak batmasını önleyici bir husustur.
  • Taraklı ayaklara sahip olan kadınların çok dar ve sıkı ayakkabılar giymekten kaçınmaları doğru olacaktır.

Ayak derisine batan tırnağı köşesinden hafifçe ve yavaşça kaldırmaya çalışmak ve bunu gerçekleştirdikten sonra tırnak ile parmak derisi arasına küçük bir parça pamuk yerleştirmek de iyi bir çözümdür. Bu işlem biraz acı vericidir ama işe yarar. Ayağı sıcak suda beklettikten sonra tırnak ile deri arasına konulan pamuğu biraz daha ileri ittirmek ve pamuğu her gün mutlaka değiştirmek gerekir.  1 yahut 2 hafta içinde tırnak uzar ve batma şikayeti de ortadan kalkmış olur.

  • Bu evreler sırasında, acı ve ağrı hissini teskin etmek için ağrı kesici kullanılabilir.
  • Bu müdahaleleri yaptıktan sonra bile tırnak batması probleminde herhangi bir gelişme ve düzelme meydana gelmezse vakitlice hekime gitmek gerekir.
  • Hekim, muayenenin ardından eğer gerekli görürse tetanos iğnesi vurabilir. İltihaplanmanın kemiğe gelip gelmediğini de anlamak gerekir. Bunun için hekim röntgen  de önerebilir.
  • Tırnak batması operasyonunda lokal anesteziden sonra hekim gerekli işlemleri yapar, batan tırnağı özel aletler yardımıyla batan deriden ayırır ve pansuman yapar. İltihap kurutucu olarak da antibiyotik tedavisi uygulayabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler