Kinoa Bitkisi

Kinoa bitkisi, kinoa Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ama ülkemizde henüz tam anlamıyla yaygınlaşmamış ve tam olarak bilinmeyen bir besindir ve hemen hemen tüm aminoasitleri içermektedir.Kinoa tam anlamıyla tahıl sınıfında görülmese de bir tahıl türüdür. Ama kinoa bitkisinin yemişlerinden elde edilmektedir. Besin değeri hayli yüksek olduğundan da dünyada gün geçtikçe popüler olmaya başlamıştır.Kinoa da pirinç, buğday ve arpa gibi pişirilebilmektedir. Pişirme süresi de pirince göre daha kısadır. 15 dakika gibi bir sürede pişer.

Kinoa Yetiştiriciliği

Kinoa bitkisinin gelişme süreci ortalama 90 ila 120 gün arasında değişmektedir. Tek yıllık bir bitki olan kinoa, insan ve hayvan beslenmesi üzerinde son derece faydalı bir bitkidir. Kinoa kumu ve tınlı topraklarda daha iyi yetişir. 6 ila 8.5 arasında değişim gösteren toprak ph değerine gereksinim duyar.Kinoa tohumlatı Türkiye’de deneme amaçlı olarak Çukurova’da, tohumlar arasındaki mesafe 50 santim olacak şekilde ekilmiş ve yaklaşık 3 ay sonra hasat edilmiştir.Ege Bölgesi’nde de kinoa ekilmiş ve tohum sıraları arasında 70 santim mesafe bırakılmışır. Bu ekim de başarılı olmuştur.Kinoa bitkisi makineli tarıma son derece uygun bir üründür. Hasat edilme işlemi biçerdöverle yapılabilir. Ekim ayında 7-11 derecelik toprak sıcaklığı ister. Sıra aralığının ise 50 ila 75 santim aralığında olması önerilmektedir.Kinoa kuraklığa da dayanıklıdır ve yetişirken 350-400 mm. Suya gereksinim duyar. Mayıs ayı başlarında ekilirse haziran ortalarına kadar suya ihtiyaç duymaz. Sulama işlemi yağışların yetersiz olduğu temmuz ve ağustos aylarında yapılmalıdır.Yabancı tozlaşma oranı %10-15 civarıdır. Çimlenen kinoa ilk iki haftada yavaş büyüme gerçekleştirir. Bu süreçte yabancı otlara karşı hassastır ve yabancı otlarla rekabet edemez.Kinoanın hasadına gelince; kinoa kuruyup soluk sarı yahut kırmızımsı renge döndüğü ve yaprakları da döküldüğü vakit hasat vakti gelmiş demektir. Hasat işlemi biçerdöverlerle yapılır. Kinoa, tohumu için yetiştirilen bir bitki olsa da, otu içinde yetiştirilebilmektedir.

Kinoa Besin Değeri

Kinoa besin değeri olarak son derece zengin bir besindir 100 gram pişmiş kinoada yaklaşık 120 kalori vardır. Magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum, ve demir lifi içeren kinoa, bol miktarda da bitkisel protein içerir.100 gram kinoada:

  • 21.3 g karbonhidrat
  • 4.4 g protein
  • 1.92 g yağ
  • 2.8 g lif
  • 17 mg kalsiyum
  • 7 mg sodyum
  • 172 mg potasyum
  • 5 mg vitamin A
  • 1.49 mg demir

Kinoa Bitkisinin Çölyak, Migren ve Diabete Faydası da su götürmez bir gerçek. Kinoada gluten adı verilen protein olmadığından çölyak hastaları ve glüten alerjisi olan kişiler için son derece faydalı bir besindir. Migren ve diyabete da faydalı olduğu bilinen kinoa, tüm bu özelliklerini, içeriğindeki aminoasitlerden ve minerallerden almaktadır.

Kinoa Bitkisi Fiyatı

Kinoa Türkiye’ye henüz yeni gelen bir bitki olduğu için, az bulunan ürün kategorisinde değerlendirilir ve fiyatı da buna bağlı olarak yüksektir. Yarım kilogram kinoanın fiyatı yaklaşık olarak 30 TL civarındadır. Kinoayı organik ürün satan marketlerden, süper marketlerden ve internet ortamından temin etmek mümkündür

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir