Epilepsi Cerrahisi

 

Epilepsi (sara) sinir hücrelerinden çıkan aşırı uyarılma ile beyin fonksiyonlarının bozulmasını tanımlayan vücudun anormal ritmik kasılmaları ile birlikte seyreden bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemler önemli bir seçenek olabilmektedir. Memorial Hizmet Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Bölümü Uzmanları, epilepsi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Dirençli Epilepsi Nedir?

Epilepsi çoğunlukla genel önlemler ve ilaçlarla kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Bu hastaların bir kısmında bir veya birkaç ilaç kullanımına karşın nöbetler kontrol altına alınamaz buna dirençli epilepsi denilmektedir.

Kimler Epilepsi Cerrahisi Adayıdır?

En az iki antiepileptiğin, 1 yıl, yüksek doz ile kullanılmasına karşın hala yaşamı sınırlayan nöbet aktivitesinin bulunmasına dirençli epilepsi denir ve bu grup cerrahi adayıdır

Epilepsi Cerrahisi Nedir?

Epilepsi cerrahisindeki amaç sara krizini tetikleyen bölgenin bazı cerrahi girişimler ile çıkarılması veya baskılanmasıdır.

Hastanın Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmalıdır?

Epilepsi cerrahisinin adayları epilepsi ile ilgili nöroloji hekimleri tarafından belirlenir. Dirençli epilepsi tanılı hastalar bir dizi tetkikler ile incelenir. Bu tetkikler uzun süreli video EEG monitörizasyon kayıtlarını, manyetik rezonans (MR) incelemelerini Spect ve PET gibi bazı nükleer görüntüleme tekniklerini ve kimi zaman anjiografi eşliğinde yapılan testleri içerir.

Bunların takiben cerrahi adayı olduğu düşünülen hastalar beyin cerrahi, nöroloji, nükleer tıp uzmanı ve psikiyatri / klinik psikolog tarafından oluşturulan bir konsey ile değerlendirilir ve cerrahi  kararı verilir.

Cerrahi Teknikler:

a)    İnvaziv Elektrod yerleştirilmesi: Cerrahi adayı olan hastanın sara krizinin kaynağı net belirlenemezse odağın tespiti için kullanılır. EEG odasında elektrodlardan gelen sinyaller incelenir. İkinci aşamadaki odağın çıkarılma işleminde hangi kısmın çıkarılacağı bu kayıtlama ile tespit edilmiş olur.

b)    Rezeksiyonlar: Sara krizinin odağı olabilecek beyin kısmının çıkarılması esasına dayanır. İşlem anında beyinin önemli bölgelerini korumak için bazı özel tekniklerle ameliyat anında inceleme yapılır (nöromonitörizasyon).

c)    Vagal Sinir Stimülatörü: Özel bazı vakalarda kullanılmaktadır. Boyunun sol yanından geçen vagal sinirin bir elektrod ve pil sayesinde uyarılması prensibi ile çalışır.

Cerrahi Sonrası: Hasta yoğun bakıma alınır. Bir gece yoğun bakımda gözlenir ve ardından servise alınır. Cerrahi sonrasında hasta ilaçlarını almaya devam eder. İlaçları tedrici olarak zamanla azaltılır ve kesilir. Hasta ameliyat sonrası 3. günde taburcu olabilir. Ameliyat sonrasında 12. günde dikişleri alınır.

Ameliyat sonrasında hastanın belirli aralıklarla kontrol edilmesi çok önemlidir.

İlginizi çekebilecek konular

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir