Emzirme Döneminde Beslenme

 

Yeni doğan dönemi bebeğin büyümesinin en hızlı olduğu dönemdir. Dolayısıyla bu dönemde beslenme hem bebek hem de anne için çok önemlidir.

Emzirmenin Bebek Sağlığı Üzerine Etkisi

  • Anne sütünün içeriği annenin depoları ve annenin beslenmesi ile oluşur. Bu sebeple annenin ihtiyacına ek olarak günlük beslenmesine, anne sütü için gereken besin ögeleri de eklenir.
  • Anne sütü bebeğin büyümesi ve gelişimi için en temel besindir. İlerleyen dönemlerde diyabet gibi kronik hastalıkların riskinin azaltılması açısından da harika bir besindir.
  • Anne sütü bakteri ve virüs hastalıklarına karşı bebeği koruyan özel antikorlar içerir.
  • Anne sütü bebeği, astım ve alerjik reaksiyonlara karşı korur.
  • Emzirmenin bir diğer olumlu etkisi anne ve bebek temasını, etkileşimini sağlayarak bağ kurmalarını arttırır.
  • Yapılan çalışmalarda ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklerde kulak enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonu ve ishal daha az görülmüştür.

Doğumdan sonra herhangi bir özel durum yoksa bebek ilk bir saat içinde anne sütü alımına başlamalıdır. İlk 5 günkü anne sütüne kolostrum denir. Kolostrum içerik olarak bağışıklığı güçlendiren maddeler içerir. Bu sayede bebeğin hastalıklara karşı korunmasında büyük rol oynar.

Daha sonra ilk 6 ay sadece anne sütü (su bile olmadan) ile beslenen bebek için anne sütü, bebeğin hayatı boyunca sağlığını belirleyen en önemli besin olmaktadır.  6.ayda anne sütü tek başına bebeğin gereksinimlerini karşılamaya yetmediği için ek gıdaya başlanmalıdır. Çok geç ya da çok erken ek gıdaya başlamak bebeğin beslenme ile ilgili sorunlar yaşamasına yol açabilir.

**Anne sütüyle ilgili sayfalarca olumlu etkiden söz edilebilir. Bu kadar mucizevi olan bir besin için anne beslenmesinde bazı püf noktalar, süt arttıran besinler ve dikkat edilmesi gereken durumlar vardır:

  • İlk 6 ay sağlıklı bir annenin beslenmesine eklenmesi gereken enerji sadece 500 kaloridir. Halk arasında 2 kişilik yemelisin, bolca yemelisin gibi öneriler doğru değildir.
  • Anne sütünün artmasına en büyük destek sudur. Günde en az 3 litre su tüketimi önerilir. Her emzirmeden sonra 1 bardak sıvı alımı gerekir. Su, ev yapımı şeker ilavesiz meyve suyu, ayran gibi içecekler emzirme sonrasında tüketilecek anne sütünü arttıran içeceklerdendir. Emzirme döneminde çay ve kahve sütün kalitesini olumsuz etkilediği için mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
  • Emzirme döneminde annenin emzirmeye bağlı olarak gebelikte aldığı fazla kilolar da bir yandan normale dönmektedir. İlk aylarda zayıflama diyeti önerilmez, sağlıklı ve dengeli beslenerek diyetisyen kontrolünde süt miktarı ve kalitesi arttırılarak kilo kayıpları takibi yapılmaktadır.
  • Gebelikte yüksek kilo kazanımı varsa bile annenin hızlı kilo kaybetmesi tavsiye edilmez. Haftalık kilo kaybı hedefi bu dönemde 500 gramdır.
  • Protein alımı emzirme sürecinde çok önemlidir. Gün içinde yumurta, süt, yoğurt, peynir, et, balık tüketerek günlük protein alımınızı arttırabilirsiniz.
  • Katkı maddesi ve koruyucu madde içeren gıdalar, paketli gıdalar mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
  • Gaz, kabızlık gibi şikayetler için kimyon çayı oldukça rahatlatıcıdır. Ayrıca kuru meyveler, tam tahıllı besinler, yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler, bol su tüketimi, sebze tüketimi kabızlık ve gaz problemlerine iyi gelecektir.
  • Beslenme sürecinde yediğiniz besin kadar besinin hijyeni de önemlidir. Sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Besinler taze olarak tüketilmeli, güvenilir yerlerden besinler temin edilmelidir.
  • Süt arttıran besinler başlığında birçok besin bulabilirsiniz. Genel olarak sağlıklı ve dengeli beslendiğinizde sütünüzün kalitesi de miktarı da bebeğe yetecektir. Çeşitli sebze ve meyveler, kuruyemişler, tahıllar ve protein içeren besinler beslenmenizde her gün bulunmalıdır. Bunun yanı sıra bazı çalışmalarda soğan, sarımsak ve nanenin anne sütünün tadını değiştirdiğini gösterilmiştir. Böylece bebek sütün tadını beğenirse daha fazla emecektir. Bebeği daha fazla emzirmek anne sütünü arttıran en temel etkenlerden biridir. Bazı masaj teknikleri, sütü ayrı bir yere sağarken bebeğin sesinden kokusundan faydalanmak da süt üretimine destek olan etkenlerden gösterilmiştir.
  • Emzirme süreci, anneyi de meme ve rahim kanseri, osteoporoz, anemi gibi hastalıklara karşı korumaktadır. Emzirme hormonları ise anneyi dinlendirir ve uykuya kolay dalmasını sağlar.

Bunları da Okumalısınız :  FODMAP Diyeti

Sütüm Yetiyor Mu?

Annelerin bebekleri hakkında en fazla endişelendikleri konulardan biri sütlerinin bebeklerine yetip yetmediği konusudur. Anne sütünü inceleyecek olursak;

Kolostrum yani ilk süt miktarı fazla olmayan, koyu ve rengi sarımsı olan bir süttür. Miktarının az olması sorun olmamakla beraber bebeğinizin sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olur.

Kolostrumdan sonraki aşama geçiş sütüdür. Doğumdan birkaç gün sonra bebeğin ihtiyaçlarına göre anne sütü artar ve değişir. Doğumdan 10-15 gün sonra ise olgun süt olarak adlandırılan anne sütü halini alır.  Emzirirken sütün ilk kısmı şekerli ve sulu son kısmı ise proteinli ve yağlıdır. Bu yüzden her emzirmede bir meme tamamen boşalana kadar emzirmeyi sürdürmek gerekir.

Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk birkaç gün kilo kaybedebilir. Bu normal bir süreçtir, sütünüz ile ilgili değildir.

Süt miktarı yeterliliği takibi bebeğin kilosu ve idrarı ile anlaşılır:

Kilo alımı bebekte ilk ay 500 gramın altında ise veya 2. haftada doğum kilosundan daha düşük bir kilodaysa bebeğin yeteri kadar süt almadığı anlaşılabilir.

Bebeğin günde 6 defadan az idrar çıkarması ve keskin kokulu, sarı renkli olması da süt miktarının yetersiz olabileceğinin göstergelerindendir.

Genel olarak doktor takibi yapılan anne ve bebeğin diyetisyen desteği de alması bebeğin beslenmesi ve gelişimi açısından önemlidir. Emziren anneler hem kendileri hem de bebekleri için beslenme eğitimi almalıdırlar. Siz de emziren anneyseniz sağlıklı ilerlemek istediğiniz emzirme dönemi yolculuğunuzda bizden destek alabilirsiniz.

 

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler