Dünya Sağlık Örgütü; Tütün bağımlılığı akciğer hastalığı ölümlerini artırdı!

Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporu, tütün bağımlılığının akciğer hastalığı ölümlerini artırdığını ortaya koyuyor. Tütün ürünlerinin kullanımı, solunum yolu hastalıklarına neden olan zararlı kimyasalların inhale edilmesine yol açıyor ve bu da ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Tütün ürünleriyle mücadele etmek ve bu ölümleri önlemek için, sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımının azaltılması gerekiyor.

Tütün Bağımlılığı Her Yıl 8 Milyon İnsanın Ölümüne Neden Oluyor!

Her yıl tütün, en az 8 milyon kişiyi öldürüyor. Milyonlarca kişi de akciğer kanseri, tüberküloz, astım veya tütünün neden olduğu kronik akciğer hastalıklarıyla yaşıyor. Sağlıklı akciğerler, sağlıklı bir yaşam sürmek için şarttır. Bugün ve her gün ciğerlerinizi, arkadaşlarınızı ve aile bireylerinizi tütün kullanmayacağınızı söyleyerek koruyabilirsiniz.

Tütün Bağımlılığının Azaltılması İçin Neler Yapılabilir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ülkeleri Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin (WHO FCTC) tam olarak uygulanması yoluyla tütün bağımlılığı ile mücadele etmeye ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği “MPOWER” politika önlemleri de dahil olmak üzere, örneğin vergilendirme yoluyla tütün talebini azaltarak etkili tütün kontrolü eylemlerini uygulamaya, dumansız yerler oluşturmaya ve bırakma desteği vermeye çağırıyor.

Tütün Bağımlılığı Hangi Hastalıklara Yol Açıyor?

  • Akciğer kanserini tetikliyor
    Tütün kullanımı, dünya genelinde akciğer kanseri ölümlerinin üçte ikisinden sorumludur ayrıca akciğer kanserinin de başlıca nedenidir. Evde ya da iş yerinde pasif içici olarak sigaraya maruz kalmak ayrıca akciğer kanseri riskini artırır. Sigarayı bırakmak akciğer kanseri riskini azaltabilir: 10 yıl sigarayı bıraktıktan sonra, akciğer kanseri riski, sigara içenlerin yaklaşık yarısına düşer.
  • Tütün Bağımlılığı Kronik solunum yolu hastalığı (KOAH)’a neden oluyor
    Tütün kullanımı, akciğerlerde irin dolgulu mukus birikiminin, öksürük ve solunum güçlüğü ile ortaya çıkan kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) başlıca nedenidir. Tütün dumanı akciğer gelişimini önemli ölçüde yavaşlattığı için, genç yaşta sigara içmeye başlayanlar ve ikinci pasif içici olarak sigaraya maruz kalanlar arasında KOAH gelişme riski özellikle yüksektir.
  • Tütün Bağımlılığı Bebekleri yaşam boyu etkileniyor
    Tütün dumanı toksinlerine maruz kalan bebekler, annenin sigara içmesi veya pasif içici olarak sigaraya maruz kalması yoluyla, sıklıkla akciğer gelişmemesi problemi yaşarlar. Pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalan küçük çocuklar astım, zatürre, bronşit ve sık sık alt solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskiyle karşı karşıyadırlar.
  • Tüberküloz hastalığına yakalanma ihtimalini iki kat artırıyor
    Tüberküloz (TBC) akciğerlere zarar verir ve tütün kullanımıyla daha da şiddetli olan akciğer fonksiyonunu azaltır. Sigara içenlerin tüberküloz hastalığına yakalanma ihtimalini iki kat artmaktadır.
  • Hava kirliliğine yok açıyor
    Tütün dumanı tehlikeli bir hava kirliliği şeklidir: 69’unun kansere neden olduğu bilinen 7.000’den fazla kimyasal madde içermektedir. 

Tütün Bağımlılığı Nefesinizi Kesiyor!

Dünya Sağlık Örgütü, 31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Gününde, tütünün akciğer sağlığına verdiği zararı vurguladı. Tütünle ilişkili tüm ölümlerin % 40’ından fazlası, kanser, kronik solunum hastalıkları ve tüberküloz gibi akciğer hastalıklarındandır. Dünya Sağlık Örgütü, ülkeleri ve ortakları, insanları tütünden korunma konusunda koruma eylemini arttırmaya çağırdı.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi ile İlgisi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi ile (SDG) NCD erken ölüm oranının 2030 yılına kadar üçte bir oranında azaltılması hedefine ulaşmak için, tütün kontrolü dünya çapında Hükümetler, topluluklar ve kuruluşlar için bir öncelik olmalıdır.

Adım adım sigarayı bırakma yöntemleri ve ÇOK ETKİLİ BİR FORMÜL

Tütün bağımlılığından kurtulmak için, sigara içenlerin mutlaka bırakma yollarına başvurması gerekir

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir