Dul maaşı, eşi vefat etmiş olan kadınların veya erkeklerin alabileceği bir sosyal hak olarak bilinmektedir. Bu maaş türü, eşinin ölümünden sonra maddi anlamda destek arayan dul kişilere yardımcı olmak amacıyla devlet tarafından sunulmaktadır. Dul maaşı başvurusu ise SGK’ya yapılır ve başvuru işlemleri oldukça kolaydır. Eşlerinden ayrılmış olan dul kişiler de belirli şartları sağladığı takdirde bu maaştan faydalanabilirler. Dul maaşı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için SGK’nın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Dul Maaşı Kimlere Verilir?
Ülkemizde yasalar gereği sigortalı çalışanların vefat etmeleri durumunda maaşları geride kalan eşlerine ve çocuklarına kalmaktadır. Bu maaş ölüm maaşı halk arasındaki deyimi ile dul maaşı olarak adlandırılmaktadır. Maaş alacak kişinin cinsiyeti önemli değildir. Erkek veya kadınlar bu yardım maaşından faydalanabilmektedir. Çalışmak veya emekli olmak yardım maaşından faydalanmak için engel teşkil etmemektedir. Ek olarak vefat eden sigorta sahibinin çocuklarına da maaş bağlanmaktadır. Yetim maaşı adı verilen bu maaştan, kız çocukları sigortalı işe başlamadıkları ve evlenmedikleri takdirde süresiz olarak faydalanırken, erkek çocukları 18 yaşına kadar, öğrenciliği devam etmekteyse 25 yaşına kadar faydalanabilmektedirler.
Dul Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?
Eşlere aylık bağlanabilmesi için birinci şart, vefat eden kişiyle resmi nikâhın olmasıdır. Eşlerinden boşanmış kişiler veya yalnızca imam nikâhı bulunan eşler bu aylıktan faydalanamamaktadır. Dul maaşı başvuru şartları ise şöyledir;
- Eşi vefat ettikten sonra tekrar başka biri ile resmi nikâhlanan kişilerin aylığı kesilir.
- Suistimal etmek amacıyla resmi olarak nikâhlanmasa bile imam nikâhıyla başka biri ile evi paylaşan kişilerin tespiti durumunda yine bu kişiler maaştan faydalanamaz. Dava açılması durumunda yatırılan toplam tutar faiziyle birlikte geri alınabilmektedir.
- Kişinin kendine ait sağlık sigortasının olmaması gerekmektedir.
- SGK’dan maaşlı bir işte çalışmaması gerekir.
- Dul maaşı için başvuracak olan kişilerin aynı evi paylaşan bireyler arasında da SGK kaydı bulunan olmamalıdır.
- Kişinin 65 yaşını aşmış olması, emekli olmuş olması gerekir.
- Vefat eden eşin ne zaman sigortalı olarak çalışmaya başladığı, ne kadar süre çalıştığı, hangi kurumdan emekli olduğu gibi detaylar incelenmektedir.
Dul Maaşı İçin Nasıl Başvurulur?
Dul maaşı almak için kişilerin eşlerinin vefatından sonra bazı kurum ve kuruluşlara başvurması gerekmektedir. Yaşadıkları il ya da ilçede bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapılması gerekmektedir. Farklı ilçede yaşayan kişiler bulundukları ile ikametgâhını aldırdıktan sonra yine aynı ilçede bulunan kurumlara başvuru yapabilirler. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra gerekli bilgilendirme, kurumdaki kişiler tarafından detaylı bir şekilde aktarılacaktır.
Yapılan değişiklikler ile birlikte 650 TL olan bu maaş çift ayların son haftasında hak sahiplerine yatırılmaktadır. Dul maaşı başvuru şartları yerine getirildikten sonra kişiler sorgulamalarını; ALO 170’i arayarak öğrenebilirler. E-Devlet kanalı üzerinden ya da Sosyal güvenlik kurumu şubelerinden araştırarak yapabilirler.
Başvuru İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
- Vefat belgesi
- SGK’ya başvurulmuş ve hayatta olan tüm çocukların SGK kayıt belgesi
- Nikah cüzdanı, nüfus cüzdanı fotokopisi
- Hayatta olan çocuklar okuyorsa veya çalışıyorsa belge fotokopileri
- Vefat eden eşin ölüm tarihinden itibaren 10 yıl boyunca çalıştığı işyerlerinin SGK dökümü
Engelli maaşı nasıl alınır, gerekli şartlar neler? Engelli aylığı neden kesilir?