Diyetisyenlik Mesleği

Ülkemizde ve tüm dünyada hızla artan obezite ve beslenmeye bağlı hastalıklar beslenme biliminin önemini arttırmaktadır. Diyetisyenler genel olarak kişinin sağlıklı beslenmesini destekleyen, öğreten ve bunun korunmasını sağlayan meslek grubudur. Kilo alma, kilo verme, hastalıklarda beslenme, çocuk beslenmesi, gebe beslenmesi, toplum beslenmesi, menü planlama gibi birçok alanda görev alırlar.

Diyetisyen olmak için üniversitelerin 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmek gereklidir. Bunun dışında herhangi bir kurs veya eğitim ile diyetisyen unvanı alınamaz.Bu yazımızda diyetisyenlerden ve diyetisyen olmak isteyenlerden gelen soruları yanıtlayacağız.

  • Diyetisyen psikolog nasıl olunur

Diyetisyen psikolog olmak için üniversitede iki ayrı bölümü bitirmek gerekmektedir. Örneğin Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirip diyetisyen olduktan sonra psikoloji bölümünü de okuyarak diyetisyen psikolog olabilirsiniz. Diyetisyen psikolog nasıl olunur diye soranlar ayrıca bu iki bölümü beraber de okuyabilirler. Çift ana dal sistemi olan üniversitelerde iki bölümden de dersler alınarak daha kısa sürede bitirebilirler.

  • Diyetisyenler yurtdışında çalışabilir mi

Diyetisyenler yurt dışında çalışabilirler. Diyetisyenlik yurtdışı imkanları da oldukça fazladır. Artan obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve birçok hastalık diyetisyenlik mesleğine olan ihtiyacı tüm dünyada arttırmaktadır. Diyetisyenseniz yaşadığınız ülkenin denklik durumunu sağlayarak orada diyetisyenlik yapabilirsiniz. 

  • Türkiye’de diyetisyenlik okuyup yurtdışında çalışmak mümkün müdür?

Türkiye’de diyetisyenlik okuyup yurtdışında çalışmak mümkündür. Ancak bu durum ülkeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Türkiye’de diyetisyenlik okuyup yurtdışında çalışmak için öncelikle gitmek istediğiniz ülkenin denklik programlarını araştırmalısınız. Bazı ülkeler yabancı dil ve Türkiye diplomanızı kabul ederken bazı ülkelerde yüksek lisans yapmak ayrıca o ülkeden de diploma almak gibi denklik şartları gerekebilir. Bu şartlar ülkeye ve döneme göre değişebilir. Ayrıca bazı ülkelerde ingilizce bilmek yeterliyken bazı ülkelerde ülkenin ana dilini bilmek de gerekebilir. Bunun için gitmek istediğiniz ülkenin resmi sayfalarına göz atmalısınız. Yurtdışında diyetisyen olarak çalışmak için yine o ülkenin şartlarına göre ilerlemelisiniz.

  • Uzaktan eğitimle diyetisyen olunur mu

Beslenme ve diyetetik bölümü üniversitelerde yüz yüze programlar şeklinde verilmektedir.Diyetisyen olmak isteyenlerde üniversitelerde derslere devam etme zorunluluğu mevcuttur. Uzaktan eğitimle diyetisyen olunur mu diye soranlar için gitmek istediğiniz üniversiteyle iletişime geçerek uzaktan eğitime devam edip etmediklerini sormalısınız. Uzaktan eğitim mevcut olsa dahi diyetisyen olmak için stajlara gitmelisiniz.

  • Diyetisyen ofisinde olması gerekenler nelerdir?

Klinik açmak isteyen diyetisyenler için ofisin büyüklüğü ve planlama çok önemlidir. Diyetisyen ofisinde kesinlikle olması gerekenler denince akla ilk gelen ölçüm cihazıdır. Yağ , kas ve su analizi yapan ölçüm cihazları diyetisyenler için önemlidir.Ofisin büyüklüğüne göre masa, sandalye mutlaka olmalıdır.Ölçüm analizini görmek için ve diyet yazmak için bilgisayar ve yazıcıya da ihtiyaç vardır. Ofisiniz müsaitse girişte bekleme salonu olması önemlidir. Bekleme salonu için masa, sandalye ve koltuk eklenebilir.Ofiste geçireceğiniz zamana göre mutfak ve tuvalet alanlarının bulunması da önemlidir.Ofis temizlik malzemeleri, galoş, dosya, sehpa gibi ufak detaylar da ofiste unutulmaması gereken malzemelerdir. Ofisi daha ferah ve hoş gösterecek bitki ve aksesuarlar da gelen danışanların iyi karşılanmasına destek olacaktır.

  • Yurtdışında diyetisyen olmak için ne yapılmalıdır?

Yurt dışında diyetisyen olmak hangi ülkeyi baz aldığınıza göre değişmektedir. Farklı bir ülkede üniversitede okumak o ülkede diyetisyen olmanız için yeterli olabilirBeslenme ve diyetetik yurtdışı için de mevcut bir bölümdür. Türkiye’de diyetisyenseniz gitmek istediğiniz ülkenin denklik şartlarını araştırarak yurtdışında diyetisyenlik hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Beslenme ve diyetetik yurtdışı iş imkanları da oldukça geniştir. Tüm dünyada obezite ve kronik hastalıklara savaş için diyetisyenlik mesleğinin önemi büyüktür. Diyetisyen yurtdışı imkanları yine ülkeye bağlı olarak değişmektedir.

  • 18 yaş altı diyetisyen olabilir mi?

Diyetisyen olmak için liseyi bitirdikten sonra üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümünü tamamlamak gerekmektedir. Beslenme ve Diyetetik bölümü ise 4 senelik bir bölümdür. Özetle 18 yaş altı diyetisyen olmak Türkiye’de mümkün değildir.

  • Diyetisyenler hangi kpss puanı ile atanırDiyetisyen atama sayısı yeterli midir?

Diyetisyenler kpss genel yetenek ve genel kültür puanıyla atanmaktadırlar. Bu sınav Türkçe, matematik, tarih, coğrafya, vatandaşlık ve güncel bilgiler sorularından oluşmaktadır. Puanlar sorunun standart sapmasına göre hesaplanmaktadır. Bu sınav sonucuna göre diyetisyenlik için açılan kadrolara başvuru yapabilirsiniz.Diyetisyen atama sayısı her sene değişmektedir. Diyetisyen atama sayısı net olmamakla birlikte 2 sene içinde yaklaşık 100-200 kişilik olmaktadır. 1 yılda mezun diyetisyen sayısı ise 6 bin civarındadır.

  • Diyetisyen kendini nasıl geliştirmelidir

Diyetisyenlik mesleği güncel yaklaşımların yüksek olduğu bir meslektir. Beslenme konusunda bilimsel çalışmalar ve gelişmeler sürekli devam etmekledir. Bu sebeple bilimsel dergilerden ve yayınlardan güncel gelişmeler takip edilebilir. Bunun yanı sıra yüksek lisans yapıp bir alanda uzmanlaşmak da diyetisyenin kendini geliştirmesi için önerilebilir.

  • Diyetisyenlerin önerdiği tartı nedir?

Özellikle online diyet sistemi ile çalıştığımız danışanlarımız tartı önerisi sormaktadırlar. Online diyette veya kişi ölçümlerini evde kendi takip edecekse ev tipi tartılar yeterli olmaktadır. Diyetisyenlerin önerdiği tartılar arasında ayrıca yağ ve kas analizi yapan ev tipi tartılar da vardır. Bu tartılar da size yağ ve kas oranı ile ilgili fikir verecektir.

Bunları da Okumalısınız :  YURT DIŞINDA DİYETİSYEN DESTEĞİ NASIL ALINIR?

Tartının yeri sabit ve düz bir zeminde olmalıdır. Tartı fayans çizgileri gibi pütürlü yerlere denk gelmemelidir.Ayrıca evde ölçüm takibi de yapılması tartının yanı sıra önemlidir. Göbek, bel ve kalça çevresi gibi ölçümler mezura ile alınabilir. 

  • Diyetisyenlik okumak ile ilgili bilgiler

Bize en sık gelen sorulardan biri de diyetisyenlik nasıl bir meslekdiyetisyenlik tıp mıdiyetisyenlik kaç yıl ve diyetisyenlik ea mı gibi sorular olmaktadır. Bu bilgiler özellikle lise öğrencileri tarafından merak edilmektedir. Diyetisyenlik nasıl bir meslek sorusundan başlayalım. Tüm dünyada hızla artan obezite ve kötü beslenmeye bağlı hastalıklar beslenme biliminin önemini arttırmaktadır. Diyetisyenler genel olarak kişinin sağlıklı beslenmesini destekleyen, öğreten ve bunu korumasını sağlayan meslek grubudur. Kilo alma, kilo verme, hastalıklarda beslenme, çocuk beslenmesi, gebe beslenmesi, toplum beslenmesi, menü planlama gibi birçok alanda görev alırlar.

Diyetisyenlik tıp mı ? Diyetisyen olmak için tıp okunmamaktadır. Diyetisyen olmak isteyenler üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmelidirler.

Diyetisyenlik kaç yıl ? Üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümleri 4 yıldır. Hazırlık sınıfı okumak isteyenler için süre 1 sene uzamaktadır. Ancak 2 yıllık bölümlerde veya kurs gibi eğitimlerle diyetisyen olunmamaktadır.

Diyetisyenlik ea mı ? Diyetisyen olmak için lisede eşit ağırlık değil sayısal tercih edilmelidir. Çünkü beslenme biliminde önemli bir ders olan kimya, biyoloji sayısal sınıflarda daha fazladır. Ancak yeni eğitim sistemine göre eşit ağırlık da olsanız sayısal sınavlara dahil olarak Beslenme ve Diyetetik okuyabilirsiniz. Eşit ağırlık diyetisyenlik okumak için sınavdan yeterli puanı almalısınız.

  • Fonksiyonel tıp diyetisyeni nasıl olunur

Fonksiyonel tıp diyetisyeni olmak için bu eğitimi veren kurumlar veya kişilerden eğitim almak gerekmektedir. Fonksiyonel tıp için sertifikalı kurslara katılım ile fonksiyonel tıp diyetisyeni olunabilir.

  • Ücretsiz diyetisyen online diyet alınabilir mi?

Ücretsiz diyetisyen hizmeti devlete bağlı kurumlar tarafından verilmektedir. Bu kurumlar devlet hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri gibi kurumlardır ancak bu kurumlarda online diyet hizmeti bulunmamaktadır.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri