Dişlerimizi Sarartan Maddeler

Fotoğraflarda güzel görünmek neredeyse hepimizin istediği bir şey olsa gerek. Özellikle son yıllarda artan her anı fotoğrafa dönüştürme hatta bu fotoğrafları sosyal medya aracılığıyla paylaşma furyası fotojenik olmayı yalnızca bir istek olmaktan çıkartıp bir çokları için bir takıntı haline getirdi. Güzel bir gülüşe sahip olmak fotojenik olmanın altın kurallarından biri. Ancak ne kadar güzel gülüyor olursanız olun sararmış dişlerle fotoğraflarda kendinizi beğenmeniz biraz zor. Ayrıca bu fotoğrafların bir çoğunun gelişen teknolojinin revaçta nimeti olan özçekim ile çekilmesi, fotoğrafta sararmış dişlerinizin fark edilmemesini neredeyse imkansız hale getirdi. Diş beyazlatma uygulamaları günümüzde diş hekimleri tarafından verilen ve hastanın durumuna göre fiyatı değişen ancak bazı kötü alışkanlıkların devam etmesiyle birlikte kalıcılığı o kadar da uzun olmayan bir uygulama.Hayatta ve birçok şeyde olduğu gibi bir şeyi bozulmadan önce korumak bozulduktan sonra eski haline getirmekten çok daha kolay. Hele de söz konusu sağlığımız olunca bozulduktan sonra eski haline gelmesi çok daha zor oluyor. Peki ne oluyor da zaman içerisinde dişlerimiz güzelim beyazlığını kaybedip sararıyor? Dişlerimizin en ince ve en dışta olan tabakası olan diş minesinin doğal rengi beyazdır. Zamanla ve dış faktörlerin de etkisiyle diş minesi zayıflar ve kendisinin bir altındaki tabaka olan dentin rengini belli etmeye başlar. Tahmin edebileceğiniz gibi dentin sarımsı renkte olan ve dişlerimizin temel yapılarından birisidir. Bu yüzden bizden daha yaşlı insanların dişlerinin daha sarı olması normaldirPeki gerçekten çok mu zor dişlerimizin beyazlığını korumak? Maalesef diş macunu reklamlarında anlatılan kadar kolay olmadığını söylemek zorundayım. Özellikle de genetik olarak yatkınlığı olan insanlar için belli bir yaştan sonra dişlerin beyaz kalmasını sağlamak neredeyse imkansız. Ama bu kişilerin yine de azami dikkat göstererek daha kötü sonuçların önüne geçebileceğini söylemek isterim. Diğer bazılarımız ise genetik açından şanslı bu konuda. Onların ağız içi salgılarının asitlik-alkalilik dengesi sağlıklı beslenmeyle de birleşince uzun yıllar beyaz gülüşlere çok fazla çaba harcamadan sahip olabiliyorlar. Tabi eğer diş sararmasına yol açan kötü alışkanlıkları yoksa. Tüketimine dikkat edilmediği sürece. Dişlerimizin ilk koruyucu tabakası olan diş minelerimizi ve doğal olarak diş sağlığımızı ve güvenle gülümsememizi korumak için kaçınmamız ve dikkatli olmamız gerekenler.

Dişleri Sarartan Gıdalar

1. Siyah Çay

Siyah çay, içerdiği taneciklerin yapısından dolayı diş lekesi oluşumuna neden olan ve bu konuda en başarılı olan içeceklerden biridir. Ülkemizin dünya geneli siyah çay tüketimi sıralamasında zirveye oynadığı düşünülürse, diş sararmasının sebepleri arasında en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında siyah çay gelmektedir. Özellikle günde 3-4 çay bardağı çaydan fazla çay tüketen kişiler bu durumun önüne geçmek için günde en az iki kere dişlerini fırçalamalılardır. Yine de hem genel vücut hem de diş sağlığı açısından yeşil çay daha iyi bir tercih olacaktır.

2. Sigara

Sağlığa zararları saymakla bitmediği gibi diş sararması hakkında olan bir yazıya da sığmayacaktır sigaranın zararları. Günümüzde artık bilmeyen yok fakat eskilerin de dediği gibi ”et tekraru ahsen velev kane yüz seksen” yani yüz sekseninci kere bile olsa tekrar etmek güzeldir. Sigara diş sararmasının en büyük sebebidir. Sigara kullanan kişilerin dişlerini sararmasını en azından geciktirmek için dişlerini düzenli olarak fırçalamaları ve fırçalarken özellikle diş etlerinin dişlerle birleştiği noktayı aşağı yukarı hareketlerle temizlemeleri gerekmektedir. Çünkü sigara aynı zamanda diş etlerinde çekilmeye yol açmaktadır.

3. Asitli İçecekler

Meşhur ilkokul deneyli olan kolanın içerisinde bırakılan bir parça etin bir iki gün içerisinde kaybolması kadar olmasa da kola içmek ve sonrasında dişlerimizi fırçalamamak dişlerimize zarar vermektedir. Kola ve bilumum asitli içeceğin içerisinde bulunan fosforik asit ve sitrik asit diş minelerinin incelmesine ve dolayısıyla sararmasına neden olmaktadır. Ayrıca bu asitli içeceklerin içerisinde bulunan şeker oranının çok yüksek olması sadece bu içeceklerin sadece sararmaya değil çürümeye ve diş kayıplarına yol açması anlamına gelmektedir. Beyaz ve sağlıklı dişler için bu içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak ve bunların yerine daha sağlıklı içecekler olan soda veya ayranı tercih etmek en iyisi olacaktır.

4. Şekerlemeler

Rengarenk oluşları ve sevimli şekilleri ile ne kadar karşı konulamaz görünseler bile, sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmaya devam etmek için uzak durulması gerekenler listemizde maalesef şekerlemeler de yer almakta. Yüksek şeker oranlarının yanı sıra yapışkan olmaları ve dişlerden kolaylıkla temizlenemiyor oluşları onların diş minelerinde incelmelere ve dişler üzerinde lekeler oluşmasına yol açmalarını sağlamaktadır. Yetişkinler bu yiyeceklerden her ne kadar kolaylıkla vazgeçebiliyor olsa da, çocuklar için bu durum o kadar kolay olmamakta ve bu yiyecekler onların diş sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle onların da sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmasını istiyorsak onları bu yiyeceklerden uzak tutmalıyız.

5-Şarap

Kırmızı şarap içerdiği renkli polifenoller ve tanen ile diş lekeleri yapabilmektedir. Beyaz şarap da içerdiği tanen ve asidik yapısı ile diş minelerinin incelmesine neden olmaktadır. Eğer diş hekiminiz tarafından hassas dişlere sahip olduğunuz söylenmişse şarap çeşitleri de diş minelerinizin daha da incelmesine kolaylıkla yol açabilmektedir.

6. Meyve Suları

Kola, gazoz gibi şekerli içecekler yerine tüketilebilecek doğal içecekler olsalar bile meyve suları yüksek miktarda sitrik asit içermektedir. Diğer şekerli içeceklerden çok daha sağlıklı olduklarını vurgulamak gerekir ancak bu içecekler de diş minelerinin incelmesine neden olabilir. Bu yüzden bu içecekleri tükettikten sonra bir bardak su içip dişlerde kalan asitliği temizlemek bu durumun önüne geçmenizde size yardımcı olacaktır.

7. İlaçlar

Bazı tip ilaçlar örneğin antibiyotikler, doksisiklinler ve tetrasiklinler sekiz yaş altı çocuklarda dişlerde sararmaya neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra bazı antihistaminikler ( alerji ilaçları), yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar ve bazı antipsikotik ilaçlar da yetişkinlerde diş lekelerine neden olabilmektedir. Bu tip ilaçları kullanırken doktorunuza yan etkilerini danışmanız ve öncesinde önlem almanız bu durumun önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri