Diş Dökülmesi

Ağzımız sindirim kanalının başlangıcıdır ve mekanik sindirim görevini üstlenir. Diş ve diş eti hastalıkları toplumda en yaygın ve en önemli hastalıklar arasındadır. Dişlerimiz sindirim sistemimiz dışında dış görünüşümüz üzerinde de çok etkilidir. Diş çarpıkları, diş çürümesi gibi diş dökülmesi sorunu da sindirim sistemimizi etkilediği gibi dış görünüşümüzü de etkiler. Bu gibi sorunlar hayat kalitemizi olumsuz yönde etkiler. Bu sorunlarla karşılaşmamak için diş sağlığımıza önem vermeliyiz ve diş hekimimizi düzenli olarak ziyaret etmeliyiz. Doğal dişlerimizin uzun süre dayanmasında ağız ve diş bakımının önemi çok büyüktür. Diş sağlımız açısından flor da çok önemlidir. Flor içeren diş macunlarını günde  3 kere olmak üzere kullanmalıyız ve flor oranı yüksek suları tüketmeliyiz. Bu yazıda da diş sağlımızı olumsuz yönde etkileyen diş dökülmesinin sebeplerinden ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Diş Dökülmesi Neden Olur?

Dişlerde dökülme meydana gelmesi besinleri çiğnememizi imkansız hale getirdiği için, diş dökülmesi farklı sağlık sorunlarına da yol açabilen bir hastalıktır. Peki diş dökülmesi neden olur? Dolaşım, sindirim ve sinir sistemimizde meydana gelen sorunlar maalesef dişlerimiz de etkilemekte ve dökülmeye sebebiyet vermektedir.

1. Diş Çürükleri

Diş dökülmesinin başlıca nedeni olarak çürük dişler görülüyor. Dişlerimizin çürümesine neden olan karbonhidratlı içeceklerin(kola, fanta vs.) ve şekerli, yapışkan(kek, çikolatalı vs.) yiyeceklerin sık sık tüketildiği yanlış beslenme düzenleri ilerde dişlerimizin dökülmesine de sebep olabiliyor. Buna engel olmak için dişlerimizde bir çürük tespit ettiğimiz anda gerekli tedavi için zaman kaybetmeden diş hekimimize başvurmalıyız.

2. Aşırı Stres

Aşırı stres de diş dökülmesinin sebepleri arasında yer alan önemli bir faktördür. Günümüzde aşırı stres her yaş döneminde karşılaşılabilen bir sorundur. Aşırı stresle birlikte gelen diş sıkma ve bununla gelen diş aşınması diş dökülmesine sebebiyet verebilir.

3. Piyore Hastalığı

Piyore oluşum ve gelişim sürecinde çeşitli belirtiler veren bir hastalıktır. Piyore hastalığı kendi içinde tam bir çelişki yaşar. Piyore daha çok minesi sert ve çürük olmayan dişlerde çıkar. Günümüzdeki teorilere göre hastalık sürecini başlatan, mekanik etkilerden çok “diş plakları”dır. Bu plaklar ağız ortamından gelen organik maddeler ve mikroplardan oluşur. Plaklar özellikle diş etlerinin dişleri örten kesiminde ve diş taşları üzerinde ortaya çıkar. Bu plaklarda bulunan mikroplar, diş etinde lezyonların oluşmasına yol açar. İltihap zamanla ilerleyerek diş yuvası kemiği­ne kadar ulaşır. Hastalık bu aşamadan itibaren genellikle dişlerin dökülmesine yol açar. Bu hastalıkların kökeninde yatan sorun açık olmakla birlikte, hastalık be­lirli bir bölgeyle sınırlı olmayıp bütün organizmayı ilgilendirecek bir düzeyde­dir. Ayrıca başta sindirim sistemi ol­mak üzere pek çok organ ve sistemin kötü işleyişi, hormon dengesizlikleri ve kan hastalıkları da dişi çevreleyen dokuları etkiler. Bazı kan kanseri (lösemi) tiplerinde de diş etlerine ilişkin yakınmalar ilk belirtiler olabilir.

Diş Dökülmesi Tedavisi

1. Porselen Diş Kaplama(Kron)

Bir diş eğer tamamen çürümüşse diş hekiminiz ilk olarak size kron tedavisini önerecektir. Ön dişlerde yapılan kronda genellikle porselen kullanılır. Ama azı dişleri için çiğneme esnasında daha büyük bir dayanıklılık kazanması için porselen ile beraber metalde kullanılır.İki dişe bindirilmiş krona köprü denilir. Diş kaybından oluşan boşluk böylece giderilir. Diş hekimi önce köprünün iki ayaklarını hazırlar. Birkaç seanstan sonra köprü madeni yapısıyla bir daha yerinden çıkmayacak şekilde yerine oturtulur.

2. İmplant

İmplant tedavisi hekimden büyük bir uzmanlık ve gayret ister. Bu yüzden diş hekiminizi dikkatli seçmelisiniz. İmplant tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde oldukça başarılı ve kullanışlı bir tedavidir.İmplant tedavisi birçok adımdan oluşur. Öncelikle çene kemiğinde bir delik açılır ve buraya titanyumdan bir çubuk yerleştirilir. Sonra kemiğin bu parça ile uyum sağlayabilmesi için 4 ila 8 ay beklenir. Sonra ikinci bir ameliyatla, yerleştirilen titanyum vidanın başı çıkarılıp yerine bir başlık geçirilir. Bundan sonra müdahale edilen yerin iyileşmesi için 2 – 3 hafta daha beklenir. Sonra diş hekiminiz tedavinin son adımına geçer ve suni dişi titanyum diş köküne yerleştirir. Böylelikle implant tedaviniz tamamlanmış olur.

3. Kısmi Protez

Kısmi protezde sağlam dişlere oturtulmak üzere metal kancalar vardır. Protezin altında metal bir parça bulunur. Diş teknisyeni diş hekiminin ölçümlerinden faydalanarak işlem süresince kullanılacak bir kalıp yapar. Metal bir armatür sıcağa dayanıklı bir kalıba dökülür. Metal eriğin sıcaklığı mumsu maddeyi eriterek onun yerini alır. Sonra armatürün kenarları düzeltilir. Her bir adımda diş teknisyeni kalıbı kullanarak ölçünün uygunluğunu kontrol eder. Sonunda eksik olan dişi armatüre oturtur. Bir protez hazırlanırken yaklaşık 30 değişik safhadan geçer. Ve diş hekiminin protezi hastanın ağzına tam olarak hiçbir tarafı vurmayacak şekilde yerleştirmesiyle son bulur.Diş protezinizi, ağız mukozasının dinlenebilmesi için günde en az 8 saat çıkarmanız gerekmektedir.Dişlerimizin sağlığının, görünüşünün ve güzelliğinin  hayat kalitemizi nasıl etkilediğini çoğu zaman unuturuz. Ancak dişlerimizde bir sorun olduğunda hatırlarız. Günümüzde diş tedavileri epey maliyetli duruma gelmiştir. Bu maddi yükümlülüğe girmemek için dişlerimizi günlük olarak fırçalamalıyız ve düzenli kontrollerimizi yaptırmalıyız. Unutmayın dişleriniz ihmal edebileceğiniz bir şey değildir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri