Dişlerimiz neden ağrır?
Dişlerimiz, mekanik sindirimi başlatan, yediğimiz yiyeceklerden tat almamızı sağlayan organlarımızdır. Dişlerimizin bakımına yeteri kadar özen göstermemiz sonucu yediğimiz yemeklerin artıkları dişlerimizin çürümesi ve iltihaplanmasına hatta dişlerimizi kaybetmemize kadar ciddi sorunlara neden olur. Ayrıca dişlerimizin sağlığı diğer organlarımızın sağlığı ile doğru orantılıdır. Bu nasıl oluyor diye soracak olursanız? Hemen cevaplayalım…Çünkü dişlerin günlük rutin bakımı yapılmazsa, bakteri oluşumu başlar. Bu bakteri plakları zamanla diş taşlarına dönüşerek diş etlerine zarar vererek kalıcı hasarlara neden olur. Bazı insanlar dişlerini günde 3 defa fırçalamalarına rağmen yine de benzer sorunlar yaşamaktadırlar. Hatta bazıları pahalı diş macunlarını, ağız çalkalama sularını, diş iplerini kullansalar bile sonucun aynı olduğunu söylemektedirler. Şu konuda emin olabilirsiniz ki standart ucuz bir diş macunu ile diğerlerinin tek farkı ambalaj ve markalaşmasıdır. Standart satın alacağımız bir diş macunu da diş fırçalamasının gereklerini yerine getirdiğinizde dişlerinize etkili bir bakım sağlamış olursunuz.
Dişlerimiz nasıl fırçalanmalı?
Diş hekimleri normal standart diş macunu ve diş fırçası ile pembeden beyaza doğru fırçalamamız gerektiğini söyler.Pembeden kast ettiği damaklarımız beyaz ise dişlerimizdir. Ön, arka dişlerimizin temizliğinde hep aynı mantığı uygulamamız gerekir. Diş fırçasına nohut büyüklüğünde diş macunu ile damağımızdan dilimize doğru fırçalamamız gerekir. Tabi ayrıca diş ipi ile diş aralarında kalan yemek artıklarını da temizlememiz gerekir. Ve dil temizliği de önemlidir. Eğer bu şekilde dişlerimizi fırçalayıp 6 ayda bir de diş hekimine kontrole gidip duruma göre derin temizlik ya da diş taşları temizliği yaptırarak, ki bu en fazla 30 dk sürer, dişlerimiz sağlıklı ve bakımlı olacaktır.
Diş temizliğine dikkat etmezsek ne olur?
Eğer bunlara dikkat etmezsek bir gün şiddetli bir diş ağrısıyla karşı karşıya kalabiliriz. Genel olarak diş ağrıları akşam iyice şiddetlenir. Diş ağrısının ne kadar kötü olduğunu bilmeyen ve hayatı boyunca yaşamayan yoktur herhalde. Akşam saatlerinde böyle şiddetli diş ağrılarına diş hekimine gidemiyorsanız, evde bulunan malzemelerle çözüm bulabilirsiniz. Ama bunların geçici olduğunu unutmamalıyız ve mutlaka diş hekimine gitmeliyiz.
Peki diş ağrısına iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Öncelikle dişinizi fırçalayın ve diş ipliği ile diş arasında yemek artığı vs varsa onları temizleyin. Ağrıyan dişinize kendiniz evde bulunan malzemelerle gargara yapabilirsiniz.Bunun için,bir su bardağının içine yarısından daha fazla olacak şekilde üzüm ya da elma sirkesi koyun, geri kalanını da ne sıcak ne soğuk ılık su ekleyip içine 1 çay kaşığı kadar tuz koyup karıştırıp bir çözelti karışımı oluşturun. Bu karışımdan bir ağız dolusu olacak şekilde ağrıyan dişinizin olduğu yerde tutun. Ayrıca bu karışım ağız çalkalama suları gibi zararlı olmayıp yuttuğunuzda bir sorun oluşturmayacaktır. Yapılan araştırmalar sonrası ağız çalkalama sularını yutan kişilerin infertiliteye, yani kısırlığa, neden olduğu sonucuna varılmıştır. Her zaman doğal malzemelerle kendimizin yaptığı şeyler daha zararsız ve faydalı olduğu da unutmamamız gereken bir konudur.Başka bir öneri de, ağrıyan dişinize karanfil sürmeniz ya da karanfil yağını pamuğa sürüp ağrıyan dişinize sürün. Eğer evinizde karanfil yağı yoksa küçük bir kabın içine biraz sıvı yağ ve birkaç adet karanfil koyup en az bir gece bekletin. Böylelikle karanfil yağı elde etmiş olacaksınız. Karanfil dişi uyuşturarak ağrının azalmasına sebep olur.Diğer yapacağınız şeyler-Bir çay kaşığı zerdeçal baharatını su ile karıştırarak ağrıyan dişinize uygulayabilirsiniz.-Tohum karabiberi ağrıyan dişinize koyabilirsiniz.Bunların dışında diş ağrısına iyi gelen diğer bir şey de şüphesiz sarımsaktır. Sarımsağın ağrı kesici özelliği vardır. Sarımsağı ezip ağrıyan dişinize sürebileceğiniz gibi ortadan ikiye kesip ağrıyan dişinizin olduğu yere koyabilirsiniz. Bunların dışında arvelex ilacı diş hekimlerinin de tavsiye ettiği diş ağrısı için etkili bir ilaçtır. Yine de bunların geçici ve anlık çözüm olduğunu mutlaka en kısa zamanda diş hekimine gitmeniz gerektiğini unutmayın. Diş sağlığı sadece ağzımızla ilgili değil beyinde olmak üzere bütün organlarımızı etkiler. Çünkü yediğimiz içtiğimiz her şeyi ağız yolu ile alıyoruz ve dişlerde bakteri ve mikroorganizma oluşumu yediğimiz şeylerle de diğer organlarımıza, dokularımıza ve hücrelerimize ulaşmaktadır. Bu da sağlığımızı bozacak etkenlerin başında gelmektedir.Daha faydalı alternatifler için bir önceki yazımız olan karın yağlarına karşı zencefil! makalemizi okuyabilirsiniz.Yazar: Gamze Mercan