Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri

Depresyon, hayat kalitesini ve işlevselliğini ciddi şekilde etkileyen bir ruh hali bozukluğudur. Depresyon belirtileri, üzüntü, umutsuzluk, yorgunluk, uyku problemleri, iştah değişiklikleri, irritabilite, kaygı ve öz yetersizlik duygularını içerir. Depresyon, uygun tedavi olmadan daha kötüleşebilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Depresyonla mücadele etmek önemlidir ve doğru tedavi ile başarıyla yönetilebilir.

Depresyon Nedir?

Depresif ruh hali, karamsarlık, iştah bozukluğu, uykusuzluk, odaklanama, ilgi kaybı vb. semptomlarla seyreden, birden çok çeşidi bulunan depresyon; Latince kökenli bir sözcük olan ‘deprimere’ kelimesinin Türkçe karşılığını tanımlıyor. Zihinsel yani ruhsal bir rahatsızlık olan depresyon; Türkçe’de iç karartıcı kelimesine tekabül ediliyor.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyonun en önemli belirtileri arasında karar almakta güçlük çekmek, kendini değersiz, suçlu ya da çaresiz hissetme, genel bir karamsarlık ve umutsuzluk hali, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, uykusuzluk, geceleri sabahlara kadar uyumama vb. uyku problemleri, sinirli ve gergin olma, devam eden huzursuzluk, cinsel isteksizlik, hayata ve insana zevk veren şeylere karşı ilgi kaybetme, aşırı yeme arzusu ya da iştah kaybı, baş ağrıları, vücudun belirli yerlerinde hissedilen ağrı ve kramplar, üzüntü ve endişenin kronikleşmesi, intihar etmeyi düşünme, intihar girişiminde bulunma sayılabilir.

Depresyon Türleri:

Kendi içerisinde hafif, orta şiddetli ya da ağır olacak şekilde 3 temel sınıfta ele alınan depresyon; aynı zamanda majör depresyon, mevsimsel duygu durum bozukluğu, melankolik özellikli major depresyon vb. farklı alt dallara ayrılabiliyor. Majör Depresif Bozukluk, Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu, Atipik Özellikli Majör Depresif Bozukluk, Doğum Sonrası Depresyon ve Melankolik Özellikli Major Depresyon gibi çeşitleri vardır.

Depresyon Nedenleri:

Depresyon genellikle genetik geçişli bir rahatsızlık olsa da birtakım çevresel etmenler de hastada depresyon oluşumunu tetikleyebiliyor. Genetik etmenler, birtakım hormonal değişiklikler (doğum, menapoz, tiroid hastalıkları) ve travma gibi etkenler depresyonun

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri