D vitamini olan besinler | Demir vitamini içeren yiyecekler

D vitamini olan besinler hangileridir? Demir vitaminini içeren yiyecekler?

Bu makalede D vitamini içeren besinlere göz atacağız. Demir vitamini (D vitamini olarak gösterilecektir) vücudun sağlığı için oldukça önemli bir vitamin türüdür.  D vitamini özellikle bu sonbahar-kış aylarında vücudumuza nüfuz etmeye çalışan zararlı organizmalara karşı koyan bir vitamindir. Çoğu kişinin bildiği gibi D vitamini güneş ışınlarından alınabilir. Ancak bu işlem sonbahar-kış aylarında olanaksız hale gelebilmektedir. Güneş ışınlarının azalması sebebiyle D vitamini sağlığımız üzerinde kilit rol oynamaya başlar ve oldukça değerlenir. Peki özelikle mevsim geçişlerinde görülen grip, soğuk algınlığı, baş ağrısı, bel ağrısı, kemik ağrısı gibi sorunlara karşı savaşan D vitaminini hangi besinlerden alırız?

D vitamini olan besinler

D vitaminini yüksek olarak içeren besinleri aşağıda şu şekilde sıralayabiliriz:-Balık yağı: Birkaç balık yağı D vitamini eksikliği tedavisi için kullanılmaktadır. Bu balık yağlarına örnek verecek olursak morina balığı, somon balığı, ton balığı, lüfer, alabalık olarak gösterebiliriz. Yaz aylarında veya güneşli günlerde D vitamini kaynağınız her zaman güneş olacaktır fakat kış aylarında güneş ışınları azaldığı için en yüksek vitamin oranlarını içeren balık yağları saydığımız şekildedir. Özellikle kasvetli ve ayaz günlerde bol bol balık tüketmeye çalışın. Stres açısından da vücudunuza iyi gelecektir. Özellikle 100gr somon yağı günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık 15 katı D vitaminine sahiptir.-Diğer deniz ürünleri: İstiridye D vitamini açısından oldukça zengindir. Ancak küçük bir sorun var, kendileri oldukça yüksek maliyetlerde olduğu için çevrenizdeki mutfaklarda pek görememeniz normal ? istiridye D vitamininin yanı sıra B12 vitamini, çinko, bakır gibi minerallerde içerir.-Tofu peyniri: Tofu peyniri özellikle D vitamini açısından çok güçlendirilmiştir. Yalnızca tofu peynirinin kendisi bile günlük D vitamini ihtiyacınızın %80’ini karşılayabilir.-Yumurta: D vitamini deyince tabi ki de aklınıza yumurta gelmeli. B12 vitamini ve protein açısından da oldukça tutulan yumurtanın yalnızca 1 adedi 17.0IU D vitaminine sahiptir. Günlük D vitaminizi tamamlamak için 4 ile 8 arasında yumurta yemelisiniz. Yumurtayı 3-5 dakika arasında nasıl yemeyi seviyorsanız o kıvamda kaynatmalı ve günlük olarak tüketmelisiniz.-Süt ürünleri: Özellikle yağ oranı fazla sütler D vitamini bakımından oldukça zengindir. Bunu bilen bazı süt markaları yağ oranıyla D vitamini oranını hep yüksek tutmuşlardır.Bir bardak tam yağlı süt günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %14’ünü karşılar ve 52.0IU’dur.-Patates: Püre haline getirilmiş ve transit yağlardan korunmuş kaynatılmış patates D vitamini açısından iyi bir seçimdir.-Kültür mantarı: Özellikle kültür mantarları D vitamini deposudur.-Peynir: Kemik yapısını güçlendirmesiyle bilinen peynirin tüm bunları gerçekleştirmesinde ana rol oynayan D vitaminidir.-Tereyağı: Köylerde üretilen ve has tereyağlarından daha iyi bir D vitamini deposu düşünülemez. Köy tereyağını temin edemiyorsanız mümkünse en az işlem görmüş tereyağı markalarını tercih edin.-Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesini tüm marketlerde bulabiirsiniz. Ayrıca keçi sütüyle birlikte tüketildiği zaman ek olarak bir fayda sağlamaktadır.-Portakal suyu: Bir çok faydasına bir de D vitamini ekstrası katılıyor. Portakal kesinlikle vazgeçilmez.-Karaciğer: Özellikle vücudun kimyasal laboratuvarı olan karaciğer d vitamini açısından da oldukça zengindir. Sık sık tüketmeli.-Yoğurt: Tamamen Türk icadı olan yoğurt D vitamini açısından oldukça zengindir. Nedeni ise çok basittir. Saf, yağlı inek sütünden üretilir ve dinlenmiş süt ürünüdür. Dinlenen tüm süt ürünlerinde D vitamini oranı oldukça fazladır.

D vitamini ne iş yapar? D vitamini neye yarar?

D vitamini kalsiyum mineralini kemiklerde saklar. Bu sayede kemikler her zamankinden daha güçlü ve dayanıklı olur. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemine pozitif ayrıcalıklar sağlar. Mikroplara karşı önemli olan savunma mekanizması akyuvarlar yani beyaz kan hücreleri mikropları sıkıştırarak yok ederler. Geçtiğimiz kış aylarında yapılan çalışmalar gösteriyor ki akyuvarların çalışmasında ve çoğalmasında etkili olan vitamin türü D vitaminidir. Gerekli gücü enerjiyi ve hammeddeyi D vitamini sağlamaktadır.D vitamini, vücuttaki kalsiyum mineral değerlerini dengeleyerek her organa ve her hücreye eşit dağıtılmasını sağlar. Kalsiyumun bağırsaklarda süzülmesi ve kemik yapısına entegre olmasını sağlayan vitamin D vitaminidir. D vitamini aynı zamanda fosfor mineralinin vücuda giriş çıkışlarını da kontrol eder. Vücudumuzda fosfor en çok dişlerimizde bulunur. Bu yönden baktığımız zamanda D vitamininin dişlerimiz için de çok sağlıklı ve vazgeçilmez bir vitamin türü olduğunu anlayabiliriz. Kontrolsüz hücre çoğalmalarının önüne geçen D vitamini kanseri de önleyebiliyor. D vitamininin sağlık açısından önemini anlata anlata bitiremeyiz. Şimdi agrisinaiyigelen.com olarak yaptığımız araştırma sonuçlarına göz atalım.Dünya üzerinde milletlere ve yaşadıkları mevsimlere baktığımız zaman genelde güneş ışınlarını dik alan yerlerde yaşayan insanların daha sağlıklı ve daha dayanıklı olduğunu gözlemliyoruz. Örneğin Nijerya da yaşayan bir insan ile Norveç’te yaşayan insan arasında büyük hücresel farklar mevcuttur. Güneş ışınlarını daha dik açıyla alan Nijerya güneş ışınlarını genel olarak eğik alan Norveç’e kıyasla daha dayanıklı insanların oluşturduğu toplulukları barındırır. Bunun sebebi güneş ışınlarının D vitamininin ana kaynağı olmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye de ise D vitamini hakkındaki aramaların geldiği bölgeler genellikle Doğu Anadolu’dan Bingöl, İç Anadolu’dan Sivas, Trakya’dan ise Edirne bölgeleridir. Peki biz bu sonuçlara nasıl vardık?Arama motorlarının arama analizlerini inceledik ve genel olarak ekvator ülkelerinin hastalıklar bakımından daha az aramalar yaptığına şahit olduk. D vitamini eksikliğinden kaynaklanan hastalıklara baktığımız zaman Norveç, Nijerya’yı solluyor. Bunun tüm nedeni güneş ışığının eğik gelmesindendir.D vitamini olan besinleri sizde yorumlarda paylaşarak okuyucularımıza daha çok destek olabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir