Chia, son dönemde tüketimi oldukça artan siyah ve beyaz küçük tohumlardır. Sosyal medyada veya çevrenizde chia tüketenleri görmüşsünüzdür. Bekledikçe sıvı çekerek jelleşen bir yapıda olan bu tohumları süt ve yoğurtla tüketmek oldukça yaygındır. Özellikle puding, chia tohumu salatası ve içecek tariflerinde sıkça kullanılmaktadır. Hatta son dönemde süper gıda olarak dahi adlandırılmıştır. Ayrıca chia tohumu kilo verme diyetlerinde de popüleritesini korumaktadır. Örneğin bol yeşillik, limon, zeytinyağı ve chia ile chia tohumlu salata hazırlanarak zayıflama diyetlerinde ana öğünlere eklenebilmektedir. Diğer bir örnekte ise chia tohumu sütte bekletilerek jelleşir ve koyu kıvama gelmesi sağlanır, meyve ve kuruyemişler de eklenebilen bu tarife chia puding denir. Chia pudingi tarifimize için fit tariflerim bölümünden ulaşabilirsiniz..
Chia tohumunun besin ögeleri nelerdir?
Chia tohumu, yeni popüler olmuş bir besin gibi görünse de geçmişi M.Ö 3500 yıllarına kadar uzanmaktadır. Kelime anlamı Maya dilinde “güç” anlamına gelen chia, Aztekler ve Mayalar tarafından kullanılmıştır. Chia tohumu içerik olarak lif ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. İçerisinde protein, kalsiyum, demir, çinko, bakır, mangan, magnezyum ve B3 vitamini de bulunmaktadır. Ayrıca chia tohumu antioksidan açısından da zengin bir tohumdur. Günlük tüketimde 20-30 gram chia tohumunu geçmemek ideal olmaktadır. Chia tohumu diyeti ile 12 günde 8 kilo zayıflayın, gibi reklamlar ise sağlığınızı bozacak miktarda tüketmenize neden olabilir. Ayrıca chia tohumu diyeti ile 12 günde 8 kilo zayıflayın, şeklinde hızlı kilo kayıpları kas kaybına neden olacağı için çalışmalar uzak durmanızı önermektedir.
1 yemek kaşığı chia tohumu kaç gram?
Chia tohumu günde 1-2 yemek kaşığı şeklinde tüketilebilir. Aşırı tüketimde mide ve bağırsak problemleri, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 1 yemek kaşığı chia 10 grama denk gelir. Chia tohumu protein açısından zengin ve 10 gramında yaklaşık 4-5 gram lif içerdiği için zayıflama diyetlerinde tercih edilmektedir. Chia tohumu protein ve lif içeriği sayesinde tokluk sağlar ve bağırsak sağlığını destekler. Ayrıca sağlıklı beslenmenize ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı chia tohumu kötü huylu kolesterolü de düşürmeye destek olabilir. İlk defa chia tohumu tüketecekseniz 1 tatlı kaşığı veya daha az miktar ile başlayarak alerjiniz olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Tolere ettiğinizde ise yavaşça miktarını arttırabilirsiniz.
Bunları da Okumalısınız : Gastritte Beslenme Önerileri
2 yemek kaşığı chia kaç kalori?
2 yemek kaşığı chia tohumu yaklaşık 20 gram olmaktadır. 100 gram chia tohumu 486 kaloridir. Buna göre 2 yemek kaşığı chia tohumu 97 kalori olmaktadır. 2 yemek kaşığı chia tohumunda 10 gram civarında lif bulunmaktadır. Lifler sayesinde chia tohumu tüketimi bağırsak hareketlerini arttırmaya destek olarak kabızlığı önleyebilir. Ayrıca kan şekerini dengelemede, kalp sağlığını desteklemede ve tokluk sağlamada da liflerin büyük faydası bulunmaktadır. Yaptığınız chialı tarifler için bu miktar oldukça doyurucu ve yeterli olmaktadır. Örneğin chia tohumlu yulaf lapası kalorisi hesaplanırken 200 ml süt için 1-2 yemek kaşığı chia tohumu düşünülebilir. Bu tarife için 97 kalori chia tohumundan gelmiş olacaktır. Chia tohumlu yulaf lapası kalorisi ve tarifi için link(geceden kalma yulaf ) tıklayabilirsiniz.
Chia tohumu kilo aldırır mı?
Chia tohumu genellikle zayıflama diyetlerinde ve sağlıklı beslenme döneminde tercih edilmektedir. Ölçülü olarak tüketildiğinde, chia tohumları daha tok hissetmenize ve daha çabuk doymanıza yardımcı olabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise zayıflama ürünlerine ekleyip hızlı kilo kaybı vaadi veren ürünlerden uzak durmalısınız. Bunlar sağlığınız için uygun olmayan maddeler içerebilmektedir. Chia tohumu da her besin gibi aşırı tükettiğinizde fazla kalori almanıza yol açabilir ve dolayısıyla kilo aldırabilir. Her besin gibi chia tohumunu da beslenmeye ölçülü eklemek önemlidir. Örneğin chia tohumu değişimi yaparken 1 yemek kaşığını 2 adet ceviz yerine tüketebilirsiniz. Yani chia tohumu değişimi kuruyemişlere ve yağ grubuna hem enerji olarak hem de besin içeriği olarak yakın olmaktadır. İçerisindeki sağlıklı yağlar ve lifler sebebiyle ceviz, fındık, badem içeriğine benzetilebilir ve bu besinlerle değiştirilebilir.
Chia tohumlu kahvaltı yapılabilir mi?
Chia tohumu tarifleri kahvaltı için de yapılabilir. Ev yapımı ekmeklerinize chia tohumu ekleyerek kahvaltıya dahil edebilirsiniz. Bu sayede tokluk süresini arttırmaya destek olursunuz. Ayrıca chialı kahvaltı tarifleri arasında yulaf ile yapılanlar da oldukça sevilmektedir. 1 kase yoğurt, 1 tatlı kaşığı chia tohumu, 1 küçük boy taze meyve, 1 çay bardağı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı bal karıştırılarak chialı kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Chia tohumu ve yoğurdu geceden bekletin ve bu sayede tohumlar kıvamı arttıracaktır. Daha sonra sabah içine meyvenizi dilimleyin, yulaf ezmesini ekleyin ve balı ilave edin. Hepsini karıştırarak hazırlamış olun. Damak tadınıza göre tarçın ilavesi yapabilirsiniz. Hem pratik, hem doyurucu, hem tatlı bir chialı kahvaltı alternatifi olacaktır.
Bunları da Okumalısınız : İnsülin Direncini Düşürmenin Yolları
Chia tohumu kullanıcı yorumları nasıldır?
Chia tohumu tüketenlerde genellikle olumsuz bir geri dönüş olmamakla beraber kişiden kişiye göre de değişebilir. Örneğin iltihabi bir mide veya bağırsak problemi olan kişiler chia tohumu gibi lifli besinleri yediklerinde sorun yaşabilirler. Bu sebeple chia tohumu kullanıcı yorumları genellikle iyi olsa da özel durumlar dikkate alınmalıdır. Ayrıca daha önce hiç chia tohumu tüketmemiş kişiler gebelik sürecinde beslenmelerine ilk kez ilave yapmamalıdır. Bu her besin için geçerlidir. Alerjik tepkiler olabileceği için gebelikte yeni besin denemesi önerilmemektedir. Ek olarak chia içeren zayıflama ürünlerini incelediğimizde bunları tüketmeniz çok sağlıklı olmayabilir. Chia tohumu kullanıcı yorumları bu ürünler üzerinden incelendiğinde ise birçok olumsuz etki görülebilir. İshal, hızlı kilo kaybına bağlı kas kaybı, yorgunluk hissi, verilen kiloların hızla geri alınması gibi yorumlar oldukça yaygındır.
Chia, yulaf, keten tohumu beraber tüketilebilir mi?
Yulaf, besin öğeleri açısından zengin bir kaynaktır. İçerisindeki bazı antioksidan maddeler sayesinde kalp ve damar hastalıklarına ve hatta bazı kanser türlerine karşı koruyucu ve iyileştirici bulunmuştur. Çözünür lifler sayesinde kan şekerinin dengelenmesinde de önemli rol oynar. Yine lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlar. Yulaf prebiyotik bir besindir yani bağırsaktaki faydalı bakterileri besler. Bu yüzden sağlıklı beslenmede yer verilebilir. Keten tohumu ise aynı chia gibi sağlıklı yağlardan zengin bir tohumdur. Antioksidanlarca ve liflerce zengindir. Ayrıca vejetaryen veya vegan beslenenler için bitkisel protein kaynağı olabilmektedir. Chia, yulaf, keten tohumu beraber tüketilebilir 3 önemli besindir. Bu yiyecekleri yoğurt veya sütle karıştırıp meyve ve bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Herkes chia tohumu tüketebilir mi?
Chia tohumu sağlıklı ve sindirimi kolay bir besindir. Ancak bir seferde çok fazla chia tohumu tüketimi karın ağrısına, kabızlığa ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle chia tohumları önceden ıslatılmamışsa gün içinde bol miktarda su içmek önemlidir. Ülseratif kolit, Crohn hastalığı veya divertikülit, ülser gibi mide ve bağırsak hastalığı olanlar için chia, yulaf gibi gıdaların tüketimini sınırlamaları gerekebilir. Bu gıdalar yüksek lif içerdikleri için inflamatuar sindirim sistemi hastalıklarında ağrıyı arttırabilirler. Ayrıca yüksek tansiyon veya şeker hastalığı için ilaç kullanıyorsanız, chia tohumunu daha az tüketmeniz gerekebilir çünkü bunlar ilaçlarınızın etkisini değiştirebilir. Bu konuda diyetisyeninize danışabilirsiniz. Chia tohumunu ilk kez tüketecekseniz önce az miktarda denemelisiniz. Özellikle fındık, fıstık gibi kuruyemiş alerjisi olan kişiler için ilk gün 1 çay kaşığı chia tohumu deneyerek başlayabilirsiniz.
Bunları da Okumalısınız : Kilo Alma Programı
Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin