Böbrek Acıması

Vücutta zararlı ve atık maddeleri süzüp idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlayan böbrekler, aynı zamanda minerallerin dengede tutulmasında da etkili rol oynar. Karnın arka bölgesinde bulunan böbreklerde zaman zaman çeşitli sebeplerden ağrı ve acıma hissi oluşabilir. Hissedilen bu ağrı veya acıma hissi idrar yolu enfeksiyonundan tutun da böbrek kanserine kadar pek çok nedenden kaynaklı görülebilir.Böbrek acıması şikayetinde halk arasında en çok karıştırılan durum; hissedilen ağrının böbrekten mi yoksa bel ağrısından mı olduğunun tam ayırt edilememesidir. Birbiriyle çok karıştırılan bel ve böbrek ağrılarını ayırt etmek için böbrek ağrılarının belirtilerine dikkat etmekte fayda vardır.

Böbrek Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

Hissedilen ağrı ve acıma hissinin böbreklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı yazının devamında detaylıca anlatılmaktadır.

  • Sırtın genellikle tek tarafında ağrı hissedilir. Ancak iki tarafta da gözlenebilir.
  • Ağrılar çok şiddetli, kıvrandırıcı düzeyde değildir. Eğer idrar yolundan kaynaklanıyorsa, ağrı çok şiddetli gözlenir. Hatta kişiyi kıvrandırabilir ve günlük rutinlerini bozabilir.
  • Tekrar eden ağrılar arasında birkaç dakika boşluk olabilir.
  • Ağrılara mide bulantısı ve kusma eşlik edebilir
  • Ağrılara şişkinlik ve gerginlik hissi eşlik edebilir

Böbrek Ağrısı Neden Olur?

1-)İdrar Yolu Enfeksiyonu

Böbreklerde hissedilen ağrının, acının en yaygın sebeplerinden biri idrar yolu enfeksiyonudur. İdrar yolu yapılarından(böbrek, idrar kanalları, üretra gibi) herhangi birinin enfeksiyon kapması akabinde oluşan rahatsızlık, idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Oluşan enfeksiyon sadece mesane bölgesinde görülebileceği gibi böbreklere ve üst idrar kanallarına da yayılabilir. Yalnızca mesanede gözlenen enfeksiyon sistit, böbrek ve üst kanallara yayılmış enfeksiyon ise piyelonefrit olarak tanımlanır.Erkeklerde ve kadınlarda en sık gözlenen idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden aşağıda bahsedilmektedir. Eğer böbreklerde ağrı ve acıma hissine aşağıdaki komplikasyonlardan en az birkaçı eşlik ediyorsa, muhakkak sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

  • İdrar yaparken yanma hissi,
  • İdrara çıktıktan kısa bir süre sonra dahi tekrar idrar yapma isteği,
  • Kötü kokulu idrar,
  • Gün içinde çok sık idrara çıkma,
  • Hafif veya yüksek ateş,
  • Halsizlik ve bitkinlik hissi

2-)Damar Sertleşmesi

Vücutta organlarımıza besin ve oksijen taşımakla görevli olan damarlar normal şartlarda esnek bir yapıya sahiptirler. Ancak zaman içerisinde damar duvarlarında kalınlaşma, sertleşme gözlenerek damar sertleşmesi denilen durum meydana gelebilir. Herhangi bir organdaki damarlarda gözlenebilen sertleşme durumuna böbreklerde de rastlanabilir. Böbreklerde bulunan damarların sertleşmesi; böbreklere yeterli miktarda kan ve besin taşınmasını engeller. Buna bağlı olarak böbreklerde ağrı ve acıma hissi şikayetleri doğabilir.Damar sertleşmesi yalnızca ağrıya yol açmakla kalmaz, çok ciddi böbrek hastalıklarını da beraberinde getirebilir. Bu yüzden muhakkak uzman doktor kontrolü ve tedavisi gerekmektedir.

3-)Böbrek Enfeksiyonu

Böbrek acıması, ağrısı şikayetinin altındaki neden böbrek enfeksiyonu olabilir. İdrar yollarından böbreklere kadar uzanan zararlı bakterilerden/mikroorganizmalardan dolayı böbrek enfeksiyon baş gösterebilir. Böbrek enfeksiyonu mutlaka muayene ve tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Aksi takdirde buradaki bakteriler kana karışarak, hayati sonuçlara yol açabilir.Böbreklerdeki ağrılar tek başına böbrek enfeksiyonu göstergesi değildir. Eğer beraberinde aşağıda bahsi geçen şikayetler gözleniyorsa, enfeksiyon ihtimaline karşılık mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmelidir.Böbrek enfeksiyonu hastalığının en yaygın belirtileri:

  • Yüksek ateş,
  • Ürperme, titreme,
  • Sırt bölgesinde ve sırt yanlarında ağrı hissi

Böbrek enfeksiyonundan kaynaklanabilecek ağrıları önlemenin en etkili yöntemi; gün içinde bol bol sıvı tüketmek ve genital bölge temizliğine gereken önemi göstermektir.

4-)Böbrek Taşı

Böbreklerde çeşitli sebeplerden taş oluşumları meydana gelir. Böbrek taşı olarak bilinen bu oluşumlar, bu bölgelerde ağrı ve acıma hissine yol açabilir. Özellikle böbrek taşının idrar yollarına doğru ilerlemesi halinde ağrılar daha da şiddetlenir. Böbrekte ağrıya aşağıdaki sorunlardan en az birkaçı eşlik ediyorsa, böbrek taşı ihtimaline karşılık mutlaka uzman doktora görünün.En yaygın görülen böbrek taşı belirtilerinden aşağıda bahsedilmektedir.

  • Sırtın arka kısmında, karın bölgesinde ağrı sorunu. Ağrılar birden bire girebilir(bıçak gibi ağrı diye tabir edilir).
  • Gün içinde sık idrara çıkma,
  • Koyu ve bulanık idrar,
  • Kokulu idrar,
  • Mide bulantısı ve kusma

5-)Böbrek Kanseri

Böbrek acımasının, ağrısının en korkulan nedenlerinden biri kanser oluşumlarıdır. Böbrek kanserine bağlı olarak böbreklerde ağrı meydana gelebilir. Fakat ağrıların kanserden kaynaklı olup olmadığının anlaşılabilmesi için muhakkak tıbbi muayene gerekmektedir. Bir süredir devam eden ağrıların, tümör/kanser oluşumlarından kaynaklanabileceği unutulmamalı ve mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

Böbrek Ağrısı Nasıl Geçer?

Böbreklerdeki ağrının tedavi yöntemi altında yatan sebeplere göre farklılık gösterir. Eğer enfeksiyondan kaynaklanan ağrılar varsa antibiyotik tedavileri yeterli görülebilirken, kanser kaynaklı ağrı söz konusuysa kemoterapi gibi çok daha ciddi tedavi yöntemleri gerekli görülebilir. Konuyla ilgili en doğru ve kesin bilgi için doktorunuza danışmanız önerilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri