Bir ilacın vücuttan atılma süresi ne kadardır?

Bir ilacın vücuttan atılma süresi ne kadardır? sorusu aklınızı karıştırıyorsa bu yazımızda bu sorunun cevabını kolaylıkla alabilirsiniz.

İlacın vücut içine alımından atılımına kadar geçen evresi ADME’dir. Yani absorbsiyon, dağılım, metabolizma ve eliminasyondur. İlaç vücuda alınır gerekli, etki etmesi istenen doku veya bölgeye ulaşır ve oradan absorblanır (emilir). Gerekli bölge tarafından kabul edilen ve absorblanan ilaç artık o bölgede dağılır ve ilacın amacına yönelik olan etken madde de ortamda dağılıp varlığını gösteme hazırlığına girer. Etken maddenin etkisini göstermesi ve gerekli bölgede etkili olması, değişim yaratması kısmına da metabolima denir. Bu süreçte ilaç etkisini gösterir ve vücutta erir ya da küçük parçalar halinde etki gösteriyordur. İlacın vücuttan atımı ise eliminasyondur ve ilacın eliminasyonu çok farklı şekillerle olabilir. İlaç direk idrarla da atılabilir ya da alınır alınmaz karaciğerde ilk eliminasyon etkisine de uğrayabilir ve sonrasında karaciğerden elimine olarak atılabilir.

Bir ilacın vücuttan atılma süresi ne kadar?

Bir ilacın vücuttan atılma süresi ortalama 15 gün sonra vücuttan atılır.

İlacın vücuttan atılma süresi ilacın içerisindeki etken maddeye, yardımcı maddelere, ilacınveriliş yollarına; oral (ağız yolu ile ), oküler (göze), buruna (nazal), vajinal (vajinaya), intravenöz (damar içine), intramuskuler (kas içine)… ,ilacı alan kişinin böbreklerindeki çalışma ve rahatsızlıklara, ilacı alan kişinin karaciğer metabolizmasına ve kişinin alkol tüketimine ve kullandığı diğer ilaçlara bağlı olarak değişir. İlacın atılma süresinin tespiti ancak kişiye göre yapılırsa kesin olarak tespit edilebilir. İlaç kullanan bir kişinin aynı zamanda alkol kullanımı ilaçla kontrendike bir hal alıp ilacın etkisini azaltabilir, zararlı sonuçlar doğurabilir ya da ilacın etkisini arttırıcı etki gösterebilir. Bu nedenle ilaç kullanımından ancak yirmi dört saat sonra alkol kullanımı önerilmekte ve bu süre ilacın etken maddesine göre değişebilmektedir. İlaç kullanımı ya da ilaçlarla ilgili bir sorunla karşılaştığınızda ilgili konu için eczacınıza başvurmanız gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir