Bebeklerde kaka yapamama kaç güne kadar normal

Bebeklerde kaka yapamamanın temeli kabızlıktır, bebeklerde kaka yapamama 5-6 güne kadar normal sayılır.

Kaka yapamamanın temel sebebi kabızlık olarak görülür. Kabızlık az miktarda, sert, seyrek ve ağrılı kaka yapma durumu olarak tanımlanır.

Yani doğan bebek ilk gün siyah renkli ve mekonyum denen ilk kakasını yapar. Kimi durumlarda bu ikinci güne sarkabilir. Bu ilk kaka da ileride çok büyük sorunlara yol açabilecek olan anüs darlığı ya da anüs tıkanıklığı, kapalılığı tespit edilir. Eğer anüs kapalı ise bir operasyonla anüse müdahale edilip açılır. Anüs darlığında da anüse genişletme amaçlı anal dilatasyon uygulanır. Bebeğin yaklaşık iki gün içerinde ilk kakasını yapmamış olması durumunda doktorun rektal tuşe uygulaması gerekebilir. Bu yöntem sonucunda mekonyum genelde görülür.

Çocuklarda 2,5-3 yaş arasında günde bir kere kaka yapılması sağlıklı olandır. Eğer ki çocuk kaka yapamıyorsa ve bu üç günü geçmişse çocuğun karnında sert bi şişlik oluşur ve kabızlık görülür. Erkek çocuklarda daha sık görülen kabızlık çocuklarda çok sık rastlanır.

Kabızlık Neden Olur?

Çocuklar iki yaşına geldiğinde artık tuvalet eğitimine başlanmalıdır. Ve çocuğa kakasını nasıl yapacağı anlatılmalıdır. Çocuk bu eğitimi aldıktan sonra da kakasını tutmaması için gerekli bilince eriştirilmelidir. Çocuğun kakasını tutması durumunda da devamlı kabızlıklar görülecektir bu nedenle oyun oynamaktan daha önemli olduğu anlatılmalıdır. Bunun yanında çocuğa yedirilen yemekler de önemlidir. Bu nedenle çocuğun aile gözetimi dışında fazla et tüketmesi ya da fazla market ürünü tüketmesi de kabızlığa neden olur.

Kabızlık görülmesi durumunda aile hemen uzman doktorla görüşmeli ve gerekiyorsa ilaç tedavisi ya da müdahelelere başvurulmalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir