Bebeğimin Poposunda Beyazlıklar

Bebeklerin bağışıklık ve diğer vücut sistemleri, yetişkinlere göre daha az gelişmiştir. Buna bağlı olarak normal şartlarda yetişkinlerde çok rastlanmayan sorunlara, bebeklerde sıklıkla rastlanabilmektedir.Bebeklerin cildi pürüzsüz ve yumuşaktır. Bu pürüzsüz ciltlerinde kimi zaman beyazlıklar, lekeler baş gösterebilir. Anne ve babalar tarafından farkedilen bu lekeler hemen panik ve endişe durumlarına yol açar. Bunun başlıca nedeni; ebeveynlerin bebekleri konusunda çok duyarlı ve temkinli olmalarıdır. Temkinli yaklaşım bir çok zaman hayat kurtaran cinsten olsa da, aşırı panik ebeveynlerin bebekleri konusunda hata yapmasına neden olabilir.Bebeğin poposunda göze çarpan beyazlıkların cildin başka bölgelerinde olup olmadığı, kaç zamandır devam ettiği ve beraberinde farklı semptomların olup olmadığı gibi detaylar tanı aşamasında oldukça önemlidir. Bebeğin poposundaki beyaz lekeler; alerjik reaksiyon, mantar, pişik, kalıtsal rahatsızlıklar gibi pek çok sebepten kaynaklı olabilir. Detaylı muayene ve doğru teşhis için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Bebeğin Cildinde Beyaz Lekelerin Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

1-)Pigment Eksikliği

Normal şartlarda derimizde; deriye renk veren ve pigment üreten melanosit hücreleri bulunur. Çeşitli sebeplerden bu melanosit hücrelerinin tahribatına bağlı olarak cildimizde pigment üretilemez. Pigment yetersizliği olarak isimlendirilen bu durum akabindeyse deride yama şeklinde dağınık dağınık beyaz lekeler baş gösterir. Pigment eksikliğinden kaynaklanan bu rahatsızlık tıp literatüründe vitiligo olarak ifade edilmektedir.Vitiligodan kaynaklı beyaz lekeler; nokta nokta şeklinde olabileceği gibi büyük madeni para ebatlarında da cildin farklı alanlarında görülebilmektedir. Bebeklerde beyaz leke oluşumlarının en yaygın nedeni pigment eksikliğidir.

2-)Mantar Enfeksiyonları

Bebeğin poposunda veya cildinin başka kısmında oluşan beyaz, kırmızı lekelenmelerin bir diğer nedeni de mantar enfeksiyonudur. Yaşamak ve çoğalmak için karanlık, nemli bölgeleri seçen mantarlara en sık bebeğin popo kısmında rastlanmaktadır. Bebeğin altının tam olarak temizlenmemesi, altının ıslak-nemli bırakılması gibi sebepler mantar enfeksiyonunu tetikleyicidir.Mantar enfeksiyonu ilgili bölgede lekelerle kendini belli etse de, beraberinde kaşıntı ve kızarıklıklar gözlenir. Tedavisinde çoğunlukla krem veya merhemler tercih edilmektedir. Fakat kullanılacak basit krem de dahi mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

3-)Pişik

Bebeklerin bez bölgesinin ıslak kalması akabinde bu bölgede lezyonlar oluşabilir. Bez bölgesinde baş gösteren lezyonlar, pişik olarak tanımlanır. Genellikle bezin düzenli olarak değiştirilmemesinden kaynaklanır. Her ne kadar pişik kendini kızarıklıkla gösterse de, geçme evresinde beyazlıklar meydana gelir.Olası pişik ihtimalini önlemek ve bundan kaynaklanabilecek leke oluşumlarının önüne geçmek için; bebeğin çok dar kıyafetlerle giydirilmemesine ve düzenli olarak bezinin değiştirilmesine özen gösterilmelidir.

4-)Alerjik Durumlar

Bebeğin poposundaki beyaz leke oluşumlarının altında yatan neden alerjik durumlar olabilir. Yazının başında bahsettiğimiz gibi bebeklerin bağışıklık sistemi yeterince gelişmiş değildir. Bu yüzden pek çok yabancı maddeye karşı duyarlı ve hassas olabilirler. Bebek bezi, tükettiği ek gıda, kullanılan krem veya şampuan gibi pek çok etken alerjiyi tetikleyici unsur olabilir. Alerjiye bağlı olarak bebekte lekelenmeler görülebilir.Böyle bir durumlar karşılaşıldığında ilk olarak alerjiyi tetikleyen madde saptanmalı ve ardından ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Yabancı cisimden kurtulduktan sonra ise derhal tıbbi destek için sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

5-)Kalıtsal Hastalıklar

Bebekte göze çarpan beyaz lekemsi lezyonlar, kalıtsal hastalıklardan kaynaklı olabilir. Özellikle kronik bazı hastalıkların akabinde bu tarz şikayetler görülebilmektedir. Doğru muayene ve teşhis için sağlık kuruluşuna gidilmesinde yarar vardır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir